Læsetid: 2 min.

EL-toppen bør fredes

Folketingskandidat vil af med regler, der automatisk fyrer de kendte ansigter fra Enhedslistens top efter to perioder i Folketinget
12. marts 2004

Røde toppolitikere fra Folketingets absolutte venstrefløj, Enhedslisten, skal fremover kunne tone frem på danskernes tv-skærme år efter år.
Det mener kræfter i Enhedslistens bagland, der nu lægger op til opgør med de særprægede regler, der automatisk betyder en fyreseddel til partiets mest kendte politikere efter otte år i Folketinget. To af partiets kendte profiler, Søren Søndergaard og Keld Albrechtsen, falder netop for denne regel ved næste valg.
Når partiet i dag tager hul på årsmødet vil bl.a. folketingskandidat Charlotte Walkusch tale for et opgør med reglen om rotation, som også gælder partiets ansatte:
»De nuværende regler er for firkantede og derfor skal vi have dem lavet om. Jeg tror ikke, at magten korrumperer mere eller mindre, bare fordi en politiker sidder fire år mere i Folketinget. Hvis vælgernes og baglandets tillid stadig er intakt, så er det forkert at skifte folk ud automatisk,« siger hun.
Professor Søren Risbjerg Thomsen, Århus Universitet, vurderer, at det lille venstrefløjsparti kan hente gevinst hos vælgerne ved at lade de populære ansigter sidde en længere periode: »Generelt er det lidt underdrevet, hvor meget en partileder i virkeligheden betyder for et parti. Der er mange eksempler på, hvordan en kendt topfigur kan hive et parti op under et valg. Og det tager tid at blive kendt,« siger Risbjerg Thomsen.
Men internt får forslaget det glatte lag. Enhedslistens finansordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, der stadig er i gang med sin første periode i Folketinget, siger:
»Det er en skide god regel. Og jeg synes faktisk, at det lykkes for os at få den ført ud i livet, så vi ikke taber det hele på gulvet på én gang«.
Rosenkrantz-Theil peger på, at kun to af de fire Folketingsmedlemmer denne gang automatisk bliver skiftet ud. Dermed beholder partiet erfaring samtidig med at sikre fornyelse, mener hun.
»Det gode ved, at folk ryger ud, er, at de kommer uden for Christiansborg og får fingrene ned i virkeligheden. Det er der helt sikkert behov for. Og det er jeg blevet overbevist om efter, at jeg selv har siddet herinde,« siger hun.

En kendis-effekt
Også i hovedbestyrelsen, der selv er underlagt samme princip, er der flertal for at lade partiets spidser rotere:
»Det er selvfølgelig ærgerligt at skulle af med folk, der både er dygtige og kendte. Vi kommer jo ikke uden om, at der er en kendis-effekt ved et valg. Men det er den eneste måde at sikre udskiftning på – ellers stemmer folk på dem, de kender,« siger Katrine Toft Mikkelsen.
Men Charlotte Walkusch, der også er opstillet til EU-valget for Junibevægelsen, mener, at erfaringen for hurtigt forlader Enhedslisten:
»Det tager tid at komme ind i arbejdet. Det er ærgerligt, når f.eks. Frank Aaen pludselig forsvinder for vælgerne,« siger hun. Hun støtter dog fortsat rotation af f.eks. medlemmer af hovedbestyrelsen.
Valgforsker Søren Risbjerg Thomsen er også tilhænger af en rotationsordning, der giver mere tid i Folketinget. Han peger også på, at Enhedslisten er et ungt parti, og at magten derfor næppe har nået at korrumpere nogen.
Enhedslisten kom første gang i Folketinget i 1994 efter at være blevet stiftet fem år tidligere.
Knap halvdelen af partiets stemmer falder på en person.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her