Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

25. marts 2004


Stop for Lindgren-bog
*Den svenske forfatter Arne Rebergs omstridte bog Du och jag, Astrid trækkes nu tilbage fra forlaget, der erkender, at den indeholder flere faktafejl.
I bogen, der er ment som en hyldest til Astrid Lindgren, skriver forfatteren blandt andet, at han som barn fik stærkt religiøse oplevelser under læsningen af flere af Lindgrens bøger, på trods af at han for længst havde rundt de 30, da de udkom. Ligeledes er han blevet kritiseret for at hævde, at den folkekære forfatter var kristen, når hun offentligt proklamerede, at hun var ateist.
Forfatteren beklager at forlaget Libris har givet efter for mediestormen, og føler sig som offer i en heksejagt.
Bogen udkom i januar, men det var først efter en anmelder i Dagens Nyheter påpegede dens uoverensstemmelser, at lavinen begyndte at rulle. Salget og markedsføringen af bogen er nu stoppet med øjeblikkelig virkning og de, der allerede har erhvervet sig et eksemplar, får tilbudt at få pengene refunderet, såfremt de måtte ønske det. De bøger, der allerede står på hylderne i de svenske boglader, bliver dog stående, skriver Dagens Nyheter. msk

Dansk arkitektur indtager Norge
*Danske arkitekter er for dominerende i de norske arkitektkonkurrencer, mener leder for konkurrencekomiteen i Norske Arkitekters Landsforbund, Kjell Beitet. Han mener, at danskernes indflydelse på sigt kan svække det norske fagmiljø.
Det er ifølge NRK et stillestående byggemarked i Danmark og Tyskland, der har fået danskerne til at se sig om efter et andet marked og rette blikket mod norske arkitektkonkurrencer.
»Vi ser i sådanne konkurrencer, hvor der er 50 ansøgere, hvoraf fem er danske, at danskerne er stærkere repræsenteret end deres norske kolleger. Og det giver dårligere arbejdsvilkår for de norske arkitekter,« beklager Beitet.
Det er blandt andet danske C. F. Møllers Tegnestue, der har gjort sit indtog i det norske byggelandskab. De har således tegnet Bislett Stadion og Ungdomspsykiatrisk klinik i Oslo, Centralsygehusene i Akershus og Vestfold. Terrænet har vist sig så gunstigt, at man har oprettet en filial i centrum af Oslo.
msk

Stjerner stævner Rock On
*Retssagen mod det konkursramte bookingselskab Rock On, indledtes i Københavns Byret i går.
»Jeg forventer, at retfærdigheden sker fyldest. Marie Frank, Love Shop og Gnags skal have deres penge tilbage,« siger Peter A.G. fra Gnags, der er en af sagførerne, ifølge Ritzau. Musikere har sammen stævnet den tidligere direktør for Rock On, Niels Lindgreen, der i 2002 erklærede sig konkurs med stor gæld, da den stort anlagte
Wig Wam Tour blev aflyst på grund af manglende tilslutning fra publikum. Dermed havde musikerne store pengesummer til gode hos bookingselskabet. Kravet mod Rock On lyder på mere end 30 millioner kroner fordelt på godt 470 kreditorer.
For Jens Unmack fra Love Shop er det ikke kun et spørgsmål om penge:
»Det er mindst lige så vigtigt for os, at der bliver dannet præcedens for, at sådan noget ikke kan ske igen. Sagen fortsætter i dag, og dommen ventes afsagt i løbet af et par uger. msk

Jeg’et i forfatterembedet
*Ordet ’jeg’ er igen blevet centralt i ny nordisk skønlitteratur. En række nyere udgivelser i lyrik og prosa viser, at det selvbiografiske stof trænger sig på hos forfatterne. Præcis hvordan kan man som læser opleve i aften kl. 19 ved et oplæsningsarrangement i Peder Skrams Gade 2A, 1. sal. Her læser elever fra Forfatterskolen i selskab med med elever fra Skrivkunstakademiet i Norge op fra egne tekster.
Ved samme lejlighed præsenteres bogudgivelsen Eg. Jag. Jeg., hvori forfattere som Kirsten Hammann, Erlend Loe og Mikkel Thykier indvier læseren i deres forfatterskaber. msk

Sceneskift på Det Kgl.
*Når den amerikanske sangfugl Alicia Keys giver koncert i Danmark 16. juni, lægger Det Kgl. Teater for første gang nogensinde scene til en egentlig rytmisk koncert.
»Vi mener, at en artist som Alicia Keys har den kunstneriske kvalitet og kaliber, der passer perfekt til vores omgivelser,« siger teaterchef Michael Christiansen til Ritzau. Billetsalget starter 29. marts via TDC, og der er kun to styk pr. person. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her