Læsetid: 2 min.

Bombeattentat gik skævt

En formodet selvmordsaktivist af marrokansk oprindelse var eneste dødsoffer ved et bilbombeangreb på en McDonald’s-restaurant i Brescia
31. marts 2004

ROM – Et formodet forsøg på at sprænge en McDonald’s drive-in restaurant i luften glippede søndag i det nordlige italien. Bilen eksploderede ganske vist med den formodede selvmordsaktivist fastspændt indeni, men ud over hans død skete kun materiel skade.
Vidner sagde, at manden – som senere blev identificeret som en Moustafa Chaouki, født i Casablanca – kørte sin Fiat Tempra ind i køen af ventende biler ved restauranten ude for Brescia, 100 km øst for Milano, ved 22-tiden. Hans bil indeholdt fire beholdere flaskegas, hver med en kapacitet på over 70 liter.
Politiet antager, at Chaouki åbnede gasflaskernes haner for at fylde bilen med gas. Vidner beretter, at han pludselig åbnede fordøren i bilen, hvorefter gassen ved den pludselige kontakt med luften uden for eksploderede i en voldsom ildkugle.
En kvinde i bilen umiddelbart bag Fiat’en sagde til dagbladet Corriere della Sera:
»Jeg havde lige spurgt min kæreste, om han ikke syntes, der lugtede mærkeligt. Så kom braget. Manden gjorde end ikke forsøg på at komme ud af bilen. Han blev siddende, ubevægelig i sit sæde, med det ene ben hængende ud af døren.«
Omkring 20 kunder befandt sig i restauranten, oplyste en brandmand til Corriere. »Vi ankom til stedet tre minutter efter eksplosionen. Det var et stort held, at vi var så hurtigt på pletten og kunne afkøle de resterende gasflasker i bilen.«
I modsat fald kunne de også være eksploderet og have sendt dødbringende metalfragmenter gennem restaurantens vinduer, der kunne have antændt andre gasflasker, som var i restauranten tæt på den brændende bil.
Moustafa Chaouki stammede fra Casablanca i Marokko, hvor han blev født i 1968. Ved sin død var han borger i Brescia. Den offentlige anklager i Brescia, Roberto Martino, som også står i spidsen for byens antiterroriværn, understreger, at han ikke betragter hændelsen som »en tilfældig ulykke«.
Sidste år omkom en palæstinenser med et kuwaitisk pas, Al Khatib Muhammad, på lignende vis, da hans bil eksploderede tæt på en synagoge i byen Modena, 160 km sydøst for Brescia. Den episode er fortsat uopklaret.
Mourad Trabelsi, tidligere imam ved en moské i byen Cremona, 50 km sydvest for Brescia, blev i april sidste år anholdt efter at være blevet overvåget af Brescias politi igennem tre år.
Efterforskerne er overbevist om, at han spillede en væsentlig rolle i at skaffe kapital til terroraktiviteter og desuden terrorist-aspiranter og fungerede som mellemmand mellem en terrorcelle i Italien og internationale terrorgrupper.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu