Læsetid: 2 min.

Filmklip

26. marts 2004

Hidalgo
*At der trods alt er et liv efter Ringenes Herre, vil stå klart for de fleste efter at have set eventyrfilmen Hidalgo, der har dansk premiere i dag. Hovedrollen spilles af Viggo Mortensen, alias Aragorn, og han leverer en solid præstation i ånden fra de sværd & sandal-filmeventyr, som Hollywood lavede i 40’erne og 50’erne. Filmen foregår i slutningen af 1800-tallet, og Mortensen spiller Frank T. Hopkins, halvt indianer og tidligere soldat i den amerikanske hær, der nu henslæber en ørkesløs og noget alkoholisk tilværelse som stjerne i Buffalo Bills kulørte wild west-show. En dag får Hopkins og hans trofaste hest Hidalgo, der ham selv er en blandingsrace, tilbud om at deltage i et prestigefyldt hestevæddeløb på tværs af den arabiske ørken. Og så begynder eventyret – og filmen – for alvor. Det er nemlig ikke helt ufarligt at ride gennem ørkenen, især ikke når man forfølges af skurkagtige sheiker og begæres af upålidelige, men dejlige kvindfolk. Heldigvis er Hopkins et rigtigt mandfolk og Hidalgo enhver rytters drøm.
I hele den sidste del af Hidalgo, hvor Hopkins og hest er i Arabien, fungerer filmen bedst. Der trakteres med tempofyldte actionsekvenser og et herligt gensyn med Omar Sharif i rollen som lokal sheik og hesteejer, der har en forkærlighed for alt, hvad der hører det vilde vesten til. Men desværre holder Hidalgo sig ikke til det rene eventyr. Den kommenterer lidt klodset på amerikanernes skammelige behandling af indianerne og anstrenger sig for at understrege, at hesten og ikke hunden er menneskets bedste ven, mens den ikke mindst fortæller os, at vi skal behandle alle, også halvblodsindianere, ordentligt. Det ligner manuskriptforfatterens misforståede forsøg på at give Hidalgo en tyngde, som eventyret ikke behøver og faktisk heller ikke kan bære. Og det er synd for en film, der i sine bedste øjeblikke er ret underholdende. CMC
Hidalgo. Instruktion: Joe Johnston. Manuskript: John Fusco. Amerikansk (Imperial i Købenjavn og en række biografer i provinsen)

Better off Dead
*I 80’erne medvirkede John Cusack i en række af de mere begavede ungdomskomedier, blandt andet Steve Hollands Better off Dead (1985), der tager alle klicheerne om besværlige teenagere, irriterende forældre og kærestesorger og vender dem på hovedet. Hollands humor er kulsort, og han får en masse ud af at vride velkendte situationer og diskussioner langt ud af proportioner, mens han fortæller historien om Lane Myer (Cusack), der fyres af sin kæreste, fordi han ikke er god nok til at stå på ski, og siden finder sammen med genboens søde, franske udvekslingsstudent. Lanes mor er en elendig kok, der serverer bogstaveligt talt sprællevende mad. Lanes lillebror samler kuponer fra morgenmadspakkerne og bygger laserpistoler og lærer at score frække duller. Og Lanes far forfølges af et aggressivt avisbud, som han skylder to dollars. Det er ikke helt almindeligt og meget, meget morsomt. CMC
Better off Dead. Instruktion og manuskript: Steve Holland. Region 2. Paramount. Kan fås i enhver velforsynet dvd-butik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her