Læsetid: 2 min.

Fokus/Europas øje

19. marts 2004


Sprogskole
Gallisk tunge i offensiven
*»I forhold til Irak-krigen har de østeuropæiske kandidatlande forspildt en oplagt lejlighed til at tie stille«. Således gol den galliske hane i skikkelse af Chirac, da EU’s nye medlemslande skulle belæres om hakkeordenen i den klub, de fik lov at komme med i. At præsidenten fortsat er ivrig efter at gøre sig forståelig over for de nye, vidner et nyt fransk initiativ om.
Det officielle Frankrig har ifølge The Independent inviteret den politiske elite i de 10 lande, der 1. maj slutter sig til EU, til at deltage i et højintensivt kursus i Molières og Voltaires modersmål: Kurset, der især henvender sig til kommisærkandidaterne fra de nye lande, vil strække sig over en uge og finde sted på det eksklusive slot Château de Correnson Millefeuille i idylliske Provence. Det koster den nette sum af 3.200 euro pro persona (betalt af den franske stat) og ikke blot indøvelse i sprogkundskaber, men også en generel introduktion til fransk livsform og kultur. Slottet ligger i en naturskøn park og har egen swimming pool. Mellem terpning af franske verber er indlagt rekreative ekskursioner til lokale kunstgallerier og prøvesmagninger hos egnens vinbønder.nil

Udlevering
Battisti er ikke Dreyfus
*Den italienske eksterrorist Cesare Battisti (aktiv i de Røde Brigader indtil 1980), lever i eksil i Frankrig, hvor han ernærer sig som krimiforfatter. Han fik i sin tid asyl af selveste François Mitterand, men nu vil den franske Raffarin-regering udlevere ham til Italien. Det har udløst en strøm af sympatitilkendegivelser fra Paris’ intellektuelle broderskab.
I Le Point begrunder f.eks. Bernard-Henri Lévy, hvorfor han mener, Battisti ikke bør udleveres til en af »Berlusconis særdomstole for venstreorienterede«. I Le Monde har to fremtrædende italienske intellektuelle taget til genmæle: Claudio Magris hævder, at Berlusconis medier i dag er fyldt med tidligere sympatisører af den italienske terrorisme, mens Barbara Spinelli, der er dagbladet La Stampas korrespondent i Paris, går skarpt i rette med Battistis franske støtter.
Hun henviser til, at Battisti står tiltalt for fire mord – angiveligt planlagde han to og begik to. Hun bebrejder Battistis forsvarere, at de tager eksterroristens version for gode varer uden at sætte sig ind i sagens realiteter. »Terrorismen har i Italien kostet 349 mennesker livet. Den var ikke revolutionær, den var kriminel. Battisti er ikke en flygtning, men en kriminel, der har undveget retfærdigheden. Han kom til Frankrig, hvor han skrev to romaner. Dermed blev han en af vores synes I, der går forbøn for ham at mene. Battisti blev en intello og dermed ukrænkelig. Efter min mening er jeres syn på retfærdighed ikke spor bedre, end det Berlusconi forkynder.«nil

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her