Læsetid: 3 min.

Solidt Europa-opslagsværk

Hvis man gerne vil have en bog, som giver et overblik over EU’s forfatningsdiskussion, og ikke har nogen penge. Så er der hjælp at hente i ny bog, som kan afhentes gratis hos Folketingets EU-oplysning
23. februar 2004

Ny bog
Tag ordene overblik og debat. Læg dem sammen med bredde og alsidighed. Og sæt så endelig disse fire plusord ind i konteksten af den europæiske union. Så får man ikke noget, der kalder på hverken bestsellerlister eller litteraturpriser.
Men man kan godt ende med en læseværdig bog for skaren af EU-interesserede eller ditto videbegærlige alligevel.
Og netop det er tilfældet her, hvor Charlotte Antonsen, Venstres EU-ordfører og næstformand for Folketingets Europa-udvalg sammen med læge Peter Norsk har begået en antologi, hvor en mindre hærskare af de mest anvendte danske EU-debattører giver deres bud på forskellige aspekter af det europæiske samarbejde i den lange og besværlige proces, der – måske ! – vil lede hen imod vedtagelsen af en europæisk forfatning.
Bogens udgangspunkt er at komme ud over to på hver sin måde ganske udsigtsløse travere; for det første ja-nej debatten om dansk EU-medlemskab eller ikke, for det andet den, der handler om de danske EU-forbehold.

Harske ord
I stedet tager alle forfatterne udgangspunkt i det rent faktisk eksisterende samarbejde, og diskuterer derudfra forskellige aspekter af dette. Ikke nødvendigvis ukritisk, flere af forfatterne har harske ord til overs over for de dele af Unionen, som de tager under behandling.
Det gælder f.eks. den manglende åbenhed og det efter hans mening helt utilstrækkelige demokrati i EU-samarbejdet, som JuniBevægelsens Jens-Peter Bonde spidder, de alt for langsomme fremskridt i miljøpolitikken som Pia Olsen fra Danmarks Naturfredningsforening behandler eller nærhedsprincippet, som Enhedslistens Keld Albrechtsen ikke har meget til overs for.
Kritikerne modsiges i demokratispørgsmålet af bl.a. integrationsminister Bertel Haarder og formanden for Folketingets Europaudvalg, Claus Larsen-Jensen, der overbevisende argumenterer for behovet for at gå nye veje, når det gælder den demokratiske proces i EU og de nationale parlamenters rolle i Unionen.
Men stort set alle emner tages op. Fra økonomi og beskæftigelse ved LO’s næstformand Tine Aurvig Huggenberger til udviklingsbistand ved Jann Sjursen fra Kristendemokraterne. Fra EU’s udlændingepolitik ved en af dansk europajournalistiks mest vidende skribenter, Ole Vigant Ryborg fra ugebrevet Mandag Morgen til hele spørgsmålet om EU’s forfatning, hvor professor Hjalte Rasmusen, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen og Europapolitisk chef i Dansk Industri, Lykke Friis giver sit kompetente bud på, hvad der skete i Bruxelles sidste år, da spillet om EU’s forfatningstraktat blev sat midlertidigt på stand-by.

Veje til en ny forfatning
Som Lykke Friis imidlertid korrekt påpeger i sit bidrag er det snarere reglen end undtagelsen, at EU’s store beslutninger bliver taget på en baggrund af krisestemning. Og at det derfor er sandsynligt, at EU fortsat kan gøres spilleklar til et nyt og mere kompliceret brætspil i flere dimensioner end det ’gamle’ EU var udtryk for.
Og når den tid kommer, skal danskerne atter til stemmeurnerne. Om det er en god ide med de evigt tilbagevendende danske folkeafstemninger problematiserer Charlotte Antonsen til sidst i bogen.
Det sikrede hende noget presseomtale, da bogen udkom i sidste måned. Hendes betænkeligheder over for folkeafstemningsinstitutionen deles af denne anmelder. Men uanset om, man er enig med dette synspunkt eller ej, kan man hente masser af oplysninger, argumenter og stof til debatter i bogen, som kan erhverves for nul kroner gennem Folketingets EU-oplysning eller forlaget, der har udgivet bogen.
Nævnet vedrørende EU-oplysning har i bedste folkeoplysningsånd støttet udgivelsen af bogen, som også vil være brugbar til undervisningsbrug i gymnasiale uddannelser.

*’På vej mod Europas forfatning ?’ En debatbog redigeret af Charlotte Antonsen og Peter Norsk, Peter La Cours Forlag, 143 sider, gratis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her