Læsetid: 4 min.

Ny skov af vindmøller

Politikere over en bred kam fryder sig over energiforlig, der bl.a. rummer store vindmølleinvesteringer. Kun Enhedslistens Keld Albrechtsen har problemer med mundvigene
30. marts 2004

De syrlige bemærkninger plejer at stå i kø i Svend Aukens mund, når han omtaler regeringens miljø- og energipolitik. Men nu er der sukker på tungen hos Socialdemokraternes energiordfører. Han kalder et netop indgået delforlig om øget vindmølleudbygning for »miljømæssig genialt«. Og både til højre og venstre i Folketingssalen blev der i går klappet i hænderne af hele energiforliget. Kun energiordfører Keld Albrechtsen fra Enhedslisten kunne ikke få hænderne op: Han frygter, at forbrugerne vil få større elregninger.
På klingende fynsk sagde økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i går i telefonen, at »det er en rigtig god dag for dansk energipolitik.« Glæden udsprang bl.a. af, at forliget har politisk rygdækning lige fra Dansk Folkeparti til SF. For at trække hesten i hus måtte Bendt Bendtsen give oppositionen en grøn pakke. Den består i, at der investeres milliarder af kroner i at øge forsyningen med el fra vindmøller. I dag dækkes cirka en femtedel af vores elforbrug af vindmøllenergi. Om fem år er det planen, at det skal være en fjerdedel.
Der skal bl.a. investeres fire og en halv milliard kroner i to store havvindmølleparker, som skal placeres ved Horns Rev (ud for Esbjerg) og ved Omø Stålgrunde (ud for Vordingborg tæt på Fejø og Femø). De ventes at kunne forsyne 350.000 til 400.000 husstande med el. Hertil kommer, at der skal gives tilskud til, at ca. 900 gamle vindmøller bliver erstattet af ca. 175 nye og mere effektive møller. Om vindinvesteringerne siger Svend Auken:
»Den udbygning er miljømæssig genial og kolossal vigtig for både beskæftigelsen og eksporten. Danmark kommer på den måde tilbage i føresædet på vindenergiområdet. Det har været ikke mindre end en national ydmygelse, at der i løbet af det seneste år ikke er opstillet en eneste vindmølle.«

Forbruger-regning
Dansk Folkepartis energiordfører, Aase D. Madsen oplyser, at partiet har været meget imod den del af energiforliget, som handler om at støtte miljøvenlig energi fra vindmøller og biogasanlæg. Hun mener, at forbrugerne bliver tabere.
»Auken har fået en særaftale, der gør, at forbrugerne skal betale for nye vindmøller. Det påfører forbrugerne mange millioner i udgifter,« siger Aase D. Madsen til Ritzau.
Ifølge forligsaftalen kommer de samlede vindmølleinvesteringer til at koste elforbrugerne ca. 3,7 mia. kr. fordelt over de næste ti år. Ifølge den administrerende direktør for Elsam, Peter Høstgaard-Jensen, må forbrugerne på grund af den massive satsning på vindmøller forberede sig på højere elpriser.
»Jeg skal ikke tage stilling til, hvad der skal til, for at holde vindmølleindustrien i gang, men...det er ikke på den her måde, vi får mest miljø for pengene,« siger Peter Høstgaard-Jensen til Ritzau.
Ifølge regeringens beregninger går energiforliget i nul for elforbrugerne. Det er afgiftsneutralt på grund af, at der kommer mere konkurrence på elmarkedet og forskellige former for regelændringer. Venstres energiordfører, Kim Andersen, siger:
»Det er rigtigt, at der for forbrugerne er meromkostninger til havvindmøller og skrotning, men der er også andre, elementer der gør, at forliget både er miljøvenligt, visionært og økonomisk afbalanceret. Der er fordele som gør, at pakken som sådan bliver økonomisk neutral.«

Monopol-priser?
Enhedslistens energiordfører Keld Albrechtsen er også glad for vindmølleinvesteringerne. Men partiet har alligevel valgt at stå uden for hele energiforliget. Aftalen indebærer bl.a., at det bliver meget nemmere at sælge og købe elforsynings- og eldistributionsselskaber. Eksempelvis betyder aftalen, at Elsam nu kan overtage det østsjællandske elselskab Nesa. Hertil kommer, at strømselskaberne nu kan og skal indrette deres drift efter markedsvilkårene. Albrechtsen siger:
»Elselskaberne skal nu være profitforetagender, og hvis de bliver store nok, kan de på visse områder sikre sig noget nært et monopol. Det er vi meget imod, for vi ser jo, hvordan f.eks. TDC udnytter sit monopol på telefonfastnettet til blandt andet at kræve uhyrlige takster for opkald fra fastnet til mobiltelefoner. Vi har ikke brug for nye TDC’er og Arla’er på el-området.«
Minister Bendt Bendtsen afviser Albrechtsens kritik.
»Enhedslisten har valgt at stå på sidelinjen og kritisere. Dem om det. Jeg kan blot sige, at vi har indgået flerårige aftaler, som vil holde forbrugerpriserne nede. Samtidig har vi ved at danne et nyt, statsligt transmissionsselskab , EnergiNet Danmark, sikret, at der ikke kan komme nogle fra udlandet og få kontrol med de motorveje, som strømmen skal transporteres på,« siger Bendtsen til Information.

Fyordet miljø
Svend Auken luner sig ved, at der i energiforliget er afsat penge til øget forskning i og oplysningsarbejde om vedvarende energi.
»Alt det, den nuværende regering fik sat en stopper for ved sin tiltrædelse, er nu ved at være tilbage på sporet igen,« siger Auken.
Miljømanden hæfter sig i øvrigt ved, at ordet miljø er undladt i den 12 sider lange oversigt over gårsdagens energiforlig.
»Selv om det her er en af de største miljøaftaler, der nogensinde er indgået, så er ordet miljø blevet bandlyst af regeringen, velsagtens for at få Dansk Folkeparti med. Men vi vil hellere have en aftale med masser af miljø i uden at ordet er brugt, end en aftale – som vi så ofte har set – der bliver kaldt miljørigtig, men som ikke har nogen substans,« siger Svend Auken.

FAKTA
Energiforlig
*To gigantiske havvindmølleparker ved Horns Rev og Omø Stålgrunde, der hver kan producere 200 megawatt.
*Skrotning af gamle vindmøller, så omkring 900 vindmøller i løbet af de næste år vil blive fjernet med tilskud.
*Elsam kan overtage Nesa.
*Netselskaberne afgiver ejerandele i Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission til staten, som etablerer et nyt, statsligt transmissionsselskab, EnergiNet Danmark.
*Penge til øget forskning og udvikling.
*Elektricitet sælges på markedsvilkår.
*Hidtil har en stor del af værdierne i elselskaberne direkte tilhørt forbrugerne. Nu får selskaberne råderet over pengene ca. 20-25 mia. kr.

*Fakta om forliget på www.oem.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her