Læsetid: 2 min.

Tillidsfolk afviser Junckers købere

De potentielle købere af Junckers i Køge garanterer, at ingen bliver fyret. Alligevel opfordrer tillidsmændene til at afvise køberne
27. februar 2004

Tillidsfolkene på gulvfabrikken Junckers vil ikke finde sig i mere. Der er fundet interesserede købere. Men selv om Køges største arbejdsplads, Junckers, netop nu befinder sig i en langtrukken kamp for overlevelse – en kamp, der kan føre til, at de over 500 ansatte mister deres arbejde – så siger tillidsfolkene stop:
Junckers skal ikke sælges til hvem som helst.
»Jeg er ikke i tvivl om, at hvis Mogens de Linde og Lorentz Jørgensen overtager Junckers, så mister vi vores arbejde,« siger fællestillidsmand Finn Gravenhorst.
Derfor opfordrer tillidsfolkene på Junckers samtlige aktionærer til at afvise købernes tilbud. Med andre ord vælger de at spille hasard med ikke alene deres arbejdsplads, men med tilværelsen som de kender den.
Den århusianske forretningsmand Mogens de Linde og mangemillionær og ejer af Sorø Stolefabrik, Lorentz Jørgensen, er ellers tæt på at stå klar med millionerne. Men siden det for en uge siden blev kendt, at de måske vil overtage, har de lagt sig ud med Køge Kommune, varslet fyringer og kritiseret arbejdsgangen og produktionsapparatet for at være nedslidt og forældet.

Ny forsonlig tone
Tillidsfolkenes opfordring til aktionærerne er en alvorlig trussel mod overtagelsesplanen. Derfor anlægger den ene køber, Lorentz Jørgensen, nu en mere forsonlig tone.
»Jeg vil godt garantere tre ting: Vi vil ikke fyre folk, vi vil lave gulve, og Junckers bliver i Køge,« siger Lorentz Jørgensen.
Men meget tyder på, at den garanti kommer for sent.
Det vigtigste element i de potentielle køberes redningsplan er, at aktionærerne accepterer, at aktierne bliver værdiløse. Derefter vil Mogens de Linde og Lorentz Jørgensen overtage virksomheden for 75 millioner kroner.
»De er ude på at overtage fabrikken for en slik. De vil sælge det hele og derefter bygge på grunden. Hvis de havde lyst til at lave gulve med os, så svinede de nok ikke konstant Junckers til,« siger Finn Gravenhorst.
Lorentz Jørgensen erkender, at han og Mogens de Linde har begået fejl.
»Vi har ikke opført os ordentligt. Vi har været for kritiske i vores udtalelser og ikke tænkt nok på medarbejderne,« siger han.
Det lader Finn Gravenhorst sig dog ikke besnære af.
»Vi står ved vores opfordring til aktionærerne om ikke at acceptere redningsplanen.«
Både Lønmodtagernes Dyrtidsfond, der ejer 16,5 procent af aktierne og ATP, der tegner sig for 11 procent, forholder sig meget skeptisk til overtagelsesplanen. En stor del af de resterende aktier er ejet af tidligere og nuværende Junckers medarbejdere.

FAKTA
Junckers
*Junckers har været i betalingsstandsning siden 12. november sidste år, den betalingsstandsning er netop blevet forlænget. Indtil videre er 166 medarbejdere blevet fyret, og de resterende har accepteret en lønnedgang på fem procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her