Læsetid: 2 min.

Fokus/Velfærd

11. marts 2004


Noter
Flere fædre ønsker barselsorlov
*Personalechefer oplever, at flere mænd spørger om barselsorlov ved jobsamtaler. Forskere spår, at fædre i fremtiden vil kræve deres del af barselsorloven, skriver dagbladet Urban i dag.
Få mænd vælger i dag barselorlov med vælling og vågne nætter. Men meget tyder på, at fædre inden for en kort fremtid i langt højere grad vil på orlov.
Foreningen af Personalechefer (PiD) oplever de første tegn: Flere og flere mænd spørger nu om vilkårene for barselsorlov til jobsamtaler.
»Personalechefer oplever i stigende grad, at unge medarbejdere spørger til barselsorlov, for eksempel om der er løn under barsel,« siger formand Kim Staack Nielsen.
Det sker i forlængelse af de sidste 20-30 års udvikling, hvor mændene har nærmet sig børnene.
»Mænd forventer sig i dag noget af deres faderskab og lægger afstand til de fraværende fædre,« siger Steen Baagøe Nielsen, som er formand for Netværk for forskning om Mænd og Maskuliniteter og adjunkt på RUC.

Kommunebryllup ude af kontrol
*Kommunernes forhandlinger om at lægge sig sammen er ude af kontrol. Det mener et af de mest fremtrædende medlemmer af Strukturkommissionen, dr. scient pol. Poul Erik Mouritzen ifølge Metroxpress.
»Der er en klar tendens til, at kommunerne ønsker langt større enheder, end de fleste af os havde forventet. Vi lander i en situation, som ingen havde ønsket. Hverken KL, regeringen eller de enkelte borgmestre. Det er måske en forklarlig, men tragisk udvikling,« siger han.
Både Herning, Kolding og Randers har barslet med planer om kommuner på over 100.000 indbyggere. I Århus Amt alene er halvdelen af kommunerne ved at finde sammen i tre store blokke. I nord har Rønde, Rosenholm, Midtdjurs og Ebeltoft bedt regeringen om at blive slået sammen til en enhed på 40.000 indbyggere med mulig tilgang af både Grenaa og Nørredjurs.
Sydvest for Århus er Skanderborg, Hørning, Ry og Galten kommuner i gang med at smede en kommune på 50.000 indbyggere. Dertil vil Hammel, Hadsten og Hinnerup giftes med hinanden. Den udvikling gør hele strukturdebatten uforudsigelig, mener Poul Erik Mouritzen.
»Det er meget uhensigtsmæssigt, for der er intet belæg for, at det er bedre at være en stor kommune,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her