Læsetid: 2 min.

Vin til hverdag og til fest

Fin jubilæumsvin fra Argentina og dejlige hverdagsvine fra Italien og Frankrig
13. februar 2004

Under proppen
Vinfirmaet H.J. Hansen har 175 år jubilæum i år, og det er selvfølgelig en glimrende anledning til at sende en jubilæumsvin på gaden. Jeg er altid lidt skeptisk, når vinfirmaer bruger fødselsdage mv. til at præsentere deres produkter.
Sådan havde jeg det også med denne argentinske vin fra Bodegas Valentin Bianchi. Vinen, som er lavet på den dejlige malbecdrue, har vunder flere priser, og i Danmark har de fleste vinanmeldere også været enige om, at det er god vin. Jeg er enig. Den smager dejligt og har en fin bouquet. En meget fin duft af vanille, og masser af frugt. Næsten for meget moden frugt, uden at vi dog er ovre i saftevandskategorien. Vinen koster 75 k.r, og derfor skal det også være en god vin. Med de prisfald vi oplever i en række vinlande i øjeblikket er der nemlig rigtig meget god vin at få til under 100 kr.

Valpolicella
Hele området omkring den smukke by Verona er Valpolicellaland. Det er ikke kun de berømte passitovine – amarone, ripasso eller recioto –vi finder her. Den almindelige Valpolicellarødvin er også et besøg værd. Her bruges først og fremmest den lokale drue corvina veronese, men der er også brugt lidt sangiovese i denne uges vin fra området. Vinen kommer fra en vineri med 70 ha 12 km udenfor Verona. Alt foregår helt traditionelt med forsigtig presning, og seks-syv dages maceration. Vinen gæres derefter på store slaviske fade i 12 måneder.
Efter min mening er det sådan, en valpolicella bør smage uden nogen dikkedarer. Her er en fin strejf af kirsebær, og den traditionelle bittermandeleftersmag. En hverdagsvin til 59 kr. pr. flaske. Jeg synes det er et godt køb.

Corbières
Det er ikke en Côtes du Rhônevin, men det er svært at smage forskel. Château de Vaugelas ligger i det Corbiéres, som er den vigtigste appellation i Languedoc. Det er vin, der er lavet på grenache, syrah, carignan, mourvèdre og en smule cinsault. Vinen er lagret på egetræsfade og har en fin duft af vanille og en meget lang eftersmag. Det er vigtigt ikke at drikke den for varm. Det har jeg skrevet før, men det kan næsten ikke skrives for tit. Er man i tvivl om temperaturen er det overkommeligt at købe et vintermometer.
Denne sydfranske vin er efter min mening bedst, når den ikke er varmere end 16 grader. Jeg har givet den 5 stjerner fordi man kan få tre flasker for 150 kr. i resten af februar måned. Det er ikke helt billig vin, og nogle synes måske at det er i overkanten for vin fra Languedoc. Men der er herfra fremtidens bedste vine fra Frankrig kommer i øjeblikket. Så prøv den til en godt krydret kylling eller noget lam stegt med masser af rosmarin og timian.

HHHHHI Malbec Reserve, Bodegas Valentin Bianchi, 13,5 procent,2001, 75 kr. pr. flaske. H.J. Hansen Vin, nærmeste forhandler 63 12 82 00. www. hjhansen.vin.dk

HHHHHI Valpolicella Superiore, d’Angeli, 13 procent, 2000, nærmeste forhandler 24 43 75 20. Mail: preben-vinsto uw@post.tele.dk

HHHHHI Château de Vaugelas, Le Prieure, Corbiéres, 12,5 procent, 2001, 59,95 kr pr. flaske. I februar måned 3 flasker for 150 kr. Nærmeste forhandler 43 45 14 22, www. skjold-burne.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her