Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

18. marts 2004


Beowulf er tilbage
*Det britiske heltekvad »Beowulf« skal igen filmatiseres. Denne gang med den islandske instruktør Sturla Gunnarsson bag kameraet.
Beowulf er et gammelt angelsaksisk heltesagn fra 700-tallet, der beretter om halsbrækkende kampe mod trolde og andre overnaturlige væsener. Ophavsmanden er ukendt, men man antager, at kvadet har fået liv ved mundtlig overlevering, indtil det blev nedskrevet omkring år 1000. Beowulf har visse ligheder med den norrøne digtertradition, og handlingen er henlagt til det, der i dag er Danmark og Sverige.
Digtet skal efter sigende have inspireret Tolkien til at udtænke sin Ringenes Herre-trilogi, hvilket måske kan forklare filmbranchens fornyede interesse for projektet, der får Scott Speedman (My Life Without Me) i hovedrollen. Ifølge filmmagasinet Empire, kan resultatet dårligt blive værre, end forgængeren fra 1999 med Christopher Lambert som helteskikkelsen. msk

Litterært efterår
*En ny årlig bogfestival skal profilere Århus som litterær storby. Bag initiativet står boghandlerkæden Bog & Idé, der arrangerer fem aftenarrangementer i Tivoli Frihedens koncertsal, og det er ganske prominente navne, der er inviteret til at deltage: Isabel Allende, Benny Andersen, DBC Pierre, Per Olov Enquist, Jens Christian Grøndahl, Jonathan Coe, Benn Q. Holm, Iselin C. Herman og mange flere. I alt 18 forfattere vil gæste byen og arrangementerne i dagene 27. september til 20. oktober.
Bogfest 2004 er opstået som alternativ til BogForum i København.
Overskuddet, der forventes at anløbe mindst 100.000 kroner, går til Red Barnet. msk

Stop for blodig kunst
*Forældrene til narkomanen Rachel Whitear er forfærdede over, at et portræt af deres afdøde datter skal indgå i en kunstudstilling.
Maleriet af kunstneren Stella Vine, skal udstilles på Saatchi Gallery i London. Det forestiller den 21-årige, der blev fundet død i en etværelses lejlighed i Devon i 2000, med blod dryppende fra hendes mundvige.
Man formodede dengang, at hun var død af en overdosis, men en blodprøve viste senere, at der ikke var tilstrækkelige mængder heroin i hendes system til at slå hende ihjel.
Pauline Holcroft og hendes mand Mick hørte nyheden blot få timer efter, at de fik besked på at datterens lig skal graves op og obduceres. Maleriet skal efter planen indgå i galleriets New Blood-udstilling, der åbner onsdag i næste uge, dagen efter obduktionen.
Forældrene har med politiets mellemkomst nu appelleret til Saatchi om at fjerne maleriet fra udstillingen. »Vi føler, at det er usmageligt og aldeles upassende, og timingen kunne ikke være værre for os alle sammen,« siger stedfaderen til BBC.
Den kontroversielle kunstsamler Charles Saatchi figurerer ofte i mediernes overskrifter. Senest da han købte et andet billede af eks-stripperen Stella Vine – et portræt af Prinsesse Diana, ligeledes med blod dryppende fra mundvigen. Vine har malet billedet med et gammelt skolefoto af Rachel Whitear, som hun fandt på nettet, som forlæg. »Det er udsprunget af kærlighed og lidenskab, og jeg agter ikke at stoppe med at lave kunst,« responderer Vine.
msk

Kortest muligt
*Tribeca Skuespilleren Robert De Niro har bebudet, at den tredje Tribeca Film Festival vil fejre genfødslen af lower Manhattan efter terrorangrebene 11. september.

*Festivalen, der blev stiftet af Robert De Niro og Martin Scorsese i januar 2002 for at tilføre bydelen nyt liv, løber af stablen fra 1.-9. maj og byder på features, dokumentar, kortfilm og spillefilm. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her