Læsetid: 2 min.

Det uhellige land

Den israelske ’James’ Journey to Jerusalem’ leverer vittig og skarp samfundssatire
20. februar 2004

(2. sektion)

Ny film
En israelsk film, der nok er politisk, men ikke fokuserer på Palæstina-konflikten. Det lyder næsten naturstridigt, men James’ Journey to Jerusalem er da også på flere måder en overraskende film – en velskabt blanding af fabel og satire. Og samtidig en film, der også virker nærgående set i dansk perspektiv.
Her får vi nemlig en usædvanlig vinkel på indvandrer-problemet: Hovedpersonen er en naiv ung sydafrikansk præstekandidat, der som led i sin uddannelse rejser til
Israel for at opleve og inspireres af Det Hellige Land.
Næppe er han kommet over grænsen, før han smækkes i fængsel som ulovlig indvandrer – og så kan hans egentlige rejse begynde. Det bliver en uddannelse i den materialisme og kynisme, der ifølge instruktøren, Ra’anan Alexandrowicz, gennemsyrer det israelske samfund på alle leder og kanter. Udnyttelsen af illegal arbejdskraft er sat i system, og den troskyldige pilgrim James ender selv som en af udnytterne – eller gør han?

Materialistisk Israel
Filmen er en velfortalt, vittig og velspillet moderne fabel om ånd kontra materie – og om et kultursammenstød af uventet art. Det israelske samfund ses som mindst lige så dybt verdsliggjort og materialistisk som noget vesteuropæisk land – uden den mindste sans for religiøse værdier og traditioner.
Det kunne være blevet ensporet syrligt og misantropisk, men Siyabonga Melongisi Shibe er meget charmerende og rørende i hovedrollen, og anvendelse af et sort, religiøst kor giver realismen et herligt musikalsk løft. Samtidig får man en fin skildring af det voksende venskab mellem en knarvorn gammel israelsk pensionist og den uerfarne James, der lærer ét og andet om at begå sig i en moderne penge-domineret verden, hvor alle udnytter alle.
Fotograferingen er ikke noget at skrive hjem om, og filmen er beskedent sat op, intet stilistisk storværk. Men den har noget presserende på hjerte – og et udpræget talent for at få det sagt på en levende og koncis måde.

*James’ Journey to Jerusalem. Instruktion: Ra’anan Alexandrowicz. Manuskript: Ra’anan Alexandrowicz og Sami Duenias. Israelsk (Husets Biograf, 27. og 28. februar)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her