Læsetid: 3 min.

Nu må EU komme videre

Trine Mach fra JuniBevægelsen og Ellen Nørby Trane fra Venstre er blevet dansk Europa-politiks nyeste power-duo. De to vestjyder stiller begge op til Europa-Parlamentet, og de vil tale politik
26. marts 2004

»Miljø, frihandel og udviklingen af et videnbaseret samfund i Europa.« Det er den 24-årige Ellen Trane Nørbys topprioriteter for det eu-ropæiske samarbejde. Der er langt til de terror-planer og stemmevægte, som i disse dage erobrer hovedoverskrifterne ved EU-topmødet i Bruxelles i denne uge. Men Nørby, der stiller op for Venstre ved valget til Europa-Parlamentsvalget den 13 juni, har gode grunde til at vælge politik, som hun gør:
»Det er jo simpelt med miljøet. Det kan ikke løses nogen andre steder end internationalt. Når der kommer olieudslip ind på danske strande, er det sjældent danske skibe, som har forurenet. Når det gælder frihandlen, så er noget af EU’s problem, at handlen ikke er fri nok. Vi skal gøre op med den nuværende landbrugspolitik.«
Trine Pertou Mach er Ellen Trane Nørbys politiske modstander men faste kampfælle og meddebattør.
Den 34-årige Mach er en af JuniBevægelsens topkandidater ved det kommende Europa-Parlamentsvalg. Hendes hovedinteresse i EU-sammenhæng er også miljø, men dertil kommer forbrugerpolitik og en bedre kontrol af markedskræfterne.

Et bedre EU
Mach er ikke interesseret i at forlade EU, men i at bruge samarbejdet bedre, siger hun: »EU giver os i princippet muligheden for at lave internationale løsninger på grænseoverskridende problemer. Jeg er helt enig med Ellen i, at det nationale politiske system er utilstrækkeligt på mange områder. Og grunden til at jeg er så interesseret i forbrugerpolitik er, at det er et område, som gennemsyrer hele vores daglige liv – den mad, vi spiser, den maling vi maler vore vægge med, den shampoo vi vælger til håret og så videre.«
Ellen Nørby brænder også for det, der i EU-slang går under termen, ‘Lissabon-processen’. Som også er en af topprioriteterne ved det EU-topmøde, som slutter i dag. Ambitionen er at gøre EU til verdens førende vidensbaserede økonomi, men foreløbigt går det ret trægt, og EU halter håbløst bagud i forhold til USA.

Uddannelse og skat
»EU må satse langt mere på at skabe et reelt marked for uddannelser og jobs. Vi er alt for dårlige til at anerkende hinandens uddannelse. Men det handler også om mentale barrierer. I Skandinavien er det ikke engang et spørgsmål om, hvorvidt man vil arbejde eller uddanne sig i et andet land. Ofte ser du folk, som bor i den samme by hele deres liv. Mobiliteten er for lav i EU. Vi må udvide EU’s udvekslingsprogrammer,« siger hun.
Trine Mach trækker i en anden retning: »Jeg kunne godt tænke mig at EU gik foran i et globalt forsøg på at beskatte kapitaltransaktioner, som en del af en Tobin-skat, « siger hun, som har søgt medlemskab af SF for nyligt. Hovedbestyrelse har sagen til afgørelse.
De to unge kvinder planlægger en fælles valgturné i det vestjyske, hvor de begge stammer fra. De er også ved at skrive både en debatbog og en europæisk kogebog sammen.
Men selv om de er overordnet enige i at EU er en nødvendighed, ser de dog fundamentalt forskelligt på en række emner.
Trine Mach ønsker at styrke de nationale parlamenter og er modstander af EU’s forfatningstraktat, som hun finder centralistisk. I stedet ønsker hun sig en »gennemgribende demokratisering og generel slankning af EU,« om end hun gerne ser EU styrket på visse områder, eksempelvis selskabsskat og miljø.
Ellen Nørby, som ikke er nervøs for at kalde sig selv føderalist, er derimod begejstret for den nye forfatning, vil meget gerne styrke EU’s udenrigspolitik og Europa-Parlamentet, men ser også gerne en tilbagetrækning af EU’s magt inden for visse ‘socialdemokratiske’ områder såsom socialpolitik og arbejdsmarkedspolitik.
Begge regner de imidlertid med, at forfatningen bliver vedtaget snart. Ellen Nørbys bud er ved EU-topmødet i juni, som afslutter det irske EU-formandskab.
Trine Mach tror, at underskrifterne muligvis kan komme på plads allerede på Europa-dagen den 9. maj. »Det vil der være meget symbolik i,« som hun afslutningsvis bemærker.

FAKTA
Ellen Trane Nørby
*Kandidat for Venstre til Eu-ropa-Parlamentsvalget
*24 år
*Specialestuderende på kunsthistorie, sidefag i statskundskab.
*Præsident for LYMEC – den Liberale Ungdomsorganisation i Europa.
*Har arbejdet som politisk sekretær for Jens Rohde (V) på Christiansborg i fire år.
*Har fra 1999 været med til at arrangere en række demokratiforsonings- og
uddannelses-seminarer for unge på Balkan, i Østeuropa og Mozambique.

Trine Mach
*Kandidat for JuniBevægelsen til Europa-Parlamentsvalget
*34 år
*Cand.scient.pol.
*Projektleder i WWF Verdensnaturfonden, hvor hun arbejder med demokrati-udvikling og miljøbeskyttelse af Kaliningrad).
*Har været ansat i EU-Parlamentet og ved Europa-Kommissionens delegation i Egypten, hvor hun arbejdede med civilsamfundsudvikling, demokrati- og menneskerettigheds-sager.
Red.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu