Læsetid: 3 min.

Kampen om Hans Ø

Canada sender til sommer militæret mod det arktiske nord. Blandt andet til Hans Ø, som canadierne nægter at anerkende som dansk
30. marts 2004

Hyggestrid
Den ligner egentlig bare en kæmpestor sten, men Hans Ø er baggrunden for en decideret territorialstrid mellem Danmark og Canada.
De cirka 1,3 kvadrakilometer land ligger mellem Grønland og Canada i Kennedy Kanalen nord for Grønland og har i adskillige årtier haft det danske flag placeret på øens højeste punkt. Flere gange siden har søværnet brudt gennem isen og kigget forbi Hans Ø med et friskt Dannebrog. Til sommer lægger canadierne også vejen forbi i en hidtil uset stor ekspedition til det høje nord.
En flok helikoptere, krigsskibe og 200 soldater skal ud og »vise flaget og spille med musklerne«, skriver den canadiske avis National Post.
Det canadiske militær afviser, at ekspeditionen har noget som helst med Hans Ø at gøre, men lægger ikke skjul på signalværdien.
»Det er første gang flåden, luftvåbnet og hæren opererer fælles så langt nord på. Og det sender et klart signal først og fremmest til folk i Norden om, at vi er her, og dette område er vigtigt for os,« siger oberst Norris Pettis fra det canadiske militær til National Post.
Og der er gode grunde til, at især Hans Ø er vigtig. Dens beliggenhed og størrelse gør den velegnet til at foretage undersøgelser og målinger af bevægelser i havisen. Det udnyttede det canadiske oliefirma Dome Petroleum sig af i 1980’erne, men siden da har der været stille omkring Hans Ø.
Det er uvist om øen egentlig er dansk eller canadisk. Grænseaftalen mellem de to lande fra 1973 tager ikke stilling til Hans Ø, der ligger i en gråzone lige midt i de tidevandsmærker, der udgør skillelinjen. Siden da er der mere eller mindre blevet set igennem fingre med striden om Hans Ø. Danmark og Canada har været enige om at være uenige. En uenighed, der ifølge Udenrigsministeriet kan fortsætte mange år fremover. Den er nemlig ligeså fredelig, som der er stille på Hans Ø.

Ligger i gråzone
»Vi drøfter i øjeblikket grænsedragningen med canadierne, men Hans Ø er ikke på programmet. Der er for koldt deroppe og forholdet mellem Danmark og Canada er for varmt til at nogle af parterne har lyst til at gøre en alvorlig sag ud af striden. Vi fokuserer i stedet på at få defineret en mere nøjagtig havgrænse,« siger kontorchef Peter Taksøe-Jensen.
Hos Søværnet hygger man sig også meget godt med ø-striden.
»Det har før været sådan, at danskerne lagde en flaske Gammel Dansk til canadierne, når de havde været og skifte Dannebrog. Canadierne lagde så en flaske Canadian Club whisky til os, når de var der,« siger orlogskaptajn Alex Jensen.
Det sidste danske flagskifte på øen fandt sted i august sidste år, efter inspektionsskibet Triton havde taget den lange tur. Til sommer bliver det canadierne, der højst sandsynlig besøger øen, når deres storstilede ekspedtion går mod nord. En ekspedition som den tidligere canadiske flådeofficer Richard Gimblett finder yderst vigtig. Han er nu tilknyttet Dalhouise Universitets Udenrigspolitiske Center i Nova Scotia, og han forudser, at global opvarmning kan gøre de arktiske områder mere attraktive for handelstrafik.
»Inden for 10-15 år kan passagen være åben året rundt. Den har potentiale til at blive en motorvej for skibsfart mellem Europa og Østasien,« siger Richard Gimblett til National Post.

FAKTA
Hans Ø
430 millioner år gammel kalkstensø.
Ligger på 80,5 nordlig breddegrad mellem Washington Land og Ellesmere Island.
Størrelse: cirka 1,3 m2
Opdaget af den amerikanske opdagelsesrejsende C. F. Hall i 1871.
Øen er opkaldt efter eskimoen Hans Hendrik fra Fiskenæsset, der hjalp til ved flere ekspeditioner mod Nordpolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her