Læsetid: 3 min.

Ingen tømmermænd hos dansk trægigant

Aktier skifter hænder, men politikken er uændret hos den danske trægigant Dalhoff Larsen & Hornemann
10. marts 2004

Verdens største træleverandør har rødder i dansk muld. Navnet er Dalhoff Larsen & Hornemann (DLH), hvilket dækker over en verdensomspændende forretning med køb og salg af træ for milliarder.
Nu er den danske trægigant atter – ufrivilligt – kommet i mediernes søgelys. For en uge siden lancerede Burma Støttegruppen en kampagne mod dansk import af teak fra Burma. Her dokumenterer Støttegruppen, at Danmark indtager en suveræn europæisk førsteplads, når det gælder træimport fra Burma: Danmark importerer syv gange mere burmesisk teak end noget andet EU-land målt pr. indbygger. Værdien er på seks år vokset fra 27 til 47 mio. kr.
Og har man sagt Burmateak, siger man også automatisk DLH. Virksomheden står for op imod 30 mio. af den samlede danske træimport fra Burma på 47 mio. kr.
I går kunne Information så fortælle, at DLH’s to storaktionærer, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og ATP, er begyndt at sælge ud af deres aktieposter i selskabet.
Lønmodtagernes Dyrtidsfond har på få måneder skilt sig af med næsten halvdelen af sine aktier i trækoncernen. Og ATP er fulgt efter og har indtil videre solgt ca. 10 pct. af sin aktiepost, så den nu udgør 9,97 pct. af DLH’s samlede aktiekapital.
Dyrtidsfonden har ved flere lejligheder kritiseret DLH for ikke at gøre tilstrækkeligt ved miljømæssige og sociale hensyn. Strategien har været »kritisk dialog«, der skulle omsætte den næsten 10 procent store aktiepost til indflydelse. Men ikke længere, tilsyneladende.
Begge de to store pengetanke siger imidlertid, at der er tale om »almindelige porteføljetilpasninger« og afviser, at der ligger politiske overvejelser bag aktiesalgene. Men den køber de miljø- og menneskerettighedsgrupper, der i årevis har lagt pres på de to lønmodtagerkasser for at sælge deres aktier i DLH, ikke.
»Det ville da undre mig, hvis der ikke var en sammenhæng mellem den megen kritik af aktieposterne og aktiesalget,« siger Jacob Andersen fra WWF Verdensnaturfonden.
Mens Burma Støttegruppen kalder aktiesalget »en sejr« for deres Burmateak-kampagne.
Nogen egentlig sejr er det imidlertid næppe, mener Jacob Andersen: »Det er ikke en sejr, for DLH har jo ikke ændret kurs. Hvis det er en sejr for nogen, er det for alle de lønmodtagere, der har penge i ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Men det er da et godt skridt, at de to lønmodtagerkasser nu tilsyneladende tager lidt mere aktiv
stilling i spørgsmålet,« siger Jacob Andersen.

’Bedre end de andre’
DLH har adskillige gange været i mediernes søgelys for at aftage ulovligt fældet træ fra truet regnskov. Og grønne organisationer har mere generelt beskyldt virksomheden for at have en lemfældig omgang med såvel natur- som menneskelige ressourcer i de lande, hvor den opererer.
Hos DLH forstår man ikke kritikken: »Træhandel i troperne er et vanskeligt felt, men til forskel fra branchens mange ikke-børsnoterede selskaber bruger vi mange ressourcer på at opføre os ordentligt. Det gør en forskel at handle med DLH i forhold til forvaltningen af skovene,« siger koncernchef Jørgen Møller-Rasmussen, der desuden peger på, at handelen med træ ikke er et ’købers marked’, idet kun én procent af verdens tropiske skove i dag er FSC-certificerede som bæredygtige.
Jacob Andersen indrømmer, at virksomheden på det seneste har taget »bittesmå skridt i den rigtige retning«. Nemlig siden en DR-Dokumentar i foråret 2002 fortalte om DLH’s gentagne opkøb af ulovligt fældet tømmer i Afrika og Sydamerika.
»DLH er begyndt mere at gøre mere ud af at tjekke deres leverandører og forsøger efter eget udsagn at placere en større del af indkøbene hos dem, der tager de største hensyn til miljø og menneskerettigheder. Men, det er svært at gennemskue, hvor meget der er retorik, og hvor meget der er gerninger. Vi er langt fra overbevist om, at de også gør de ting, de siger. Der er brug for uafhængig kontrol, og at virksomheden sætter konkrete, målbare mål for de lande, de opererer i,« siger Jacob Andersen.

FAKTA
Træmilliarder
*DLH har handlet med træ over hele verden siden 1908.
*Selskabet har 1.350 ansatte og datterselskaber og salgskontorer i Europa, Afrika, Asien, Nord- og Sydamerika.
*Den årlige omsætning er på 4,5 milliarder kr. Det netop offentliggjorte årsregnskab for 2003 viser en resultatfremgang på 25 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her