Læsetid: 3 min.

Angst plager østlande forud for det kommende ’ægteskab’

Den fattige brud fra Øst tvivler, før den kommende pagt med Vesteuropa indgås
11. marts 2004

Østtanker
PRAG – Det er muligt, at den Europæiske Union er et tog på vej mod et sporskifte, hvor den forreste del af toget vil vælge at hægte den bagerste del af og fortsætte fremad med højere hastighed.
Diskussionen om EU i to hastigheder er for længst blevet en politisk realitet i de nuværende »gamle« EU-lande. Men i disse dage, hvor antallet af uger, inden de tidligere østlande træder ind i den Europæiske Union, kan tælles på to hænder, er det slet ikke på dagsordenen i Tjekkiet.
At spørge de tjekkiske politikere eller den tjekkiske befolkning, om de frygter, at en hård kerne af EU-lande vil hægte sig løs og dele Unionen i to, er som at spørge bruden få dage, før brylluppet skal stå, om hun er nervøs for, at hendes ægtemand skal være hende utro engang ud i fremtiden.

Absolut relevant
Absolut en relevant problemstilling, men bare ikke det, der optager sindet hos en brud, der står over for den største og mest bindende beslutning i hendes voksne liv. At give sin selvstændighed i bytte for det, der grangiveligt ligner århundredets bedste scoring, men som hun lige nu ikke kan overskue konsekvenserne af.
I Tjekkiet er det den umiddelbare fremtid, der optager sindene, den politiske debat og avisernes lederspalter: Hvorvidt det forestående bryllup, hvor de to parter – Øst og Vest – skal sige ja til hinanden, overhovedet var en god idé. Og om dette umage par vil kunne leve sammen i lyst og nød, når hverdagen - og prisstigninger – banker på.

Politiske slagsmål
De seneste ugers politiske slagsmål og folkelige debat i forbindelse med vedtagelsen af en række afgiftsstigninger på bl.a bleer, toiletpapir, skomager-, restaurations- og frisørbesøg, vidner om, at det ikke kun er i den vestlige del af alliancen, at det kommende partnerskab skaber turbulens. En afgiftsforhøjelse på kondomer var i forrige uge ved at splitte regeringen, og den offentlige debat om prisstigningerne på bleer blev så ophedet, at regeringen i sidste sekund valgte at lade bleer beholde den hidtidige lave afgift på kun fem procent.
Situationen er svær for ministerpræsident Spidla og hans socialdemokratisk ledede regering. På den ene side har regeringen været nødsaget til at hæve en lang række afgifter fra fem til 19 procent, hvilket selvsagt ikke er populært i befolkningen. På den anden side er det en overtrædelse af EU’s skatte- og afgiftsregler, når regeringen imødekommer den folkelige kritik og undlader af hæve afgiften på bleer. Den slags kan komme til at koste Tjekkiet millioner af EU.
Tjekkiets største dagblad, Mlada Fronta Dnes, bragte 1. marts en leder med overskriften »Frygt for Europa – forud for udvidelsen af unionen vokser bekymringen«. Et tydeligt tegn på at også andre end den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus og det liberale oppositionsparti ODS er skeptiske over for, om unionsmedlemsskabet vil kunne indfri de Østeuropæiske forventninger.
»Unionen ser anderledes ud nu end sidste år i juni, da vi stemte ja til den,« konstaterer avisen og nævner en række af de bump, der siden er opstået på vejen mod et forenet Europa. Der har været skænderi om traktaten, de rige lande viser en mere og mere tydelig uvilje mod de lasede tilflyttere fra Øst. Og friheden til at rejse til Vesten, ja, den er nærmest blevet en vittighed, skiver avisen med henvisning til de restriktioner, der hindrer østeuropæere i frit at kunne søge arbejde i de øvrige medlemslande på nær et par enkelte.
Lederskribenten i Mlada Fronta Dnes sammenligner Øst og Vest med brud og gom på vej til alters.

Bryllupsfeber
»Det er som før brylluppet, hvor brudeparret med ét indser, at kærligheden ikke er tilstrækkelig. Den rige gom frygter, hvordan hans brud vil blive modtaget i det fine selskab. Og den fattige pige bliver mere og mere overbevist om, a t penge ikke er alt og at det er umuligt at leve sammen med de nærige snobber.«
En overraskende tilkendegivelse i et land, hvis socialdemokratiske ministerpræsident under traktat-krisen i Bruxelles i december sidste år, højlydt tilkendegav, at Tjekkiet hører til de lande, der foretrækker mere integration.
Men som avisen Mlada Fronta Dnes konkluderer, er der nok mest af alt tale om en naturlig frygt for det nye, det uudforskede.
En momental tvivl inden fælden for alvor klapper. For nok ryster tjekkerne på hånden i disse dage, og nok flyder aviserne over med lister over alle de prisstigninger, der træder i kraft pr. 1. maj ; Men medlemskabet af EU er et ægteskab, som størstedelen af Tjekkiets befolkning har ønsket og er gået ind i med åbne øjne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her