Læsetid: 3 min.

Æraen Aristide er forbi

En amerikansk-fransk fredsstyrke er på vej til Haiti efter præsident Jean-Bertrand Aristide er flygtet. Kaos, men jubel og lettelse i store dele af landet
1. marts 2004

»Forfatningen skal ikke drukne i det haitianske folks blod, Hvis min tilbagetræden sker for at undgå blodsudgydelser, så accepterer jeg at gå«.
Sådan lød beskeden fra den mand, der indtil i går morges var Haitis præsident. Jean Bertrand Aristide fik et vink med den helt store vognstang fra USA og Frankrig og accepterede efter flere dages hårdt pres at forlade landet. Bestemmelsessted foreløbig ukendt.
Kort efter blev højesteretsformand Boniface Alexandre taget i ed som Haitis midlertidige præsident, og de første amerikanske og franske militærfly landede uden for hovedstaden Port–au-Prince.

Fredsstyrke på vej
I løbet af de kommende dage vil en fransk-amerikansk fredsstyrke ankomme til Haiti. Det meddelte den amerikanske ambassadør James Foley i går. Håbet er, at fredsstyrken kan sætte en stopper for det kaos og anarki, som i øjeblikket hersker på Haiti.
De seneste tre uger har væbnede oprørsgrupper erobret størstedelen af landet i protest mod Aristides styre, der i løbet af få år har udviklet sig fra demokrati til diktatur.
Oprørsleder Guy Philippe, der er tidligere politichef i Port-au-Prince, hævder at være demokratiets forkæmper, men en stærk mistanke om involvering i narkohandel og hans angiveligt meget tætte bånd til Haitis tidligere diktator Baby Doc Duvalier får mange iagttagere til at tvivle.

Demokratisk håb
Selv forsikrer Guy Philippe, at han ikke er interesseret i politisk magt:
»Jeg kæmper ikke for politisk magt. Jeg ønsker at genindføre demokratiet. Demokrati er ikke en femårsperiode, det er et princip«, har han blandt andet sagt.
Den forsikring er den danske konsul på Haiti Jørgen Leth ikke parat til at stole på.
»Jeg tror ikke et øjeblik på, at oprørerne er demokrater«, siger han. »Vi kan kun håbe, at de afholder sig fra at udfylde det tomrum, som Aristides afgang har skabt,« siger han og understreger, at det er meget vigtigt at få en international fredsstyrke på plads så hurtigt som overhovedet muligt, så Haitis demokratiske opposition kan få en chance for at træde i karakter.
»Aristides afgang har forhåbentlig afværget det blodbad i Port-au-Prince, som alle har frygtet, men det er afgørende, at fredsstyrken lander i løbet af ganske få timer«, siger han.
Haitiansk radio meddelte søndag nat lokal tid, at de første 500 amerikanske marinesoldater var landet, men oplysningen kunne ikke umiddelbart bekræftes.

Latter og lig
Uden for hovedstaden jublede haitianerne over Aristides exit: »Folk er lettede og opfører sig, som om de er blevet befriet«, fortæller Jørgen Leth fra provinsbyen Jacmel.
»Det er som om, at det er karnevalstid igen. Her i byen er politistationen f.eks blevet plyndret, og jeg har set folk danse rundt i gaderne iført skudsikker vest og politihjelm«, fortæller han,
I hovedstaden er stemningen i midlertid en ganske anden. Her hersker Aristides tilhængere stadig og er ifølge øjenvidner både brutale og desperate.
»Aristides tilhængere frygter fortsat en hævnbølge fra oprørernes side. Stemningen i Port-au-Prince er panisk, men foreløbig har oprørerne faktisk opført sig som engle i forhold til Aristides hærgende bander«, siger Jørgen Leth.
Sent søndag var meldingen fra hovedstaden dog en noget anden. »Oprørerne er i gang med at indtage byen«, fortæller freelancejournalist Mick Anderson og beretter om »gader, fulde af lig og oprørere, der skyder sig vej gennem byen med militær præcision«.

En æra er forbi
Jørgen Leth understreger, at Aristides flugt er afslutningen på en skuffende æra Haitis historie. Sidste gang den tidligere præst blev sat fra magten – af Haitis militær – sørgede amerikanerne for at genindsætte ham. Men denne gang er spillet slut, vurderer Jørgen Leth.
»Aristide har været en skuffelse for alle, der enthusiastisk troede på hans løfter om demokrati. Både i og uden for Haiti. Han udviklede sig fra en ambitiøs demokrat til en diktator og en bandechef. Han får ikke flere chancer. Det ligger helt fast,« siger Leth.
Det var sent søndag uklart, hvor den tidligere præsident fysisk set befinder sig. Søndag eftermiddag mellemlandede han i Haitis naboland Den Dominikanske Republik. Ifølge den haitianske konsul i Santo Domingo er han på vej til Marokko, men Marokko har katagorisk afvist at give den afsatte haitianske leder asyl.Rygter vil vide, at Aristide kunne tænkes at søge asyl i Sydafrika eller Taiwan.

FAKTA
Aristides æra
*1990: Aristide bliver Haitis første folkevalgte præsident
*1991: Haitis militær gennemfører et kup, og Aristide flygter til USA
*1994: Aristide genindsættes som præsident ved amerikansk mellemkomst. Får forbud mod at stille op igen.
*2000: Aristide vinder præsidentvalget ved hjælp af svindel
*2004, januar: Haiti fejer 200 års uafhængighed trods voksende politiske protester
10. februar: Oprørsleder Guy Philippe vender tilbage fra sit eksil i USA, erobrer den nordlige del af landet
29: Aristide forlader Haiti aa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her