Læsetid: 2 min.

Kinas leder lover hjælp til de fattigste

Kinas ophedede økonomi skal nedkøles, og landets stigende uligheder mellem provinserne og land og by skal mindskes, siger ministerpræsident Wen Jiabao ved åbningen af Folkets Kongres
6. marts 2004

BEIJING – Kinas ministerpræsident, Wen Jiabao, erkender, at Kinas befolkning har grund til at være utilfreds med landets tilstand trods den gevaldige økonomiske vækst. Især indkomsten i landområderne, hvor 800 millioner kinesere bor, er steget for langsomt.
»At løse problemerne for landbrug, landsbyer og bønder er en meget vigtig del af vores arbejde,« sagde han i sin åbningstale i Folkets Hal fredag morgen.
Den Himmelske Freds Plads var i dagens anledning omdannet til parkeringsplads, for de mange busser der havde fragtet de 2.984 delegerede til Folkets Hal på pladsens vestside.
Kinas ledelse frygter, at manglende økonomisk udvikling på landet kan føre til social uro, der i sidste ende kan underminere lederskabets magt. Regeringen vil nu sænke skatterne og vil øge investeringer og støtteordninger på landet. Sidste år steg nettoindkomsten for landboerne med 4,3 procent, mens bybefolkningens indkomst steg med ni procent.

Ændring af forfatning
Også situationen for arbejdere, der er blevet fyret fra de mange skrantende statsejede virksomheder, skal forbedres, lover Wen. Der har været utallige demonstrationer rundt om i Kina, fordi arbejdere ikke har fået udbetalt deres løn eller arbejdsløshedsunderstøttelse. Det er ikke kun den skæve økonomiske udvikling, som Wen mener, er et stort problem for regeringen og landet.
»Vi er også meget opmærksomme på, at nogle af de regeringsansatte har en subjektiv og bureaukratisk arbejdsmåde, at de ødsler, er ekstravagante og bedrager, og nogle gange er de oven i købet korrupte. Det vil være en sej kamp for regeringen at få styr på det og kæmpe mod korruption.«
Den kinesiske regering har slået hårdt ned i enkelte korruptionssager, blandt andet med dødsstraffe til offentligt ansatte, men korruption fortsætter med at være et af de største problemer i befolkningens øjne.
Den lovgivende forsamlings formentlig vigtigste handling i år, bliver to ændringer i Kinas forfatning. Privat ejendomsret »der er erhvervet lovligt, skal ikke krænkes« og vil være »på lige fod med offentlig ejendom«, skal der nu stå i forfatningen. Der har i Kina været voksende utilfredshed med inddragelser af hjem og landbrugsjord til de allestedsnærværende byggeprojekter, blandt andet i forbindelse med udviklingen af Beijings infrastruktur til de Olympiske Lege i Beijing 2008.
Menneskerettigheder skal også beskyttes. »Staten respekterer og beskytter menneskerettigheder,« hedder det. Hvad det praktisk kommer til at betyde er uvist, men det bør nævnes, at menneskerettigheder i Kina nævnes mere i forbindelse med retten til økonomisk frihed.

En tandløs forsamling
Nationalkongressen, eller den lovgivende forsamling, har aldrig modsat sig lovforslag, som kommer fra Kinas Kommunist Parti. Faktisk gør den ikke meget mere end at give love godkendt af kommunistpartiet et stempel.
Men inden for de sidste år har kongressen skabt mere debat. I kinesiske medier har der været adskillige interviews med delegerede fra forskellige egne af Kina, som fortæller om de problemer, som de kæmper med der, som for eksempel korruption, stigende arbejdsløshed og manglende økonomisk udvikling.
Taiwan fik selvfølgelig også ord med på vejen. Wen forsikrede, at Beijing vil gøre alt for, at Taiwans »genforening med moderlandet« sker fredeligt. Han understregede dog samtidig, at Kina aldrig vil tillade et selvstændigt Taiwan. Den 20. marts er der præsidentvalg i Taiwan, og den folkeafstemning, ser Beijing som en provokation og et skridt mod en selvstændighedserklæring.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu