Læsetid: 2 min.

Utzon giver operahuset en chance til

Den danske arkitekt skal ombygge sit mest berømte værk og lægger dermed fortidens stridigheder til side. Men han bliver hjemme
10. februar 2004

En af verdens mest berømte bygninger og Australiens vartegn, operahuset i Sydney, skal have en gevaldig ansigtsløftning, og det er lykkedes de australske myndigheder at overtale Jørn Utzon til at føre taktstokken over arbejdet.
Det er næsten 40 år siden, den danske arkitekt forlod Australien. Ved den lejlighed svor han aldrig at vende tilbage. Det er der heller ikke noget, der tyder på, at han kommer til, men 85-årige Utzon har ikke desto mindre sagt ja til opgaven.
En beslutning, der har skabt stor glæde hos ministerpræsidenten i den australske delstat New South Wales, Bob Carr.
»Det er et tegn på forsoning mellem befolkningen og regeringen i New South Wales og denne store arkitekt, der gav os Australiens største bygning. Sådan en vanskelig opgave ville vi kun betro ham,« sagde Bob Carr i søndags, da planerne blev offentliggjort i operahuset.

Utzon på bånd
Forsamlingen i Sydney måtte nøjes med en båndoptagelse af Jørn Utzon, der præsenterede første etape af det 300 millioner kroner ombygningsprojekt: En foyer med søjlerække og store glasvægge, så publikum får en u-overtruffen udsigt over havnen. Mesterarkitekten var også en glad mand:
»Jeg er virkelig henrykt over at blive bedt om at arbejde på dette (projekt, red.),« sagde Jørn Utzon ifølge den britiske avis Independent.
I 1954 vandt han i skarp konkurrence med 233 andre arkitekter en international konkurrence om at designe et operahus ved Bennelong Point i skyggen af The Harbour Bridge.
Fem år senere gik arbejdet i gang, men projektet voksede sig større og større. Den planlagte tidsramme på fire år blev til 17 og budgettet bragede mod skyerne. Regningen steg fra syv til 100 millioner dollar, og utilfredsheden bredte sig blandt skatteyderne. Jørn Utzon blev fyret undervejs og forlod landet i vrede. Hans planer for indretningen af operahuset blev kasseret, og arbejdet blev gjort færdigt af en flok uerfarne lokale arkitekter.
Resultatet blev et bygningsværk, hvis indre slet ikke lever op til det spektakulære ydre. Som en kritiker har udtrykt det: »Et storslået flygel på ydersiden og en rusten xylofon indvendig.«
Operahusets dårlige akustik har utallige gange fået hårde ord med på vejen af optrædende udefra og Sydney’s eget symfoniorkester truede en overgang med at boykotte stedet.

Bliver på Mallorca
Renoveringen af operahuset skulle gerne lukke munden på kritikerne og bringe den karakteristiske bygning tættere på den vision, Jørn Utzon oprindeligt havde. Akustikken bliver forbedret og store dele af operahuset bliver bygget om.
Jørn Utzons søn Jan er i øjeblikket i Australien, og det er han også til juli, når projektet går i gang. Mens far trækker i trådene fra hjemmet på Mallorca, fører Jan Utzon tilsyn med tingene fra første række.
Trods ihærdige forsøg fra australsk side er det ikke lykkedes at få Jørn Utzon til at rejse halvvejs rundt om jorden. En filmproducent havde ellers tilbudt at hente ham og hans familie i sine to store private jetfly og var villig til at mellemlande hvor og hvornår det skulle være, men intet kunne friste den aldrende arkitekt. Hans familie forsikrer, at det udelukkende skyldes hans alder og ikke har noget at gøre med den mangeårige strid. Dermed tyder alt på, at Jørn Utzon aldrig får den færdigbyggede udgave af sit verdensberømte operahus at se.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her