Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

23. marts 2004

Dogville, USA
*På fredag har Lars von Triers seneste film, Dogville, premiere i USA. Det skal blive spændende at se, hvordan amerikanerne tager imod filmen, der er blevet kritiseret for at være et enøjet frontalangreb på et USA, som Trier aldrig har besøgt. Dogville foregår i de depressionsramte 30’ere og handler om den unge kvinde Grace, der ankommer til en lille mineby i Rocky Mountains, titlens Dogville, og først bliver modtaget med åbne arme af byens beboere og siden udsat for alskens ydmygelser.
Filmkritikeren A.O. Scott skrev forleden i New York Times en spændende analyse af filmen, der i hans øjne hører til blandt andre »europæiske drømme om Amerika – Kafkas Amerika selvfølgelig, men også Bertolt Brechts teaterstykker, der foregår blandt gangstere i Chicago, og film som Wim Wenders Paris, Texas og Michelangelo Antonionis Zabriskie Point. At kalde disse forskellige værker drømme er at advare imod at tage dem for bogstaveligt og samtidig antyde, at de måske er mest interessante for det, de afslører om drømmere.«
Scotts pointe er – og hér citerer han flere gange Trier selv – at Dogville fortæller en universel historie om ondskab, intolerance, forfølgelse, og at byen måske alligevel er tættere på virkeligheden, end vi tror: »Det, der gør Dogville så fascinerende og foruroligende, er spændingen mellem det universelle og det specifikke.« CMC
www.nyt.com/movies

Biblioteker i bedring
*Kulturminister Brian Mikkelsen har netop offentliggjort resultaterne af det arbejde med evaluering af lov om biblioteksvirksomhed, der har fundet sted det seneste års tid. Loven virker efter hensigten, som det fremgår af evalueringens positive hovedkonklusioner, der overordnet fastslår, at intentionen bag i vidt omfang er blevet realiseret. Således har bibliotekerne taget det udvidede biblioteksbegreb til sig, og har stillet samtlige af de materialer, som loven påbyder – eksempelvis internet, musik, og multimedier – til rådighed for brugerne.
Et ildevarslende fald af bogindkøb til bibliotekerne beklages dog af Kulturministeriet.
Brian Mikkelsen udtaler i en pressemeddelelse:
»Vi er nået langt, men forude venter nye udfordringer – blandt andet i forbindelse med strukturreformen. Jeg vil derfor gerne understrege, at succesen ikke må blive en sovepude, og jeg ser da også enkelte faresignaler i evalueringen. Her tænker jeg primært på bibliotekernes faldende bogindkøb, som i mine øjne er en beklagelig tendens. Jeg ser gerne, at man udnytter råderummet til igen at fokusere på bogens centrale rolle på bibliotekerne«.
Evalueringen viser ligeledes, at netstedet bibliotek.dk, der udbreder brugen af bibliotekets samlinger, er blevet godt modtaget samt at målet om øget samarbejde mellem kommunerne udvikler sig i den rigtige retning. msk

Den Jyske Opera
*Efter lidt hvisken i krogene her og der, lægger chefen for Den Jyske Opera nu en dæmper på rygterne om, at operaen på grund af akut pladsmangel, er på vej væk fra Århus. Operachef Troels Kold siger til Ritzau, at han ikke ser nogen mening i at forlade Århus-området med det store publikum, men at han dog tænker i »regionale baner«. Et kommunalt nej til et bestemt forslag om et nyt, privat opført operahus på havnen i Århus, der skulle erstatte de fire adresser, som operaens 67 ansatte er fordelt på i øjeblikket, satte gang i spekulationerne. Men projekt nyt operahus med privat bygherre er langt fra droppet.
Operaen vil nu bede såvel amtet som kommunen om hjælp til at finde en alternativ placering til operahuset, så det kan opføres hurtigst muligt.
»Vi er i akut nød for lokaler,« siger Troels Kold. Boligsituationen koster tid og kræfter, der med fordel kunne anvendes på nye forestillinger samt til at tage kampen om talentmassen op med det kommende operahus i København.
Selskabet Dansk Erhvervsprojekt vil købe grunden og opføre operahuset, som derefter skal udlejes til Den Jyske Opera. Og det haster – Den Jyske
Opera, der holder til i Musikhuset i Århus, har mistet halvdelen af sit publikum til de
faste forestillinger. Man har nu sat konsulentfirmaet PLS Rambøll Management til at undersøge, hvorfor det århusianske publikum har vendt ryggen til operaen, når de turnerende forestillinger stadig udgør massive tilløbsstykker.

Kortest muligt
*Nordens dag I dag er det Nordens dag, og hvad er i den anledning mere passende end at påvise, hvorledes den danske litteraturs fader har øvet indflydelse på den svenske nationaldigter?
Docent, dr. phil. Jens Kr. Andersen forelæser over Holbergspor i Bellmans forfatterskab på Københavns Hovebibliotek i Krystalgade kl. 17. Fri entré. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her