Læsetid: 2 min.

Fokus/Miljø

16. marts 2004


Medier og miljø
v./ Kim Bruun
Patrik Fauser, Peter B. Sørensen og Lars Carlsen
Modeller i miljøkemien – hvad kan de bruges til, Temarapport nr 36 fra DMU, 42 sider
40,- kr (kan også hentes gratis som pdf-fil fra dmu’s hjemmeside)

*I miljøkemien er der mange spørgsmål, som man ikke kan svare på uden at inddrage matematik. Dette hæfte giver en af de sjældne muligheder for at kombinere miljøvidenskaberne med matematik. Egentlig er den vel skrevet til ungdomsuddannelserne – der er i alt fald rabat ved køb af klassesæt – men med den nuværende fagopdeling har den nok ikke megen succes her.
Men for miljøinteresserede folk uden matematikangst er det oplagt læsestof.
Hæftets to fokuspunkter er en generel gennemgang af modelbegrebet og en case om plastblødgøreren DEHP og dets omsætning i Roskilde fjord. Her opstilles forskellige modeller, hvor der tages højde for tilledning, afløb, nedbrydning osv.

National Geographic ,Dansk Udgave, Martsnummeret, 104 sider, 59,50 kr
*National Geographic er et gammelt, hæderkronet tidsskrift, hvor hovedinteressen er de mange og smukke billeder fra hele kloden. Det udkommer på amerikansk, men fås også oversat.
I det aktuelle nummer er hovedhistorierne om drivhuseffekten: En om isbjørne, hvis hovedfjende er klimaændringer. 16 sider med fantastiske billeder og vel under en sides tekst. Den anden historie handler mere direkte om drivhuseffekten og mere specifikt om, hvad der bliver af al den carbondioxid, vi udsender til atmosfæren. Halvdelen forsvinder nemlig ret hurtigt fra luften, men hvorhen? Her er der langt mere tekst, men stadig en del af de karakteristiske billeder.
National Geographic er også kendt for etnografi, og der er da også i dette nummer en artikel om Phoenixøerne i Stillehavet og en arkæologisk artikel om Inkaerne.

www.miljoeogsundhed.dk
*Bør gravide spise fisk, hvilken sutteflasker afgiver mindst bisphenol A, og belaster det miljøet mindre at købe canariske frilandstomater end danske drivhustomater? Det er spørgsmål, som man kan få svar på i denne artikelsamling, af nye, gamle reviderede og lidt ældre artikler – op til et år gamle.
Man kan også læse om miljørigtig håndtering af ukrudt og skadedyr i haven og om bilvask og EU’s blomster-miljømærke.
Der er også en linksamling, der godt nok mest er en henvisning til at par andre linksamlinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her