Læsetid: 2 min.

Vin i tv

3. februar 2004

Spot
Med den enorme folkelige interesse, der er for vin i Danmark og endog langt ind i akademiske kredse, kan det undre, at der ikke er mere i tv om vin. Tænk på, hvor mange kokke, man hele tiden ser, skønt man påstår, at for mange kokke fordærver maden.
Det hænger selvfølgelig sammen med, at vin er vanskeligere at filmatisere end gastronomi, selv om det ser morsomt ud, når Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim kloger den på Go’ Morgen Danmark, det eneste faste indslag af slagsen på de to store stationer. Danmarks Radio har opgivet i afmagt.
DK4 har løst opgaven journalistisk med et magasinprogram, som bestyres af Flemming Kyed, der både er vinkender og journalist. Han inviterer en gæst i studiet, som ved noget om et bestemt område, vin fra Alsace f.eks. eller han driver opsøgende journalistik – som i aften – hvor han beskæftiger sig med en dansk ’vingård’. Engang havde han Jan Sonnergaard i studiet for at tale om whisky, som Radiator-forfatteren har studeret nøje.

Flemming Kyed slog først igennem – ligesom Karen Blixen i øvrigt – efter at være fyldt de 40. Som autodidakt vinkender vel at mærke. Han, der var student fra Mulernes Legatskole i Odense, skulle egentlig have været diplomat, men i USA, hvor han en tid læste statskundskab på universitetet, stiftede han bekendtskab med de store gallon’er med 4,8 liter i tanken. De gjorde et vældigt indtryk, men alligevel lod han sig ansætte så alvorligt et sted som Finansrådet, da eksamen var i hus.
Kontorlivet her var ikke lige ham, så han sprang fra i tide, freelancede lidt til Information, hvor han bl.a. skrev en artikel om kvaliteten af dansk øl. Så sparkede daværende chefredaktør Lasse Ellegaard døren ind: »Sikke noget lort, du skrev i går,« erlærede han bramfrit, men tilføjede så et: »Har du forstand på vin?«
»Næh, njoe, njae,« kom det fra Flemming Kyed.
»Du kan starte på lørdag,« lød så den chefredaktionelle respons, og fra den dag i 1992 var Kyed vinskribent.

Han greb det an som et selvstudium, hvor han lagde mere og mere til sin viden og delagtige gjorde læserne i den undervejs. Samtidig var hans vinklumme en hverdagskrønike, hvor faste personer optrådte som Smeden, Det lange hyl og – senere – Den snakkesalige, som var identisk med hans hustru.
På rekordtid kom han med i kredsen af virkelige conaisseurer, der sidder i dommerpaneler samt skriver bøger og den slags. Et højdepunkt nåede han, da han på den franske ambassade fik tildelt Prix France for på forbilledlig vis at have udbredt kendskabet til fransk kultur.
Der er unge punk- og avantgardemusikere, der har sat musik til Kyeds vinklummer ved koncerter, ligesom hans magasin på DK4 har forårsaget fanklubber med egne hjemmesider.

*DK4 kl. 17: Noget i glasset – en ’vingård’ i Lystrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her