Læsetid: 2 min.

Egypten fængsler medlemmer af Hizb-ut-Tahrir

23 egyptere og tre britere fik mellem et og fem års fængsel i Egypten for at været involveret i den omdiskuterede bevægelse
27. marts 2004

26 påståede medlemmer af den omdiskuterede islamiske bevægelse Hizb-ut-Tahrir er blevet idømt lange fængselstraffe i Egypten. Gruppen, der blev forbudt i 1974 efter et kupforsøg mod den daværende egyptiske regering, går ind for omdanne korrupte samfund til islamiske samfund. Det har fået de egyptiske myndigheder til at anklage de 26 mænd for planlægge at vælte den siddende regering.
Konkret går anklagerne mod den ene af anklagede britiske statsborgere, Reza Pankhurst, på, at han har promoveret en illegal gruppes målsætninger, besiddet og distribueret trykt materiale for gruppen samt været i besiddelse af en computer, der er blevet brugt til at sprede gruppens propaganda. Ian Nisbet fra London var kun anklaget for det første af de tre punkter, men blev alligevel idømt fem års fængsel ligesom de to andre briter samt ni egyptere. Efter dommen lagde han dog ikke skjul på, at der var et gran af sandhed i anklagerne:
»Vi forsøgte at ændre undertrykkelsen i Egypten. Nu (pga. dommen, red.) indrømmer de, at de er undertrykkere,« han ifølge BBC.
Hizb-ut-Tahrir er lovlig i bl.a. England og Danmark, men også her har der været voldsomme diskussioner om gruppen på grund af dens anti-vestlige retorik og opfordringer til vold. Gruppen benytter imidlertid ikke selv voldelige metoder, hvilket Egyptens Statslige Sikkerhedsdomstol heller ikke anklager dem for. Det får de britiske statsborgere, der alle på tidspunktet for deres anholdelser i april-maj 2002, boede i Cairo, til at anklage den egyptiske stat for at dømme dem ud fra deres politiske holdninger alene.
Reza Pankhursts mor sagde, at »det var en Mickey Mouse-retssag i en kænguro-ret med Fedtmule som dommer«.
Amnesty International og organisationen Fair Trials Abroad bakker op om briternes anklager. Dels lever domstolen ikke op til de basale retsprincipper. De anklagede blev nægtet adgang til en dommer, og der ikke er mulighed for at appellere dommene. Dels siger mange af fangerne, at de har været udsat for tortur og blev tvunget til at underskrive en tilståelse – under Pankhursts underskrift på sin tilståelse har han tilføjet ordene »løgn« og »smerte«.
Amnesty International oplyser over for Information, at de 26 personer betragtes som samvittighedsfanger fordi, ingen af dem er blevet anklaget for at opfordre til eller bruge vold. Havde det været tilfældet havde deres sager skullet vurderes anderledes.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu