Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

24. marts 2004


Kulturarven begunstiges
*Kulturminister Brian Mikkelsens endelige plan for bevarelsen af den danske kulturarv ligger nu klar. Dermed kan en række museer se frem til forhøjede bevillinger. Endvidere afsættes 30 millioner kroner til sikring af den fysiske kulturarv, mens der tilfalder den elektroniske kulturarv 10 millioner kroner. Sidstnævnte betyder, at elektroniske formidlere også omfattes af den pligtaflevering, der gælder for trykte medier.
Blandt de større projekter er tilskud til konservering på Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Statens Arkiver og Det Kongelige Bibliotek. Derudover kan andre museer se frem til en forhøjelse af bevillingerne på sammenlagt 3,7 millioner kroner.
Videre skal der over de næste tre år fordeles en pulje på ni millioner kroner til formidlingsaktiviteter samt seks millioner kroner til digitalisering af de statsanerkendte museer for at styrke deres formidlings- og digitaliseringsgevinster.
Kulturministeren tilslutter sig Kulturarvsstyrelsens forslag om, at der skal arbejdes for en sammenlægning af mindre museer med større enheder for at fremme en bedre varetagelse af museumsopgaverne. msk

Skulpturelt handicap
*I London får krigshelten Lord Nelson på Trafalgar Square selskab af en fem meter høj marmorskulptur af en nøgen, gravid kvinde, uden arme og med deformerede ben. Befolkningen er splittet: Nogen finder Marc Quinns skulptur anstødelig, mens andre mener, at den øger forståelsen for handicappede. Modellen kalder den en triumf.
Modellen for skulpturen er en levende kvinde, Alison Lapper, som blev fjernet fra sine forældre som nyfødt. Myndighederne forventede, at hun ville dø som barn på den institution, hvor hun blev anbragt. Nu er hun en anerkendt installationskunstner og fotograf på 38 år og enlig mor. Alison Lapper sad model for Marc Quinn, da hun var gravid i ottende måned.
Hun siger til britiske aviser, at placeringen af skulpturen er en hyldest til feminiteten og moderrollen, og håber, at folk vil standse op og se skønheden i den.
Kunstneren siger til BBC, at hans hensigt har været at skildre en anden form for skønhed, et andet heltebillede, end det der normalt hyldes på offentlige pladser. Det er også en fodnote værd, at Lord Nelson ligeledes var handicappet. »Han mistede en arm,« forklarer Quinn.
Statuen skal stå på Trafalgar Square et år. Derefter skal det installationen Fuglehotel af Thomas Schütte overtage pladsen på søjlen ved Lord Nelson.
msk

Bestseller på maskinfabrik
*Victor B. Andersens Maskinfabrik har eksisteret i 29 år, hvor magasinet kun er udkommet, når bagmændene havde gode ideer eller midler til at få dem realiseret og trykt. Forleden var der releaseparty på det nyeste nummer, der traditionen tro indeholder lyrikdebutanter og grafisk galskab.
DR2’s litteraturmagasin Bestseller deltog i løjerne, og talte med stifteren Kenn Andre Stilling. Denne uges udgave, der vises i aften kl. 20.30, er optaget på Café Sommersko i København, der er en af bladets opfindelser, mens der krydsklippes til 80’er-happenings på Victor.
Ugens forfatter er Lars Saabye Christensen, der er aktuel med romanen Maskeblomstfamilien. Desuden indgår Jo Hermann, Tolstoj og Nis Jakob. msk

Kortest muligt
*HCA På H.C. Andersens 199-års fødselsdag 2. april, udnævner H.C. Andersen 2005 Fonden de første fem danske ambassadører i hans tjeneste: Det drejer sig om skuespillerne Bodil Udsen, Ghita Nørby og Susse Wold, kunsthåndværkeren Lin Utzon, der har tegnet det officielle HCA-stel samt maler og grafisk kunstner Per Arnoldi, der står bag H.C. Andersen 2005’s logo.

*Brullups-tv TV 2 indretter bryllupsstudie fra femtesalen i det nye operahus på Holmen, hvorfra de vil guide seerne igennem det royale bryllup 14. maj. Jes Dorph-Petersen agerer toastmaster.

*Bogmesse I dag åbner bogmessen i Leipzig med tale af formanden for den internationale forfatterorganisation PEN, Jirí Grusha. Messen finder sted frem til den 28. marts.

*Spies Forestillingen på Østre Gasværk om Simon Spies har været så stort et tilløbsstykke, at den bliver forlænget med en uge - til 22. maj. Nikolaj Cederholms dramatisering af Simon Spies’ livshistorie med Anders Matthesen i hovedrollen, har foreløbig solgt godt 60.000 billetter. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her