Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

11. marts 2004


Gyldendal under lup
*Konkurrencestyrelsen mistænker Danmarks største forlag, Gyldendal, for at misbruge sin dominerende position på markedet.
I en henvendelse til forlaget påbyder Konkurrencestyrelsen således Gyldendal at ophøre med at udsende bøger i forlagets egen bogklub – ofte til det halve af prisen – mens de stadig har fast pris i butikkerne. Årsagen er, at det udsætter boghandlerne for uretmæssig konkurrence. Konkurrencestyrelsen har endvidere udbedt sig flere oplysninger fra forlaget.
Ved udgangen af 2003 fredede Folketinget med kulturminister Brian Mikkelsen i spidsen bogbranchens gældende dispensation fra konkurrencelovens forbud imod faste priser. Alle andre erhverv må kun operere med vejledende priser.
Gyldendals direktør Stig Andersen er forundret over henvendelsen, og siger til Politiken: »Konkurrencestyrelsen har da ret i, at bogklubudgaverne kommer tidligere og tidligere i forhold til originaludgaverne, men det er ikke noget, vi ønsker. Det er noget, markedet dikterer, og nu må vi jo sende dem et udførligt svar«. msk

Succesfuld Salaam-festival
*5. marts sluttede to ugers festival for film med flerkulturelle temaer i København og
Ishøj.
Mere end 6.000 mennesker indløste billet til en eller flere af programmets 60 film og veg ikke tilbage for at deltage i den aktuelle debat om det flerkulturelle samfund på godt og ondt.
Festivalens målsætning var gennem filmmedie og debat at komme bagom mange af de stereotype forestillinger, der præger diskussionerne om det flerkulturelle samfund. Dette blev til fulde indfriet.
Ved omkring halvdelen af forestillingerne stillede instruktører, medvirkende og indbudte gæster op for at besvare spørgsmål fra publikum, der generelt var præget af stor etnisk mangfoldighed.
Festivalen fik god respons og blev fulgt til dørs med ønsker om at komme igen til næste år, oplyser festivalledelsen. msk

Rushdie ny PEN-ordfører i N.Y.
*Den indisk-britiske forfatter Salman Rushdie tiltræder om nogle dage som ordfører for den amerikanske PEN-klub i New York. Rushdie, der i de seneste par år har været viceordfører for foreningen, skal bestride posten som ordfører i to år. Han siger ifølge Dagens Nyheter, at han er bekymret for ytringsfriheden i USA efter terrorangrebene 11. september 2001.
msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her