Læsetid: 2 min.

TV som baby-sitter

21. februar 2004

Spot
Det er så populært med fokusgrupper, og jeg har personligt en gruppe, der består af to småfolk på henholdsvis tre og fire år. De deler verden op i »voksen-fjernsyn« og »fjernsyn for mig«. Desuden har jeg lært dem, at der er noget, »der bare er reklamer«. Det giver mig visse problemer i forhold til en god ven, der er chef på TV3. Han opdrager nemlig sine børn til nærmest at tilbede de reklamer, der betaler hans løn. Sådan er vi så forskellige.
I kategorien »bare en reklame« finder vi også den linde, evige og irriterende strøm af trailere, der plastrer skærmen til med meldinger om hvad man snart kan se på denne kanal.

Fokusgruppen noterer sig med stor præcision budskabet, som de lærer uden af og remser op: »Far, der er noget for mig i morgen klokken syv!«. Ind til for nylig uden risiko for at de forstod, at der rent faktisk kunne være Traktor Tom klokken 07.00 om morgenen. Det var dog for vildt! Men denne sidste skanse er nu faldet. De har opdaget, at der er fjernsyn for dem, mens de spiser havregrød. Erkendelsen fik de en morgen, hvor jeg skulle tjekke et ishockey-resultat på tekst-tv. »Far hvad er det der!«. »IKKE NOGET!«. »Far, det er da for mig!«.
Med andre ord – en ny platform for »må vi ikke godt« er blevet udpeget. Men der er jeg standhaftig. Ingen børne-tv om morgenen på hverdage. Endnu.

Måske falder denne sidste skanse en morgen hvor familien er i krise. Ganske vist er også jeg blevet opdraget med, at tv er noget småfarligt noget. Og det er jo ret udbredt blandt småbørnspsykologer at mene, at man ikke bare må lade små børn sidde og se tv alene. Tv skal ikke være baby-sitter, lyder det. Her er jeg lodret uenig. Når højkvalitetsprogrammer som Naturpatruljen på DR går på, så er jeg aldeles tryk ved at hælde et glas rødvin i glasset og fortælle konen, at vi i virkeligheden har det ret godt. Den halve times ro, hvor forældrene kan få tid til at dække bord, lave mad og småsludre, er hele licensen værd. Faktisk ville jeg ikke betale licens, hvis det ikke var for børne-tv.
Denne weekend byder på to vidt forskellige tilbud til de mindste klokken 18.00. I aften er der Pling-Ping hvor skuespillerne improviserer en historie. Mine unger elsker Pling-Ping. Men de er vist nok endnu vildere med Bamse og Kylling. Søndag handler det om, at den selvretfærdige Bamse vil lære Kylling og Ælling at være spejdere. Som sædvanlig vil Bamse bestemme alting. Jeg er sikker på at Bamse får et pædagogisk korrekt modspil. Jeg kan roligt skåle med konen imens.

*Fjernsyn for dig, DR1 klokken 18.00 lørdag og søndag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu