Læsetid: 3 min.

Havets ørkener vokser

Enorme områder af verdenshavene er nu blevet så iltfattige, at fisk og skalddyr ikke kan leve i dem. Landbrugets kvælstofudledning er den værste forureningskilde til det omsiggribende iltsvind
31. marts 2004

Enorme områder af verdenshavene er nu blevet så iltfattige, at fisk og skalddyr ikke
kan leve i dem. Landbrugets kvælstofudledning er den værste forureningskilde til det omsiggribende iltsvind

Det er en udvikling, der er mindst lige så isnende uhyggelig som nogen anden på den stadigt længere liste over de ting, der er ved at gå galt på vores planet. Døde zoner i havet – dvs. områder i oceanerne, der er så iltfattige, at fisk og andet marint liv ikke kan leve i det – fremstår nu som et de største miljøproblemer, verden står over for, advarer FN-forskere om i en ny undersøgelse.
Der findes næsten 150 døde zoner i verdenshavene. Hvad værre er: Antallet af dem øges drastisk og de udgør en lige så stor trussel imod de globale fiskebestande som overfiskningen. Således lyder den forstemmende konklusion i den netop udkomne årsrapport fra FN’s miljøprogram, UNEP.
De livløse områder af havet er resultat af den enorme brug af næringsgstoffer, hovedsagelig kvælstof, der stammer fra landbrugets omfattende brug af gødningsstoffer og andre menneskelige forureningskilder. De døde zoner er på kun et årti blevet fordoblet i antal, og de største af dem strækker sig over områder så store som 70.000 kvadratkilometer.

Økologisk krise
Skønt kvælstof er en væsentlig ingrediens i landbrugets gødningsstoffer, som der hersker knaphed på i nogle dele af verden, findes det i andre dele i så rigelige mængder, at det er ved at skabe en dybtgående økologisk krise for marint liv.
De døde zoner har længe plaget Den Mexicanske Golf og Chesapeake-bugten ud for den amerikanske østkyst. Nu er de også ved at sprede sig til dele af Østersøen, Sortehavet, Adriaterhavet, Den Thailandske Golf og Det Gule Hav, fastslår UNEP. Der er også tegn på, at de er ved at dukke op ud for Sydamerikas, Japans, Australiens og New Zealands kyster.
Næringsstoffer fra landbrugsgødning, almindeligt spildevand og industriel forurening udløser en voldsomt forøget vækst blandt de mikroskopiske alger, der kendes som phytoplankton. Efterhånden som disse alger dør og går i forrådnelse, opbruger de store mænger ilt og kvæler dermed alt liv i nærheden fra rejer og hummere til østers og fisk.

Globalt eksperiment
»Menneskeheden er i gang med et gigantisk globalt eksperiment som resultat af sin ineffektive brug og hyppige overforbrug af gødningsstoffer, udledning af spildevand og øget udslip fra transportmidler og fabrikker,« siger UNEP’s direktør, Klaus Töpfer.
»Det er kvælstof og fosfor fra disse forureningskilder, der, når de ledes ud i floder, kystomgivelser eller atmosfæren, udløser disse foruroligende og undertiden uigenkaldelige virkninger. Medmindre der øjeblikkelig skrides ind for at gøre noget ved kilderne til denne problematiske udvikling, vil den sandsynligvis eskalere i hastigt tempo.«
Døde zoner er især til fare for fiskeriet, fordi de fortrinsvis rammer de kystnære havområder, hvor mange fisk gyder og tilbringer det meste af deres liv, før de søger mod dybere vande, pointerer UNEP’s miljøekspert, Marion Cheatle. »De politiske beslutningstagere kender udmærket til dette problem,« tilføjer han. »Alligevel har de tilladt det at blive markant forværret.«
Hvor store økonomiske omkostninger, der er forbundet med eksistensen af et stigende antal døde zoner er uvist, men formentlig meget høje globalt set.
UNEP opfordrer indtrængende verdens nationer til at øge deres samarbejde for at reducere den mængde kvælstof, de udleder i deres kystnære vande ved at skære ned på brugen af gødning og ved at plante flere skove og græsområder langs deres floder, som kan opsuge den overskydende kvælstof.

©The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her