Læsetid: 3 min.

Nye EU-alliancer

Madrid vil tættere på Berlin og Paris, mens engelske Blair må nøjes med italienske Berlusconi, danske Fogh og de nye EU-medlemslande i Øst
17. marts 2004

Konsekvenser
Man kan sige det på mange måder. Det elektroniske nyhedsbrev EU-Observer sagde det fra Bruxelles i går med overskriften »Spanien tilslutter sig det gamle Europa.«
Den kommende spanske ministerpræsident Luis Rodriguez Zapateros beslutning om at trække de spanske tropper hjem fra Irak, hvis der ikke kommer en ny FN-resolution, og hans direkte bemærkninger til spansk radio om, at Irak-krigen var og fortsat er en »katastrofe« samt at »en krig ikke kan bygges på løgne«, kunne ikke være fjernere fra Jose Maria Aznars direkte støtte til samme krig.
Og eftersom Zapatero samtidig erklærede sin varme støtte og forhåbninger om et nyt og tættere samarbejde med regeringerne i Paris og Berlin, er det ikke noget under, at flere internationale medier tirsdag følte sig fristet til at proppe Spanien ned i den kasse som den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld så kontroversielt kaldte »gamle Europa«.

Spanien i EU-front
Dagbladet Financial Times havde samme analyse, men sagde derudover, at »hvis John Kerry så tilmed vinder valget i USA senere på året, hvilket ikke er umuligt, kan Tony Blair komme i en situation, hvor han skal gå til valg, som en mand, der er havnet på det forkerte hold i historiebøgerne«.
The Independent mente, at Zapateros bemærkninger om at »genskabe et fantastisk samarbejde med Frankrig og Tyskland« dels var beregnet til at anbringe Spanien i den allerforreste vogn i den europæiske integrationsproces, men at Zapateros intentioner også »med sikkerhed vil reducere Tony Blairs manøvremuligheder i Europa på en række områder«. »Det er dødsstødet for alliancen mellem Blair, Aznar og Berlusconi,« mente avisen, der ikke synes at have meget til overs for Blairs andre venner eksempelvis i Warszawa eller København.
Et andet offer for den nye alliance mellem Madrid, Berlin og Paris kunne blive fortsatte reformer af EU’s landbrugspolitik.

Frankrig fornøjet
Men selv om ordene er forskellige, så har alle analyserne i de internationale medier konklusionen til fælles: der anes et nybrud, når det gælder alliancerne mellem landene i den europæiske union.
Den franske udenrigsminister, Dominique de Villepin, var tydeligvis i går fornøjet over den nye spanske melodi – som også inkluderede et løfte om at finde et kompromis over uenighederne om stemmevægte i den nye europæiske forfatning. Til fransk radio sagde Villepin, at »vi må gribe enhver mulighed for at få Europa til at gå fremad. Jeg tror, det nu er muligt at løse dette udestående spørgsmål om den europæiske forfatning langt hurtigere. Og det er altafgørende. Hvordan kan Europa i dag håber at indtage sin retmæssige plads (i verden, red.) og opfylde borgernes forhåbninger – hvilket inkluderer kampen mod terrorisme – hvis ikke Unionen kan vedtage en fælles lovgivning«.

Polsk tøven
I Polen lød der derimod i går mere forsigtige toner. Ministerpræsident Leszek Miller tilkendegav på den ene side, at han ikke har planer om at revurdere sin Irak-politik, som også har været pro-amerikansk, men at han var bekymret over den mulige isolation af sit land i forhold til EU-forfatningen.
Om de nye alliancer i det fremtidige store EU er helt så simple, som mediedækningen i går antyder, vil vise sig. Hvis Tony Blairs nylige forsøg på at finde fælles grund med Paris og Berlin fejler, og de nye østlande viser sig at være mindre faste i troen på det atlantiske samarbejde, end det ser ud til pt. kan Blairs varmeste meningsfælle vise sig at hedde Anders Fogh Rasmussen og sidde i København. Det er næppe nok til erstatte Madrid.
Der eksisterer imidlertid andre alliancer i EU, og på forsvars- og sikkerhedsområdet har Tyskland og Frankrig fortsat brug for Blair, hvis EU skal gøre sin stemme hørt globalt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu