Læsetid: 4 min.

Beatles på fisketur

Det er 40 år siden. Men The Beatles’ besøg i Seattle i august 1964 kan stadig udløse kaskader af anekdoter om bizar sex, rock og rådne fisk
8. marts 2004

On the road
SEATTLE – Fotografiet af Beatles gik verden rundt: De fire Liverpool-drenge med hver sin fiskestang stikkende ud fra balkonen til suite 272 på The Edgewater Inn ved Seattles havnefront. En perfekt iscenesat publicity-stunt. Men fangede de noget?
De fangede i hvert fald resten af verdens opmærksomhed. Et halvt år forinden, den 9. februar 1964, havde The Beatles indtaget Østkysten, da de spillede for 73 millioner seere ved en legendarisk optræden på New York’s The Ed Sullivan Show. Og nu kunne ingen være i tvivl om, at supergruppen også var kommet til Vestkysten.
Selv om Beatles kun boede på The Edgewater en enkelt nat, er man naturligvis stolte af at have lagt værelse til episoden med fiskestængerne. Så stolte, at man hér 40 år efter har sat et helt år af til at fejre jubilæet. Og så stolte, at hele tre repræsentanter for motellet møder op en fredag aften ved cocktail-tid for at betjene den danske journalist, som dagen forinden har meldt sin ankomst.
De tre nærmest snubler over hinanden for at levere de bedste anekdoter:
»Da vi var værter for The Beatles, var der ingen andre hoteller i Seattle, der turde have dem,« fortæller Laura Hyland (Account Executive).
»Man var nødt til at bygge barrikader hele vejen hen langs facaden for at holde de mange fans ude. Folk forsøgte at svømme fra den anden side af bugten bare for at komme tæt på musikerne. Andre prøvede at bestikke personalet til at smugle sig ind i vasketøjskurve. Det var vanvittigt.«
The Edgewater Inn blev bygget i forbindelse med Verdensudstillingen i Seattle i 1962. Det er stadig det eneste motel i byen direkte på havnefronten. Og fra starten udnyttede man beliggenheden på en mole ud i Puget Sound ved at tilbyde gæsterne udstyr, så de kunne fiske fra balkonerne. Det eneste man ikke lige havde tænkt på var, hvad man egentlig stiller op med en haj på et motelværelse.

Rockfolklore
Indrømmet! Det er hverken for at fange hajer eller fiske efter anekdoter om The Beatles, at denne signatur har lagt vejen forbi The Edgewater. Nej, interessen starter et helt andet sted, nemlig hos Frank Zappa, som udødeliggjorde motellet med sangen »The Mud Shark« (på live-lp’en Fillmore East, Juni 1971). Og som senere supplerede med flere saftige detaljer i en rock-antropologisk lækkerbisken af en dialog, hvor han bevæbnet med en båndoptager trænger ind i The Edgewater’s lobby og aftvinger en sagesløs receptionist svar på, hvad rockmusikerne egentlig har foretaget sig af slibrige sager med de fisk, de har fanget (på cd’en Playground Psychotics, 1995).
Forhistorien er som følger: Efter at billedet af The Beatles med fiskestænger var gået verden rundt, ville alle rockmusikere bo på The Edgewater, når de kom til Seattle. Og som det altid går, når drengene er i byen, skulle man helst overgå kollegerne i vanvittige excesser. I sangen »The Mud Shark« er Zappa relativt diskret og nævner kun gruppen Vanilla Fudge. Men enhver rocknørd ved, at skandalegruppen over dem alle var Led Zeppelin.
»De var på deres tredje USA-turné,« fortæller Jennifer Ploszaj (Vice President of Communications) og begynder at rødme, allerede inden hun er kommet i gang med historien.
»Vi havde installeret dem på værelse 242, ikke så langt fra Beatles’ suite. De var stadig unge og vilde, og som sædvanlig havde de nogle piger med op på værelset. Og så var der én, der hed Jackie, et redhead fra Portland, og så … øh … fjollede de rundt med nogle fisk og …«
Jennifer går i stå. Men historien kan læses i sin fulde udstrækning i Stairway to Heaven, tour-manageren Richard Coles ucensurerede og stærkt underholdende erindringer fra tiden med Led Zeppelin. Gruppen elskede The Edgewater, fortæller Cole. Bookede han dem ind et andet sted, ville han miste sit job. Og »hvis hajerne bed, var det lige så sjovt som storvildtsjagt i Afrika«.

Frisk pige
Den specifikke episode, som inspirerede Zappa til »The Mud Shark«, og som Jennifer har problemer med at få over sine læber, handler ganske rigtigt om den rødhårede Jackie, en usædvanlig eventyrlysten groupie, som ifølge Richard Cole selv lagde op til lidt ekstra sjov den dag:
»Er I fyre interesseret i bondage?« spurgte hun. Det skulle hun nok ikke have gjort. For straks bestilte den entreprenante manager noget reb fra receptionen, bandt pigen og begyndte at eksperimentere med at indføre fisk i diverse kropsåbninger, mens en målløs Mark Stein fra Vanilla Fudge forevigede seancen på smalfilm.
Cole hævder, at pigen var med på spøgen. Og han holder medlemmerne af Led Zeppelin udenfor. Men episoden blev ikke desto mindre begyndelsen på enden for løjerne på Edgewater Inn.
»Derfra kom tingene mere og mere ud af kontrol,« fortsætter Jennifer Ploszaj. »Folk gjorde for mange skøre ting med fiskene. Og engang i starten af 80’erne var der en gruppe, som lavede et hul i muren bag et maleri, fyldte det med fisk og hængte maleriet op igen.«
»I en uge ledte personalet efter kilden til den frygtelige stank af rådden fisk,« supplerer Karl Kruger (General Manager).
»Vi måtte lukke en hel fløj af hotellet, indtil vi fandt fiskene. Det blev enden på det. Senere kom grupper som Van Halen og smed alle møblerne ud ad vinduet og den slags. Men det var vand ved siden af.«
Glassene er ved at være tomme, og mørket har sænket sig over Puget Sound udenfor.
»Skriver du så noget om The Edgewater,« fisker de tre.
»Tja, mon ikke? Men jeg fik aldrig svar på spørgsmålet om, hvorvidt Beatles fangede noget.«
»Det gjorde de ikke,« betror Karl Kruger mig. »For de havde ingen madding på krogene!«

*www.EdgewaterFabFourOh.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her