Læsetid: 6 min.

’Reproduktiv sundhed’ i Vietnam

Sex er tabu i Vietnam, ja faktisk så meget at det på det nærmeste ikke eksisterer. Resultatet kan blandt andet ses i landets abortstatistikker
10. februar 2004

HANOI – Hua på 23 år er den femte lytter, der kommer igennem til Dr. Vu Minh Phuong og Dr. Nguyen Thi Mui denne søndag formiddag. Den unge pige fra Bac Can, en provins i det nordlige Vietnam, får Dr. Phuong i røret. Efter en kort tøven fortæller Hua med stille stemme sin historie. Om hvordan hun blev gravid, fik en abort og nu har fået en infektion i underlivet. Det er derfor, hun ringer ind til Voice of Vietnam – for hvad skal hun gøre?
»Har du fortalt til nogen, at du har fået en abort?«
»Ja, min tante ved det,« svarer Hua. »Men mine forældre ved ikke noget.«
»Og hvad med kæresten, har du fortalt ham det?«
»Ja, men han vil ikke snakke med mig længere.«
»Ok. Så må du starte med at fortælle din mor det, for du har brug for noget støtte. Og så foreslå kæresten, at I mødes et sted og snakker. Men først skal du opsøge hospitalet og få behandlet den infektion,« siger Dr. Phuong.
Hua har ringet ind til Voice of Vietnam, et radioprogram hvor unge fra hele Vietnam kan ringe ind og få råd og stille spørgsmål om sex og kærlighed. Programmet minder i form og indhold om Tværs på Danmarks Radios P1, hvor Tine Bryld hver søndag vejleder unge om sex og kærlighed, og det vietnamesiske søster-program er da også kommet til verden med hjælp fra den danske forening Sex og Samfund.
I modsætning til på Tværs er der to værter på Voice of Vietnam. Hver søndag sidder de klar til at svare på spørgsmål om alt fra kærestesorger til – som i Huas tilfælde – abort. Spørgsmål som kan være svære at få svar på i et samfund, hvor kærlighed og især sex er et stort tabu, særligt hvis det er unge, der stiller spørgsmålene.
Vietnam er et ungt land. På bare fyrre år er befolkningstallet vokset fra 30 millioner til godt 80 millioner, og mere end halvdelen af befolkningen er under 25 år.
Det kan ses og mærkes, når man bevæger sig rundt i det lange, slanke land i den sydøstlige del af Asien. Overalt ses børn og unge, og skoler, gymnasier og universiteter ligger strøet med gavmild hånd udover hele landet.
De mange børn og unge sætter deres præg på Vietnam. I takt med udviklingen fra landbrugsland til industri- og teknologisamfund, har verden omkring Vietnam åbnet sig, og de unge er hurtige til at indfange signalerne fra Vesten. Selv om det officielt ikke er lovligt at se satellit-tv, så vidner paraboler overalt i Hanoi om, at CNN og MTVAsia bliver plukket ned i mange hjem. Og en tur op og ned af Hanois brede boulevarder fortæller, at indflydelsen fra Vesten er stærk. De unge er klædt i jeans og mobiltelefoner og på internetcafeerne, som ligger med få gadehjørners mellemrum, bliver der via webcam chattet med andre unge overalt i verden.
Men bag den økonomiske vækst og de unge vietnameseres fascination af alt, hvad der kommer fra USA og Europa, gemmer resterne af det traditionelle Vietnam sig. For ikke på alle områder er udviklingen fra traditionelt til moderne samfund nået lige langt. Sex og kærlighed – og alt hvad der har med de to ting at gøre – er traditionelt ikke noget, man i Vietnam har talt højt eller længe om. Og sådan er det stadig, også selv om en vestlig sexualmoral presser på udefra. For en udefrakommende virker det nærmest som om, at vietnameserne overhovedet ikke taler om sex. Ikke direkte i hvert fald.
I stedet er sex udadtil pakket ind i eufemismer eller i direkte benægtelser. Sex er ikke sex, men reproduktiv sundhed, og sex- og kærlighedsscenerne i filmene på de statslige fjernsynskanaler bliver klippet ud af censuren. Konsekvensen af den seksuelle bornerthed er, at den basale viden om sex ikke er særlig stor. Fordomme florerer, og uvidenhed blomstrer, ikke mindst blandt den tredjedel af befolkningen, som er mellem 10 og 24 år, og som enten er på vej til at få eller allerede har et sex- og kærlighedsliv. Og det har store konsekvenser for de unge. For selv om sex før ægteskabet ikke er socialt acceptabelt, så er virkeligheden en anden.
Det vidner Huas historie og flere af de 83 øvrige opkald på godt en time til Voice of Vietnam om. Og det bekræfter en gruppe unge, der er medlemmer af teatergruppen
Friends, som tager rundt på skoler og gymnasier i Hanoi for at lave teaterstykker for andre unge om blandt andet kærlighed, sex og hiv.

Kærlighedshoteller
»Selvfølgelig har vi sex før ægteskabet. Det kan man se på Valentins Dag. Så er alle værelserne på de små hoteller rundt omkring i Hanoi optaget af unge par,« fortæller et medlem af teatergruppen med et smil.
De omkring 20 medlemmer har denne fredag formiddag lavet en forestilling for omkring 50 unge gymnasieelever på Ba Dinh Continuing Education Center i det centrale Hanoi. En forestilling hvor teatergruppen på opfordring fra publikum improviserede et teaterstykke frem, der blandt andet handlede om en fyr, der var sin kæreste utro og forsøgte at narre penge fra hende.
»De unge spørger om alt fra venskab over stoffer til homoseksualitet. Men det er meget følsomme emner, så det er en stor udfordring at lave teater over de emner,« fortæller en anden af skuespillerne.
Formålet med teatergruppen er netop at få de unge til at tale om og forholde sig til sex, kærlighed, utroskab og prævention, emner som selv unge i storbyen sjældent taler med hinanden om og aldrig med forældrene om. Skuespillerne er mellem 16 og 24 år og har ud over undervisning i skuespil også fået undervisning i en lang række emner, der vedrører sex og kærlighed. For der er stor brug for fordomsfri sexualundervisning til de vietnamesiske unge, ikke mindst om sikker sex, for aborttallet i Vietnam er skyhøjt.
»Unge bruger sjældent beskyttelse, når de har sex, for de er flove over at gå på apoteket og købe kondomer. Det er derfor, der er så mange aborter i Vietnam,« siger en af pigerne.
Flere af de øvrige medlemmer nikker. Aborter blandt unge er absolut ikke et ukendt fænomen blandt unge ugifte piger i Vietnam, selv ikke her hos en gruppe unge, der har en meget større viden om sex og prævention end den almindelige unge vietnameser.

Højt aborttal
Abortallet i Vietnam er blandt verdens højeste. Ifølge de officielle tal får en vietnamesisk kvinde i gennemsnit udført 2,5 aborter i løbet af sit liv. Men dertil kommer alle »baggårds-aborterne«, aborter som bliver foretaget i det skjulte af mere eller mindre kvalificerede personer, og som ikke indgår i den officielle statistik. Her er det let at holde hemmeligt for forældre og venner, at man er blevet gravid men ofte svært at undgå komplikationer og infektioner.
Hvor mange uofficielle aborter der bliver foretaget i Vietnam vides ikke, men enkelte NGO’ere anslår, at der er lige så mange uofficielle, som der er officielle aborter i Vietnam. En af de unge kvindelige skuespillere fra teatertruppen siger: »Bliver man gravid er der to muligheder. Enten gifter man sig, eller også får man foretaget en abort. Og det er ofte ’baggårdsaborter’.«
Det høje antal aborter har i mange år ikke bekymret det kommunistiske styre. Tværtimod har brugen af abort været tilskyndet fra regeringens side, for på den måde at holde befolkningsvæksten nede. Men i de seneste par år er der sket et skift i takt med, at fødselstallet er kommet ned på godt to børn per kvinde.
Regeringen i Hanoi har – tilskyndet af udenlandske NGO’er og FN’s befolkningsfond, UNFPA – sat sig det mål, at aborttallet skal reduceres, og det skal blandt andet ske ved at indføre sexualundervisning i folkeskolerne. Men det er en langsommelig proces, ikke mindst i et land som Vietnam. Alle landets 18 millioner folkeskole- og gymnasieelever benytter nemlig det samme undervisningsmateriale uanset hvor i landet, de går i skole, og enhver ændring af skolebøgerne skal godkendes af regeringen. Indtil det sker, må Vietnams unge støtte sig til de få tilbud om sexundervisning, som eksempelvis radioprogrammet Voice og Vietnam og teatergruppen »Friends« tilbyder.

*Dette er den anden af tre reportager fra Vietnam. Den første blev bragt den 2. februar

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu