Læsetid: 3 min.

Back to the USSR

16. marts 2004

DR 2 viste lørdag aften, som led i et tema op til det russiske præsidentvalg, en koncert med Paul McCartney på Den Røde Plads. Titusinder af begejstrede moskovitter sang med på de mange gamle Beatles numre. Koncerten, der foregik sidste efterår, blev i udsendelsen ledsaget af interviews med russiske rockstjerner, som hævdede, at netop The Beatles havde været med til at nedbryde USSR.
Præsident Putins nære medarbejder og gamle KGB-kollega, den benhårde forsvarsminister Sergej Ivanov, lignede mest af alt en rødmende genert teenager, da han fortalte idolet McCartney, hvor vild han altid har været med de fire fra Liverpool. Selveste Putin inviterede McCartney til rundvisning i Kreml og afbrød en møderække for selv at dukke op og tiljuble beatlen under koncerten.
Koncerten vakte vild diskussion i Moskva, kommunister og nationalister protesterede højlydt imod denne tilsmudsning af Sovjetunionens allerhelligste. Men den blev gennemført med Putins og borgmester Lusjkovs personlige tilladelse, og det var i sig selv et dementi af koncertens kulmination Back in the USSR.
Rusland er ikke back in the USSR. Putin er ingen Stalin eller Bresnjev. Og den russiske befolkning har i de sidste 15 år oplevet alt for meget og set for meget af Verden til, at den i længden vil affinde sig med rollen som passiv viljeløs statist i et nyt diktatur.
Men med genvalget af Putin har den russiske befolkning vist med al mulig tydelighed, at den ønsker stabilitet og gang i økonomien. Det er, hvad Putin symboliserer over for befolkningen. Demokrati, menneskerettigheder og pressefrihed kommer for langt størstedelen af russerne på andenpladsen. Derfor har den uden smålig skelen til den mildest talt udemokratiske valgkamp og mediedækning med godt 70 procent af de afgivne stemmer givet den autoritære Putin mandat til fire år mere i Kreml.

Præsidenten har ikke fremlagt et egentligt program, andet end at han vil fordoble bruttonationalproduktet og bekæmpe fattigdommen. Til gengæld har han – som et populært skridt – skaffet sig af med de sidste repræsentanter for Jeltsin-æraen i regeringen, samtidig med at den nye regering peger i retning af fortsatte økonomiske reformer.
At den russiske præsident ønsker at fremstå som en vestligt orienteret reformator, er der ingen tvivl om. Han har ofte sagt, at han vil modernisere Rusland og drage landet ind i et tæt samarbejde med Vesteuropa og USA.
Det kan imidlertid let blive hans akilleshæl, at han i de første fire år ved magten har koncentreret næsten al magt i egne hænder, og nu har fået befolkningens billigelse til det. For hvis han skal modernisere, civilisere og effektivisere økonomien, så kan det ikke lade sig gøre uden også at demokratisere det politiske liv og inddrage befolkningen aktivt. Magtkoncentrationen i Kreml og præsidentens lænen sig op ad magtministerierne FSB, Forsvarsministeriet og Indenrigsministeriet er den største hindring på vejen mod at realisere Putins udtalte ønsker om demokrati og moderne markedsøkonomi. Putin kommer ikke langt ad den vej med sit såkaldte »kontrollerbare demokrati«, som uvægerligt fører til folkelig apati, et hensygnende formelt civilt samfund, og manglende effektivitet.

Her kan Vesten komme ind og være med til at fremme den demokratiske udvikling i Rusland. USA og Vesteuropa bør presse på for at få Putin og hans styre til at efterleve menneskerettigheder i Tjetjenien og resten af landet, støtte frie politiske partier og et polyfonisk civilt samfund. Vi bør kræve, at valgkampe foregår med lige muligheder for alle og uden, at de statsejede medier og bureaukratiet stiller sig i den siddende leders tjeneste. Den amerikanske regering udsendte da også allerede på valgdagen sin stærke kritik af valget og OSCE’s korps af valgobservatører erklærede i går, at valget og valgkampen ikke havde levet op til de demokratiske standarder.
Putin sagde på valgnatten, at han vil lytte til kritikken og tage »passende forholdsregler« for at rette op på fejl og mangler. Det skal han holdes fast på. Ved samme lejlighed forsøgte han at tage brodden af frygten for, at han vil bruge sin magt til at ændre forfatningen til endnu en præsidentperiode i 2008. Putin sagde overraskende, at man allerede nu var ved at søge efter en passende kandidat til efterfølger. Dagbladet Moscow Times spurgte i går i en leder lettere forvirret, hvornår Rusland bryder med USSR’s tradition for en enevældig stærk mand i Kreml. Og svarede selv: Putin tager os Back to the Future.

PEDA

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her