Læsetid: 2 min.

Danmark er et terrormål

De danske myndigheder følger situationen efter terrorangrebet i Madrid. Det har vi gjort længe nok, siger eksperter: Danmark er blevet et reelt terrormål, og der bør handles
16. marts 2004

De danske myndigheder følger situationen efter terrorangrebet i Madrid. Det har
vi gjort længe nok, siger eksperter: Danmark er blevet et reelt terrormål, og der bør handles

Danmark
At tage S-toget kl. 9 om morgenen i København bør ikke længere være, som det var før torsdag. Hvis det er al-Qaeda, der står bag terrorbomberne i Madrid, bør beredskabet øges. Betjente bør overvåge centrale steder som Nørreport Station i hjertet af København.
Det mener sikkerhedsekspert Mikkel Vedby Rasmussen lektor ved institut for statskundskab på Københavns Universitet:
»Terror er kommet til Europa, og det bliver vi nødt til at forholde os til. Afskrækkelse er nødvendig, og det indebærer at terrorbekæmpelsen bliver synlig også i Danmark,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.
I en række andre europæiske lande har man skærpet sikkerheden efter, det kom frem, at myndighederne i Spanien arbejder på et al-Qaeda spor. Den danske justitsminister, Lene Espersen, forsikrer, at man følger situationen nøje, men ikke påtænker at forøge beredskabet.
Det bekymrer Mikkel Vedby Rasmussen: »Hvis det er al-Qaeda, der står bag, så er tanken om et angreb i Danmark ikke utænkeligt. Vi står på deres liste, måske ikke som nummer et eller to, men vi står der. Det bliver myndighederne nødt til at tage alvorligt,« siger han.

Vi glemmer os selv
Mikkel Vedby Rasmussen påpeger, at det er bemærkelsesværdigt, at Danmark er meget aktiv i krigen mod terror, men det meste foregår uden for landets grænser:
»I al vor aktivisme glemmer vi, at truslen også er til stede i Danmark, og vi skal ikke regne med, at al-Qaeda venter på, at vi får gennemført et forsvarsforlig, der øger professionalismen i det hjemlige beredskab. Det bliver vi nødt til at gøre nu,« siger han.
Det synspunkt deles af kollegaen Birthe Hansen, Ph.d og lektor i International Politik ved statskundskab på Københavns Universitet.
»Det er vigtigt, at vi skærper sikkerheden omkring vigtige strategiske mål i Danmark. Det gælder vore broer, tunneler og tognet. Hvis al-Qaeda har taget fat på koalitionspartnerne, så ændrer trusselsbilledet sig markant for Danmark.«
Hun mener desuden, at terrorbekæmpelsen skal åbne en tredje front:
»Borgere, virksomheder og institutioner skal være bedre rustet til at tackle terrortruslen. Vi bør lære, hvordan man vurderer farlige situationer, og hvordan man agerer, hvis de indtræffer,« siger Birthe Hansen.

Truslen er bekræftet
Leder af center for mellemøststudier og rådgiver for Politiets Efterretningstjeneste Lars Erslev Andersen mener ikke, trusselsbilledet har ændret sig for Danmark:
»Der har været flere eksempler i Europa på, at terrorangreb er blevet afværget. Det nye i situationen er, at det er lykkedes for terroristerne. Vi har fået bekræftet den trussel, der har været reel siden 11. september 2001« siger han.
Ifølge Lars Erslev Andersen er det svært for terrorister at operere i et lille homogent og gennemreguleret land som Danmark, men han afviser ikke, at det kan ske:
»Man kan desværre ikke rigtig beskytte sig ud af det her. Al-Qaeda slår til, hvor de kan, og når de kan. Truslen er blevet mere nærværende, men vi skal bekæmpe terror ved hjælp af efterretningsvirksomhed og et styrket internationalt samarbejde og ikke ved at lære befolkningen førstehjælp,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her