Læsetid: 3 min.

Tidsfordriv for drømmere

Danske Blue Foundation tager med deres anden cd et syvmileskridt med et lavmælt, men intenst collageinspireret udtryk, båret igennem af sikker melodiøsitet og musikalsk finesse
4. februar 2004

Ny cd
Forførende. Drømmende. Taktilt. Filmisk. Varmt. Hypnotisk. Bevidsthedsudvidende. Blidt. Mystisk. Vanedannende. Og med diskretion som en soleklar selvfølge. Kvintetten Blue Foundation har i den grad fat i den tunge ende på deres anden langspiller, Sweep Of Days. Har gruppen ikke opfundet den dybe tallerken inden for sit felt – det her er såmænd triphop, så det basker – formår den til gengæld at fylde samme til randen med soniske lækkerier, velsmagende, nærende og finurlige på en og samme gang.
Helheden minder om at sidde og smide sten i vandet for siden at følge de cirkler, de danner – tidsfordriv for drømmere.
Båret igennem af sikker melodiøsitet, imponerende ambitiøse og smukt forløste arrangementer, en støvet og dragende produktion samt ikke mindst udsøgt musikalsk finesse, hvor hver og en af de mange medvirkende yder deres skærv til et helhedsindtryk, der mildest talt er ærefrygtindgydende.
I denne skribents ører nærmest myldrer Sweep Of Days med hitsingler, men i lyset af radiosituationen p.t. – kedeligt enslydende playlistede pseudohits rettet mod 12-15-årige, lige meget hvilken station man stiller ind på; freedom of choice, min bare! – er det måske lige lovlig utopisk. Man har dog lov at håbe...

Atmosfæreladet
Man kunne – lidt strengt, måske, men sandt nok – påvise, at den i øvrigt florlette sangerinde Kirstine Stubbe Teglbjærg har tendens til at lyde som en af tidens utallige Björk-kloner. Vi finder dog, at hendes kælent-hæse stemme både besidder en egen indtagende tone og passer perfekt til ensemblets atmosfæreladede lydflader, der snor sig ind og ud af lytterens af virkeligheden raserede bevidsthed som lysreflektioner i træløv en sensommereftermiddag.
Og nu vi er ved inspirationskilder, så har gruppens rapper, MC Japper, helt sikkert taget ved lære af en Tricky, men han kan nu sagtens stå på egne ben:
»And all the manacles that bind, the pinnacles you
climb/ To the background of a cynical ’who’ and ’what’ and ’why’ and ’why not’?/ ’Scuse me while I dismiss the sky«, som det lyder på det imposante »Ricochet«.
I det hele taget danner musikken på albummet et smukt impressionistisk udtryk, der flagrer flyvsk omkring i et hvilket som helst givet rum. Bestemt ikke er for fastholdere, men musik til at stå tilværelsens fortrædeligheder igennem med for den åbne, den rummelige. Ingen ringe bedrift, i øvrigt.
Sweep Of Days udgør en art musikalsk kort over det moderne unge menneskes psyke, fanget mellem på den ene side tidens frigørende tværkulturelle opbrud og på den anden en reaktionært stivnet politisk scene, der har sat kortsigtede løsninger og økonomisk amoral i højsædet; mellem dybfølte, prægnante og erkendelsesmættede, men enkeltstående kunstneriske bud på eksistensen over for det reklamedrevne mediesamfunds flimmer af pseudothrash og fortabte sjæle i karambolage med kendthedssyndromet. I denne krydsild af modsat rettede signaler placerer Blue Foundation sig – »distant, shifty-eyes and restless«, måske, men uden frygt og fulde af appetit på de udfordringer, friktionen mellem progressive kræfter og reaktionære instanser skaber.

Et slag i ansigtet
Sweep of Days er alene i kraft af sit anslag og sine intentioner et slag i ansigtet på den grasserende kynisme, statsautoriserede racisme og sorte reaktion, der lægger sin klamme hånd hen over tidens kulturelle landskab.
Budskabet er aldrig eksplicit – dertil er musikken for raffineret og teksterne for uhåndgribeligt poetiske – men bæres i stedet igennem af viljen til at tænke modsætninger sammen, nægte at anerkende genrebarrierer og en dybtliggende trang til en frihed, der intet har at gøre med at køre 130 km/t på motorvejene, luske Rupert Murdoch ind ad bagdøren, drive hetz mod Fristaden eller holde asylansøgere og flygtninge kørende på sultesalær. Sweep Of Days øger ganske enkelt ens livskvalitet og gør det muligt at bevare håbet om, at der må ligge bedre tider foruden. Vi takker De Fem for denne svalende musikalske brise.

*Blue Foundation: Sweep Of Days (Virgin Music Denmark) Producere: Tobias Wilner & Bo Rande.
*www.bluefoundation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her