Læsetid: 2 min.

Død i USA’s varetægt

Den palæstinensiske bådkaprer Abu Abbas var terrorist fra en anden tid
11. marts 2004

Nekrolog
Han blev fremhævet af præsident George W. Bush som eksempel på en af de eftersøgte internationale terrorister, som Saddam Hussein gav husly i sine dage som Iraks leder. Og Irak var da også det eneste land, som ville lukke palæstinenseren Mohammed Abbas - bedre kendt som Abu Abbas – ind, efter at han i 1985 havde været med til at kapre cruise-skibet ’Achille Lauro’, mens det sejlede primært amerikanske turister mellem de to egyptiske havnebyer Alexandria og Port Said.
Men selv efter, at amerikanerne fangede ham på flugt fra Irak til Syrien i april sidste år, var det svært at overbevise verdensoffentligheden om, at dette var et gennembrud i krigen mod terrorisme, sådan som Bush fremstillede det.
Abu Abbas var snarere et hængeparti fra en anden æra i terrorismens historie.
Abbas var leder af den forholdsvis lille gruppe Den Palæstinensiske Befrielsesfront (PLF), der opererede i en tid, hvor Israel havde fuld kontrol med Vestbredden og Gaza, og deres tilstedeværelse i gaderne gjorde det vanskeligt for modstandsgrupperne at udføre angreb inde i Israel. I stedet greb flere grupper til international terrorisme – især flykapringer – for at tiltrække opmærksomhed til deres sag.

Dræbte turist
Abu Abbas og fire af hans PLF-folk forsøgte med kapringen af Achille Lauro at få løsladt 50 palæstinensere, der sad fængslet i Israel. Under den to-dage lange kapring dræbte en af kaprerne den amerikanske jødiske turist Leon Klinghoffer, der sad i kørestol, hvorefter de smed liget overbord. Kapringen blev afsluttet, da egypterne gav kaprerne fri udrejse af landet mod frigivelsen af gidslerne. Imidlertid blev kaprernes fly, der havde kurs mod Tunesien, tvunget ned amerikanske militærfly og måtte lande i Italien.
Abbas’ medkaprere blev idømt lange fængselsdomme ved de italienske domstole, men Abbas gik fri på grund af manglende beviser. Senere – da han var flyttet til Irak – blev han dog idømt fem-livstidsdomme in absentia for at være hovedmanden bag kapringen.
Abu Abbas lagde senere i livet afstand til brug af vold i den palæstinensiske befrielseskamp, og han støttede PLO’s beslutning om at stoppe angrebene på Israel efter underskrivelsen af Oslo-aftalen i 1993. I 1998 sagde Abbas til avisen Boston Globe, at drabet på 69-årige Klinghoffer var »en fejltagelse«. I 1999 vurderede Israel, at Abu Abbas ikke længere var militant og tillod ham ind- og udrejse af Gazastriben.
Amerikanerne droppede omkring samme tid en international arrestordre, men fremstillede alligevel tilfangetagelsen af Abbas sidste år som en vigtig sejr i kampen mod terrorisme. Imidlertid var det uklart, hvad der skulle ske med Abbas, der på det tidspunkt havde befundet sig i Irak omkring 17 år.
Tirsdag blev det så meddelt af en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, at Abbas var død »af naturlige årsager«. Palæstinensiske embedsmænd sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Abbas var død af enten et hjerteanfald eller et slagtilfælde.
Abbas familie, bosat på Vestbredden, anklagede imidlertid i går aftes USA for at være skyld i dødsfaldet og opfordrede menneskerettighedsgrupper til at undersøge sagen. Pentagon-talsmanden sagde, at der vil blive foretaget en obduktion.
Abu Abbas menes at være blevet omkring 60 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her