Læsetid: 3 min.

Jeg kender en dansker

Teater FÅR302 har ud fra en række breve fra almindelige danskere lavet en teaterforestilling om at være menneske i Danmark
3. marts 2004

Teater
»Jeg skulle måske have råbt. Jeg skulle måske have slået i bordet. Jeg skulle måske have bedt hende tage sig sammen. I stedet græd jeg...«
Sådan skrev en mand i et brev til Teater Får302 om sin hustrus utroskab og parrets efterfølgende skilsmisse, efter Teater Får302 i aviser og tv havde opfordret almindelige danskere til at sende breve med historier fra deres liv.
Opfordringen lød:
»Nedskriv en historie fra dit liv, som har påvirket dig, din families liv, dit sind, din krop og sjæl. Eneste betingelse er, at historien skal være sand.«
Teater FÅR302 fik omkring 30-40 breve om sorg, tab, død, sygdom, skilsmisse og mobning. Og ud fra disse breve skabte Teater FÅR302 den nye teaterforestilling Jeg kender en dansker – brevene, som netop har haft premiere i det lille teater i Nyhavn i København.
Per Linderoth, skuespiller i forestillingen, siger:
»Vi havde lyst til at finde ud af, hvem danskerne egentlig er, og det mente vi, at danskernes egne historier kunne hjælpe os med.«

Gode historier
Instruktøren Mikala Bjarnov Lage og skuespillerne Charlotte E. Munksgaard, Birgitte Prins, Pauli Ryberg, Niels Vendius og Per Linderoth gav sig til at læse brevene et for et.
»Det var ikke alle brevene, der sagde mig noget ved første gennemlæsning. Men jeg oplevede flere gange, at når jeg kom ud på gulvet og begyndte at arbejde med dem eller improvisere over dem, så skete er noget. Jeg tror, at det skyldtes, at livet skinner igennem de breve,« siger Per Linderoth.
Han synes, at det har været både spændende og udfordrende at arbejde med autentiske historier.
»Brevene er ikke ligefrem litterære mesterværker, så vi har selvfølgelig skulle arbejde meget med, hvordan vi kunne give brevene et kunstnerisk udtryk,« siger han.
Men historierne var der, og de var stærke og triste og rørende.
»Derfor var det allervigtigste for os at forblive tro mod brevene,« forklarer han og nævner som eksempel, at der ikke er blevet ændret afgørende på ordvalget
i brevene.
Der er til gengæld blevet skåret i flere af dem. Nogle er blevet forkortet, nogle anvendt som udgangspunkt for manuskriptet, mens ganske få er forblevet uændret.
»Det har nogle gange fået det til at gibbe i mig, at brevskriverne skulle se forestillingen,« siger Per Linderoth.
Men det har blot betydet, at han gjort sig umage med at tilnærme sig historierne med respekt.

Inspiration fra USA
Teater FÅR302 har hentet inspirationen til at lave dokumentaristisk teater i en række amerikanske radioprogrammer, hvor Paul Auster, en amerikansk forfatter, bad amerikanerne om at skrive breve om deres eget liv.
For Teater FÅR302 var ideen med brevene en mulighed for at komme danskernes liv nærmere end blot klicheerne om dannebrogsflag, kolonihaver, kolde øl og hygge.
»I første omgang blev vi overraskede over, at brevene ikke handlede om hverdagen eller arbejdet, men om det nære i livet,« siger Per Linderoth. Men ved nærmere eftertanke gav det fint mening, at når danskerne blev bedt om at skrive om noget, der havde betydet meget for dem, så skrev de om de almene ting i livet.
Derfor handler forestillingen ifølge Teater FÅR302 heller ikke om at være dansk, men om at være menneske i Danmark.
Men hvilke historier siger så mest om det at være menneske i Danmark?
»Er det historien om kvinden, som hele sit liv har kæmpet med tung social arv og det sociale system? Er det historien om manden, der er så stolt af sin far, at han bare må fortælle verden om ham. Eller er det historien om den unge pige, som efter at have overlevet en kræftsygdom kommer til at elske livet mere end nogensinde? Et bedre spørgsmål er måske om der overhovedet findes historier, som er typisk danske?,« skriver Teater FÅR302 således selv i deres pressemeddelelse.
Med forestillingen giver Teater FÅR302 flere forskellige bud på, hvad det vil sige at være menneske i Danmark.

*’Jeg kender en dansker’ spiller på Teater FÅR302, Toldbodgade 6, 1253 København K fra 1. marts til 7. april 2004, mandag-fredag kl. 20 og lørdag kl. 17. Billetter: 110 kr. for voksne, 45 kr. for unge u. 25 år. Billetter bestilles på www.faar302.dk eller tlf. 33112004. I perioden 13. til 29. april 2004 drager forestillingen på turne og kan opleves rundt om i hele landet

FAKTA
Teater FÅR302
*Teater FÅR302 er grundlagt i 1987 af ni skuespillere.
Det mærkværdige navn stammer fra øremærket på et får, der i modsætning til alle de andre får i flokken, gik sine egne veje på en mark lidt uden for Faxe, hvor skuespillerne var taget på inspirationstur for at finde på et navn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her