Læsetid: 2 min.

Forsvaret kasseret til tænketank

En ny militær tænketank skal bemandes af udlændinge og pensionister, fordi hærens officerer ikke formår at tænke selvstændigt, mener topgeneral
5. marts 2004

En ny militær tænketank, som et flertal i Folketinget støtter, skal hente ekspertise uden for forsvarets egne rækker. Hærens egne folk formår simpelthen ikke at tænke selvstændigt.
Det mener en af forsvarets topgeneraler brigadegeneral Michael Clemmesen, Baltic Defense College.
Han fremsætter nu – i en kommentar i Information – sit bud på, hvordan en tænketank for forsvaret kan se ud.
Og her er synet på de danske officerers evne til at komme med kreative idéer begrænset:
»De militære professionelle på centret må desværre indtil videre være udlændinge eller pensionerede danske officerer. Noget andet bliver først muligt, når forsvaret begynder at fremme og belønne selvstændig tænkning,« lyder beskeden fra brigadegeneral Michael Clemmesen.
Men pensioneret generalløjtnant Kjeld G.H. Hillingsø er uenig. Han mener godt, at højtrangerende, danske officerer kan bruges i tænketanken: »Min erfaring er, at den selvstændige tænkning er god nok. Naturligvis skal folk have lov til at udfolde sig. Og de skal have at vide, at chefen ikke kommer efter dem med et rivejern, hvis de taler Roma midt imod,« siger Hillingsø, der i fire år rådgav den tidligere borgerlige regering som medlem af Regeringens Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske udvalg.
Det vil være oplagt at hente en pensioneret britisk general som leder af en ny militær tænketank, foreslår brigadegeneral Michael Clemmesen.
Kjeld G.H. Hillingsø foretrækker derimod klart en dansker til posten: »Alene så simpel en ting som at få en udlænding til at forstå danskernes særlige form og holdning vil volde kolossale problemer. Ikke fordi vores soldater er ringere, men de er mindre autoritative end i andre lande,« siger han.
Ud over den militære ekspertise skal posterne besættes med økonomer, psykologer, humanister, samfundsforskere og jurister, skriver brigadegeneral Clemmesen i sit forslag.
På den måde får hæren ny inspiration, mens der samtidig udvikles en lille gruppe akademikere med forstand på forsvaret, forklarer Clemmesen.
Og her er Kjeld G.H. Hillingsø helt enig: »Netop. Forsvaret får en udfordring. Og bliver tvunget til at formulere deres tanker, så almindelige mennesker kan forstå dem, uden at man nødvendigvis skal have 20-30 år i hæren på bagen,« siger den pensionerede generalløjtnant, der er tidligere chef for Forsvarets Operative Styrker og NATO-kommando-chef.
Både Hillingsø og brigadegeneral Clemmesen mener, at en tænketank fysisk kan placeres ved Forsvarsakademiet i København.
Det vil anspore akademiets personale og elever til en mere professionel karriere, mener Clemmesen:
»Man kunne måske håbe på, at de bedste fra begge grupper blev fristet til at fortsætte deres professionelle studier snarere end så mange kolleger bruge fritid og penge på at tilfredsstille deres honnette ambitioner ved deltagelsen i det bedre borgerskabs tidsfordriv,« skriver han.
Forsvaret har flere gange tidligere forsøgt sig med tænketanke, men det er slået fejl.
Ifølge K.G.H. Hillingsø, fordi niveauet var alt for lavt.
Et flertal i Folketinget er nu parat til at oprette en uafhængig tænketank for at sikre pålidelig og upartisk rådgivning af bl.a. politikerne. Tænketanken er sat på dagsordenen efter at forsvarschef Hans Jesper Helsø har opfordret forsvarets øverste chefer til at holde mund og undlade at kritisere regeringen i forbindelse med et nyt forsvarsforlig.
Forsvaret har ikke ønsket at kommentere sagen nærmere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her