Læsetid: 2 min.

General undsiger forsvarschef

Brigadegeneral Michael Clemmesen afviser lodret en opfordring fra forsvarets chef Hans Jesper Helsø, der vil forhindre kritik af regeringen
2. marts 2004

En af forsvarets mest fremtrædende generaler afviser nu den mundkurv, der skal forhindre forsvarets officerer i at kritisere regeringens udspil til en ny aftale om forsvaret.
Det vil være ødelæggende for demokratiet, særdeles skadeligt for udviklingen af forsvaret, og i strid med forsvarets egne regler, hvis alle officerer får besked på at holde mund, mener brigadegeneral Michael Clemmesen, chef for Baltic Defense College, der uddanner officerer.
Han vil derfor nægte at tage imod en mundkurv fra forsvarschef Hans Jesper Helsø:
»Jeg føler mig ikke begrænset. Jeg vil betragte det som en orientering, for jeg mener, at vi har al for lidt debat om forsvaret,« siger brigadegeneral Clemmesen.

Illoyalt at udtale sig
Dermed kan forsvarschefens forsøg på at stoppe kritiske røster forud for regeringens udspil i næste uge ende med at blive en tvivlsom hjælp til forsvarsminister Svend Aage Jensby (V). Også blandt Folketingets partier er der stor utilfredshed med forsvarschefens mundkurv til officererne.
Forsvarschef Hans Jesper Helsø har sendt et brev til forsvarets ledende personale forud for regeringens offentliggørelse af planerne for fremtidens forsvar.
Her slår han fast, at det er uforeneligt med jobbet og illoyalt, hvis en officer udtaler sig kritisk om regeringens kommende udspil.
Men den opfordring bør kun gælde forsvarschefens allernærmeste rådgiver i forsvarets koncernledelse, mener brigadegeneral Michael Clemmesen.
»Hvis opfordringen gælder alle officerer, så forstår man ikke kernen i demokratiet. Forsvarets ansatte skal ikke dække for politikerne. Hvis man holder inde med ting af hensyn til bureaukratisk bekvemmelighed, så ligger det i forlængelse af enevælden. Så undergraver man demokratiet,« siger Clemmesen.
Han peger på, at forsvarets officerer især i Danmark har en særlig forpligtelse til at blande sig i debatten om forsvarets udvikling. Det er nemlig småt med ekspertise uden for forsvarets egne rækker, mener han:
»Vi har stort set kun officerer ansat i staten, og ikke en akademisk ekspertise, som man har i andre lande,« påpeger chefen for det baltiske forsvarsakademi.
Brigadegeneralen har selv været en af de mest åbenmundede kritikere i debatten om et nyt forsvar. Senest har han på en konference kritiseret, at forsvaret holdt liv i mange overflødige kaserner. Den kritik vil ikke forstumme, fortæller han:
»Forsvaret skal ikke være en beskæftigelsesanstalt. Og indtil den politiske beslutning er taget, så vil jeg blive ved med at forsøge at latterliggøre dette,« siger Michael Clemmesen.
Forsvaret har for mange år siden undersøgt de ansattes ret til at ytre sig, fortæller han. Dengang lød konklusionen på forsvarets egen undersøgelse, at kun koncernledelsen – via ledelsens helt særlige politiske funktion tæt på forsvarschefen – kunne pålægges mundkurv.
I Folketinget afviser både regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, samt Socialdemokraterne og De Radikale forsvarschefens forsøg på at stoppe kritik af regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her