Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

31. marts 2004


Pris til støvet kunstværk
*Et kunstværk lavet af støv indsamlet i nærheden af Ground Zero i New York har vundet den første Artes Mundi pris. Prisen er indstiftet med det formål at etablere Wales på det kunstneriske landkort.
Den kinesisk-fødte kunstner Xu Bing, der bor og arbejder i USA, har lavet værket specielt til konkurrencen, og var blandt 10 finalister, der dystede om prisen på 40.000 britiske pund.
De udstiller alle på National Museum & Gallery i Cardiff.
Bings installation Where does the dust collect itself? består af de støvpartikulære efterladenskaber af terrorangrebene 11. september, formet som bogstaver ud over museets gulv. Tilsammen udgør de verselinjen: As there is nothing from the first, where does the dust collect itself? Citatet er hentet fra en gammel zen-tekst.
Mere end 350 kunstnere fra 60 lande deltog i konkurrencen, der med en betragtelig prissum på det dobbelte af Turner prisen, sponsoreres af en lang række walisiske organisationer, skriver The Guardian. msk

Netbaseret tidsskrift
*Minimalportal.dk er et subjektivt, afslappet og dog ambitiøst forsøg på at lave et nyt kunst og kulturtidsskrift på nettet ud fra kriterierne »nysgerrighed, humor, kvalitet, nyskabelser«. Af redaktionens nyhedsbrev fremgår, at 24 nye værker, artikler og tekster er til virtuel skue på adressen www.minimalportal.dk.
Det drejer sig blandet andet om F.P. Jacs Digt i anledning af Jørgen Gustava Brandts 75 års fødselsdag, Viggo Madsens 100 noveller & BIMBO DA BAMBI BAMBINA, Lars Gundersens 30 portrætter, Paardekoopers den smukke kvinde og mange flere. msk

Kunstakademiet på frimærker
*I anledningen af Kunstakademiets 250-års jubilæum i dag, blev samtlige institutionens studerende opfordret til at deltage i en konkurrence om udformningen af et jubilæumsfrimærke. Af de 52 indsendte forslag valgte dommerpanelet bidraget fra Stine Eskelund Ellinge fra afdelingen for eksperimenterende arkitektur og Sara Buhl Bjelke, der studerer bystruktur, byplanlægning og restaurering.msk

Når tavsheden taler
*Når tavsheden taler er en film og bog om tavsheden, og hvordan den håndteres.
Filmen viser, hvordan samtaler og situationer opleves, når tavsheden overtager kommunikationen. Bogen indeholder både teori og praksis.
Baggrunden for produktionen er Elene Fleischers ph.d.-afhandling Den talende tavshed, som gjorde filmproducenten Nils Feldballe interesseret i problematikken. I filmen medvirker blandt andre skuespiller Nikolai Lie Kaas, den tidligere direktør for Albani-bryggerierne Henning Rouchmann, ægtepar, efterladte og fagpersoner.
Filmen varer 29 minutter og bogen er på 72 sider.
www.gjconsult.com, www.elene.dk, www.feldballefilm.dk msk

DR tekster mere
*I fjor tekstede DR sammenlagt 2.852 timers danske tv-udsendelser. Alligevel får DR af og til henvendelser og læserbreve fra seere, der vil vide, hvorfor DR ikke tekstede specifikke udsendelser.
Det er en af grundene til, at DR fra 1. april tydeligere markerer, om man kan slå danske tekster til via tekst-tv. Rent praktisk fungerer det ved at skiltet ’TTV s. 339’ kommer til syne på skærmen i fem-otte sekunder, når en tekstet udsendelse begynder på DR 1 eller DR 2.
Tekst-tv-brugerne ved ikke, at der ofte findes danske undertekster på side 399. msk
@brød:

Kortest muligt
*Roskilde Skotske Franz Ferdinand og amerikanske Ill Nino er føjet til listen over optrædende kunstnere på årets Roskilde Festival.
*Filmpris Natasha Arthys Se til venstre, der er en svensker har ved Den Internationale Filmfestival ‘Faces of Love’ i Moskva fået hæder i form af en Sølvpil til Sidse Babett Knudsen og Björn Kjellman for ‘Bedste romantiske par’. I disse dage deltager filmen i hovedkonkurrencen på Paris Film Festival. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her