Læsetid: 4 min.

Nord-atlantiske ideer

Kenn André Stilling – manden med ’maskinfabrikken’ og cafékoncepterne blev i denne uge fejret på Vega
19. marts 2004

Portræt
Hvad drenge har i deres lommer, er og bliver deres egen hemmelighed, og det, de har i dag, er uden tvivl noget helt andet end det, de havde i Kenn André Stillings barndom i 50’erne. Da kunne et godt og typisk lommeindhold se sådan ud:
En foldekniv.
Et snavset lommetørklæde.
Nogle mønter.
Et rustent søm.
Et hemmeligt skattekort.
Noget tyggegummi.
Et sammenrullet Wild West-hefte.
Efter nogenlunde samme princip redigerer han det tykke kulturtidsskrift, der bærer det usædvanlige navn Victor B. Andersens Maskinfabrik. Det er hidtil ikke udkommet med faste mellemrum, men når Kenn André synes, og det har han syntes 28 gange gennem 29 år. Nyeste nummer blev fejret med en stor fest med Mikael Bertelsen som konferencier i Ideal Bar på Vesterbros spillested Vega – og med en meddelelse om, at bladbogen nu vil udkomme fast fire gange årligt. Af indholdet i det nye nummer kan nævnes:
Rapporter over stormflodsvarslinger ved den jyske vestkyst.
En annonce for Nørgaard på Strøget, hvor tøjet er formet som en halv hest med saddel.
Et billede af Jens Birkemose, som intet har med Jens Birkemose at gøre.
Et uddrag af en side i et leksikon, hvor skuespilleren Leslie Howard står omtalt.
Fotos af sangerinden Mona Larsen.
Nye digte af dr. Henrik Francis Thomsen.
Fem kobbertryk af Christian Lemmerz.
En annonce for slagtelam.

Ydermere er der et billede af en herre, der sidder med nok den mest legendariske af tidsskriftets forsider, kong Frederik med bar overkrop og tatoveringer. Desuden fem akvareller af Stilling selv, der som udgangspunkt er skulptør og maler, men med en ’palet’ så stor, at farverne rækker langt ud i den luft, hvor man kan ånde frit. Der er også et brev fra »Victor B. Andersen« til Kenn André med de bedste hilsner.

På mange måder har han været en pioner. Den blandede stil, hulter-til-bulter, er kopieret helt eller delvis af mange fancy kultur-, ungdoms- og caféblade.
Mest kendt er han måske som idémand til nogle af Københavns første og stadig førende caféer i fransk stil som Sommersko, Dan Turéll og Café Victor. Stilling fandt på navnene. Nuvel, konceptet var fransk med zinc’en som omdrejningspunktet, men der skulle mere til.
På Sommersko optrådte 80’erdigterne, F. P. Jac og Michael Strunge, og mange andre. Sommersko blev så populær, at folkeviddet omdøbte den til »gummisutten.« At opkalde en café efter en (dengang) nulevende digter, Dan Turéll, var en helt original ide, der straks slog an. Bag zinc’en blev forsider af digterens mange udgivelser hængt op i glas og ramme.
På Victor indførtes kulturelle foredrag om søndagen med aktuelle gæster. En af dem var Jan Bonde Nielsen, der deltog på en storskærm fra London. En anden Anker Jørgensen. Så kom der lidt kultur, politik og journalistik ind over cappuchino’erne. Café Victor er i dag et af jetsettets foretrukne steder, hvilket det næppe helt var tænkt som, med et stambord (»plejehjemmet«), hvor aldrende rigmænd mødes.
I det mindste har Stilling for nylig udtalt i et interview i Politiken, at »pengene ligger bedst i de sjoves lommer.«Lyrikeren Marianne Larsen har hyldet ham med et buksebensdigt. Hvad han ellers har bedrevet? Han har foranlediget, at eksempelvis engelske og iranske eventyr blev oversat i en serie handybøger. »Man kan jo forestille sig, at de ligger i handskerummet, når man køber en ny bil,« tænkte han dengang i 80’erne, men det var Carlsberg, der støttede udgivelserne. Bøgernes bagside var et postkort, så man kunne sende dem til en ven eller veninde.
Læsere af Information vil måske kunne huske, at han for nogle år siden skrev en forsideatikel, hvor han foreslog flere tårne bygget i København. Stilling har også i en radioudsendelse for nylig foreslået nogle navneforandringer: H. C. Andersens Boulvard til H. C. Andersens Motorvej, Georg Brandes Plads til Georg Brandes Gadekryds og Søren Kierkegaards Plads til Søren Kierkegaards Parkeringsplads.

Victor B. Andersen alias Stilling uddeler også en årlig champagnepris på 100 flasker champagne, hvoraf en del er forbeholdt prismodtageren, mens resten glider ned under receptionen.
Han var med til at lave en udstilling i Rundetårn af sider fra Hitlers Mein Kampf, bearbejdet af forskellige kunstnere.
Hvor får han ideerne fra? Man kan af og til finde ham på en café, og han er blevet set på den jazzede Palæ Bar, hvorfra han altid husker at komme ud i god ro og orden i modsætning til så mange andre kunstnere. Måske får han ideerne her? De kan komme til ham hvor som helst. Han har også oprettet Det Store Nordatlantiske Ideselskab.
Han har altid et eller andet interessant at meddele f.eks.:
»Jeg har lige solgt et af mine malerier til en mand, der ringede på, og som havde 20.000 kr. i kontanter på lommen.« Eller: »Jeg kunne godt tænke mig en café, der skulle hedde Atomdemokraten.«
En tid – mange år siden – boede han på Vestkysten. Også her var han en igangsætter, der fik jyderne til at finde tegnebogen frem. Stilling har nemlig altid været god til at finde villige sponsorer til sine ideer, som overgår de flestes. I et andet liv kunne han blive direktør for et reklamebureau, et designfirma, et pr-firma. Også i dette liv... hvis det havde interesseret ham.
Alt, hvad Kenn André Stilling rører ved, synes at blive en succes, men alligevel er han ikke blevet specielt velhavende, endsige rig. I sin kunstnerungdom var det så småt med penge, at børnene i stedet for julegaver fik sedler, hvorpå der stod, hvad de skulle have haft, hvis han havde haft penge. I dag har Kenn André intet med ’sine’ cafeer at gøre. Tilbage fra cafétiden har han nogle gode gryder og pæne spisebestik, og selv om andre har pikket hans ideer, er han langt fra en bitter mand. Han har et indre humør, der gør, at han ikke som så mange af kollegerne går rundt og brokker sig. Det er ukonstruktivt. Af væsen er han venlig, vindende og ungdommelig. Det er nok derfor, han ser ud, som han altid har gjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her