Læsetid: 3 min.

20 hits til kæben

Kynisk sagt var det held i uheld, at produceren Kanye West i 2002 kørte galt i sin bil. Hans debut som rapper flyder over med fine observationer og hittepåsomme hits
8. marts 2004

Ny cd’er
»Thank God I ain’t to cool for the safe belt,« hurtigsnakker Kanye West på omdrejningspunktet »Through the Wire« fra hans første album som microphone controller.
Findes der virkelig højere magter, skal der også lyde et supplerende tak herfra. For havde Kanye West mistet livet den aften i oktober 2002, da han kørte galt i Los Angeles, så havde verden samtidig mistet en af sine dygtigste og mest subtile producere og rappere pt.
I stedet endte han på et hospital – det samme som Notorious B.I.G. åndede ud på – med en brækket kæbe og en helvedes masse inspiration.
Nye tekster blev til, og da han igen kunne indtage fast føde, og der ikke længere skulle ståltråd til at holde sammen på hans ansigt, var det tid til en ny omgang studiesessioner.

Touché/touchdown
Nu er albummet The College Dropout så færdigtrykt, og resultatet fremstår intet ringere end fremragende. Produktionerne, flowet,
lyrikken, gæsteoptrædenerne. Hele den forpulede badulje.
Det er ekstra imponerende, da produceren Kanye West sideløbende har haft tid til at fortsætte sin imponerende hitproduktion. For Britney Spears og Madonna, Nas, Ludacris, Alicia Keys samt ikke mindst sin egen label-boss, Jay-Z.
Undervejs i de mere end 20 skæringer er der dog så mange soulfulde ørehængere, at man må have Kanye West mistænkt for at have gemt de bedste samples og melodier til sig selv.
Det fremragende hørte tyveri på »All Falls Down« af en enkelt fængende Lauryn Hill-strofe fra dennes ellers blege Unplugged-udgivelse indkapsler ganske godt producerens særlige talent. At få meget ud af lidt ved at lade koncentrater blomstre i nye miljøer.
Samtidig mestrer Kayne West altså også de vittige og intelligente sociale iagttagelser. Eksempelvis når han i samme sang spidder den voksende materialisme i afroamerikanernes kultur. Den følgende strofe afklæder en enlig sort moder, der slet skjult går rundt med drømmen om en luksusbil:
»Couldn’t afford a car / So she
named her daughter Alexus (a Lexus, red.)«.
Touché – eller snarere: touchdown!

Bolton med beats bagi
Et helt fjerde eller femte potentielt hit er »Never Let Me Down«, hvor Kanye West igen vender tilbage til trafikulykken i Los Angeles. Også her beviser han sin sproglige flair, mens han sammenligner sin milde skæbne og sit nedsatte syn med TLC-rapperen Lisa ’Left Eye’ Lopez, som endte sine dage i et sammenkrøllet sportsvognskarosseri
i Honduras et halvt år tidligere:
»But I can’t complain what the accident did to my left eye / ’Cause look what the accident did to Left Eye«.
Nummeret drives i øvrigt frem af et Michael Bolton-sample (!), der har fået et los beats per minute bagi, så vokalen er mere end almindelig pitchet.
Samme ukonventionelle behandling får Luther Vandroos og Chaka Khan, og den slags kunstgreb leverer Kanye West på samlebånd. Heldigvis bliver det ikke respektløst i producerens hænder. Blot dynamisk.

Danske aftryk
Det samme kan desværre ikke siges om The College Dropouts forhold til uddannelsessystemet. Her sidder den ellers socialt bevidste rapper fast i sine indskrænkede anbefalinger af livets skole på bekostning af den akademiske løsning.
Men det er vist også, hvad der er at udsætte på et af 2004’s hidtil bedste udspil. Kanye West består altså med højeste udmærkelse.
Så godt kommer Maylay Sparks Graymatter ikke fra det. Men mindre kan også gøre det, og det gør det så for Philadelphia-rapperen. Ligesom for Kanye Wests vedkommende knytter der sig et uheld til Maylay Sparks debut, om end det ikke var nær så alvorligt et af slagsen. Til gengæld udspillede det sig i København.
Da rapperen for nogle år siden var i Danmark med The Roots-MC’en Black Thought faldt han og brækkede benet. Så mens hans homeboys fløj tilbage over Atlanten, begyndte Maylay Sparks at krykke rundt i Kongens København. Her blev han hurtigt en del af hiphopmiljøet, og flere af Graymatters numre er således lavet med dansk assistance. På »Legacy« scratcher DJ Noize, mens Context producerer en meget vellykket joint. Noize er også bag knapperne på et par af numrene, ligesom The Prunes gør sig glimrende undervejs.
Den stenede, dystre og absolut laid back skive cirkler dog bedst, når The Roots’ Malik B. bidrager på »Black Sheep«. Her hænger lyd og tekst sammen i en grad, så man ligefrem ser sorte får foran sig.
Når den slags sker, får man det sgu ikke meget bedre.

*Kanye West: The College Dropout (Roc-A-Fella/Universal). Producer: Kanye West
nMaylay Sparks: Graymatter (Rapster/Playground). Producere: Context, The Prunes, DJ Noize m.fl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her