Læsetid: 3 min.

Ta’ mig på legetøjshylden

Bedst som man troede, at Tamagotchi-robotterne kunne arkiveres som 90’er-epidemi, er de små kæledyr i lommeformat genopstået i en mere kønsmoden version, der kan reproducere sig i det uendelige
5. februar 2004

Virtuel reinkarnation
Ensomhed er et stigende problem i den vestlige verden, hvor mennesker i højere grad skilles end mødes, og singler og enlige forsørgere bliver flere og flere. Men sådan behøver det ikke at være. Eller rettere: Sådan er det ikke i den virtuelle verden. Her kan jagten på den eneste ene realiseres via et nyt medie, der forklæder sig som legetøj for børn.
Det japanske legetøjsfirma Bansai relancerer i næste måned – nærmere bestemt den 2. marts – det interaktive kæledyr Tamagotchi. Den æggeformede plastikdims genfødes som voksen, under navnet Tamagotchi Super, med ditto selvstændige vaner og præferencer. Således vil den nu være i stand til at gå på stævnemøder, gifte sig, få børn og kommunikere med beslægtede mini-robotter. Men tro ikke, at børnene dermed opdrages til evigt troskab efter doktrinen ’Til døden jer skiller’. Utroskaben lurer om hjørnet, selv om målet med legen er at finde en sjæleven.

Barndommen
Den oprindelige Tamagotchi blev født som digitalt kæledyr i Japan i 1996 og klonet i 40 millioner eksemplarer på blot et par år. Den blev lanceret som alternativ til den ægte vare – allergivenlig, billig i anskaffelse, omkostningsfri i vedligeholdelse, om end meget mere tidskonsummerende.
Den appellerede til ejerens omsorgsfølelse ved at bippe, når den krævede pleje og opmærksomhed. Her begrænsede de basale behov sig dog til kærlighed, søvn, mad og – i tilfælde af sygdom – medicin. Såfremt man forsømte sine forpligtelser over for det lille digitale kræ, led det en virtuel død med kortslutning til følge.
Denne potentielle triste skæbne, afstedkom naturligvis adskillige forsøg fra bestialske børn og barnlige sjæle på at komme legekammeraten til livs ved at sulte den, fylde den med medicin i overdoser og andre kreative former for aktiv dødshjælp, der skulle insinuere selvmord. Siden er flere særligt anlagte Tamagotchi-kirkegårde etableret på nettet, hvor de længe har hvilet i fred. Ingen er dog officielt blevet anklaget for mordene på Tamagotchierne, der siden er gået i glemmebogen.

Den modne alder
Den mere sexede, om man så kan sige, Tamagotchi Plus har i sin natur en større social kapital inkorporeret i sin digitale natur og er denne gang udstyret med hormoner og seksualdrift.
Det nye legetøj har form som et æg og fås i alle farver, forsynet med en skærm og en potens, der er langt større end forfædrenes. Ved udgangen af en uge bestående af 10 dage, udklækkes ægget og bliver til en lille kylling – m/k – afhængigt af farven på skærmen. Herefter er den fri af amourøse relationer til sine tidligere digitale mager. Dens seksuelle organ består af en infrarød celle, der tillader den at kurtisere potentielle partnere. Den lykkelige ejer af dyret kan derefter observere den virtuelle elskovsleg.
»De to Tamgotchier gennemlever forskellige stadier frem til ægteskabet, hvor tilværelsen forsødes væsentligt for begge parter. Det ultimative for en Tamagotchi, er at finde sin sjæleven,« udtaler Christophe Dervet, der er marketingschef hos Bandia i Frankrig til Libération. Han afviser dog, at kreaturerne kan formere sig med en Tamagotchi af samme køn, hvilket nok skal få nogle til at himle op om diskrimination.

Fakta
Tamagotchi
*Tamagotchi er, som navnet antyder, af asiatisk oprindelse, og betyder ’nuttet lille æg’. Med tilføjelsen Plus, har ægget løsnet sig fra den digitale livmoder.
Den nye Tamagotchi kommer til at koste cirka omkring 150 kroner. Den forventes på det europæiske marked ved årets udgang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her