Læsetid: 3 min.

Information og teateranmeldelser

Vores nedprioritering giver genklang i andre aviser. Hvad gør de med kulturstoffet?
27. marts 2004

Fra vor egen verden
Både Politiken og Berlingske Tidende bragte i går artikler om Information, fordi vi ikke har anmeldt teaterstykket Sommergæster på Betty Nansen Teatret, men navnlig fordi teatret har responderet ved at indrykke en annonce hos os med en anmeldelse, skrevet af en freelancer, så læserne alligevel får noget at vide om stykket.
Politikens overskrift, »Dagblad dropper teaterdækningen,« rummer dog en stramning, for selvom vi stopper den løbende, tætte dækning med anmeldelser, vil vi fortsat interessere os for teaterdebat, tendenser, teaterpolitik og i visse tilfælde også anmeldelser.
Men hvad gør andre aviser? Hvad gør Politiken selv? Vi fik kontakt med kulturredaktør Jesper Friis på mobilen i en bus på vej til Polen:
– Anmelder Politiken alle forestillinger?
»Nej,« lød det prompte.
– Hvor meget anmelder I?
»Det er svært at sige eksakt, men vel halvdelen eller totredjedele.«
– Hvad er tommelfingerreglen?
»Vi går til forestillinger med stor tilslutning blandt publikum, men vi opsøger også de lidt mindre teatre.«
– Hvordan finder I ud af, hvad der skal anmeldes?
»Ved at have set det. Vi ser mere, end vi anmelder...«
– Forholdet mellem anmeldelser og andre typer kulturstof?
»Nok fifty-fifty. Kritikstoffet er der nok mindre af generelt. Vi har været nødt til at prioritere hårdere end før. Længere tilbage i tiden var al kulturstof jo næsten anmeldelser, men det har ændret sig meget, så der i dag er mere journalistik, og kulturen bliver defineret meget bredere. Vi beskæftiger os meget med det internationale også.«

Mere global kultur
Så vidt Den Levende avis, men hvad gør man på Jyllands-Posten, hvor en ny kulturredaktør, Flemming Rose, er ved at sætte sig på den vigtige post.
– Anmelder I alle teaterstykker?
»Det gør vi ikke, nej.«
– Hvor meget anmelder I?
»Vi anmelder en del. Vi har en dygtig og flittig anmelder, men vi taler om en situation, som rækker ud over Information, og som vi alle sammen må forholde os til i en tid, hvor globale tendenser i højere grad også skal afspejle sig på kultursiderne og ikke blot på udlandssiderne.«
– Hvad vil du som ny redaktør gøre med teaterstoffet?
»Jeg vil hellere sige, at hvis vi taler anmeldelser generelt, mener jeg, at bogstoffet og bogens liv bør have en højere prioritet end hidtil… det kan også være bøger om teater eller rytmisk musik… fordi vi selv arbejder med det skrevne ord. De forestillinger og koncerter, som du kan opleve i nuet, men ikke senere, vil jeg nok prioritere lidt mindre.
Lad mig også sige, at jeg synes, det er spændende, at Information tør træffe nogle markante valg. Man kan diskutere, om det skulle være noget andet end teater, men vi lever i en tid, hvor det værdiorienterede handler om samfundsdebatten både hjemme og i udlandet. Den internationale dimension i kulturstoffet får en stadig mere fremtrædende placering. Vi har ikke fået mere plads, snarere tværtimod, og valg af det ene, kommer til at gå ud over noget af det andet. Men det er drastisk helt at vælge én ting fra.«
– Det gør vi så heller ikke. Det er anmeldelserne, vi nedprioriterer.«

The New York Times
»Det er så en anden debat, anmeldelser kontra reportager og den slags. Selv kommer jeg ikke fra kulturverdenen som sådan, bortset fra at jeg i sin tid havde hovedfag i russisk sprog og kultur. Jeg har været korrespondent i Moskva og Washington, så… vi vil gøre vores kulturstof lidt tungere.
– Er omprioriteringer en generel tendens?
»Det vil jeg mene. Hvis du vil have et internationalt eksempel, så tag The New York Times’ bogtillæg, som der har været en hidsig debat om i New York, fordi den nye kulturredaktør, som har den samme baggrund, som jeg har, har nedprioriteret skønlitteratur til fordel for debat- og samfundsrelaterede fagbøger. Det tror jeg også er udtryk for en trend.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her