Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

17. marts 2004


Kongelig opera på tre scener
*Det bliver stort og spektakulært og samtidig tæt og intimt. Det lovede Det Kongelige Teater, da repertoiret til sæsonen 2004-2005, hvor det nye operahus på Holmen tages i brug, blev afsløret.
Operaer af gamle mestre kommer til at veksle med splinternye værker, og 200-året for H.C. Andersens fødsel markeres med den første opera fra rockikonet Elvis Costellos hånd The Secret Arias – skrevet specielt til operahusets lille scene med udgangspunkt i eventyrdigterens hovedløse forelskelse i den svenske operastjerne Jenny Lind. På pressemødet understregede Det Kongelige Teaters direktør Michael Christensen og operachef Kasper Bech Holten, at den markante udvidelse af kapaciteten og det øgede antal forestillinger vil bringe teatret i kontakt med nye genrer og publikumsgrupper.
»Vi står over for den største udfordring i teatrets 250-årige historie. Heldigvis mener vi, at vi har forudsætningerne for at skabe teater, der virkelig gør en forskel. Danskerne fortjener, at det skulderklap, som vi har fået, bliver givet tilbage til befolkningen,« udtaler Michael Christensen.
Teatret har desuden lavet en aftale med Copenhagen Jazz Festival om, at Gamle Scene i år bliver den del af festivalen.
Det ny operahus overdrages 1. oktober, samme dag, som byggeriet af det ny skuespilhus indledes ved havnefronten i København. Det åbner den 15. januar 2005 med en festkoncert, hvorefter operaen introduceres 26. januar med Verdis Aïda. Senere følger Electra af Richard Strauss, Poul Ruders Proces Kafka samt Wagners Siegfried. msk

Lettre i Spanien
*Lettre Internationale har bedt Rigmor Kappel Schmidt, der er amanuensis ved Spansk-afdelingen på Aarhus Universitet, oversætter og kommentator, skrive en daglig rapport på hjemmesiden www.lettre.dk om et Spanien ramt af terrorens tragedie. Spanienskenderen tolker diskussionerne om islamisk og spansk terrorisme – diskussioner, som i disse dage afkaster en mængde forskellige og fejlagtige teorier. Rigmor Kappel Schmidt orienterer sig i spanske medier, og gennem sine daglige bulletiner vil hun komme under overfladen på den spanske reaktion.
Lettre #003 udkommer i morgen med bidrag fra blandt andre Herbert Pundik, Carsten Jensen, Einar Mar Gudmundsson, Peter Tygesen, Haruki
Murakami og Eliot Weinberger.
msk

Retten til Nemo
*En fransk forfatter som hævder, at Disney har stjålet tegneseriefisken Nemo fra hans bog, har tabt sagen mod koncernen i retten.
Franck le Calvez fandt det påfaldende, at fisken i Disney-filmen Find Nemo til forveksling mindede om fisken i hans billedbog Klovnefisken Pierrot. Han krævede derfor salget af Nemo-artikler i Frankrig stoppet.
Retten slog dog fast, at selv om de to fisk har visse ligheder, er det ikke tilstrækkeligt til at indfri kravet om at stoppe salget af Nemo-artikler i landet.
Disneys advokat sagde i retten, at selskabets planlægning af Find Nemo startede i 2000, og understregede i øvrigt, at klovnefisk i sagens natur er orange med tre hvide striber.
Den forsmåede forfatter vedholder, at han registrerede sin klovnefisk-idé allerede i 1995, og at han skrev bogen efter at have forsøgt at få et animations-studio til at filmatisere den. Han vil nu føre sagen videre på grundlag af copyright-lovgivningen, skriver BBC. msk

Kortest muligt
*Jazzfestival Den kommende weekend vil Basement på Enghavevej 42 i København give et bud på, hvad der sker på latin jazz-scenen lige nu. Både fredag og lørdag vil der endvidere være klubaften efterfølgende med diverse latin-toner – fredag hovedsageligt lounge, mens lørdag er mere elektronisk ved DJ Schack aka Quaselerio Beats og Live DJ For Carla Alexander.
www.nova-festival.net
*Thereminvirtuose Theremin-forestillingen på Hotel Pro Forma, som blev anmeldt på disse sider i sidste uge, får besøg af Leon Theremins niece, Lydia Kavina, der er oplært i at spille på det æteriske instrument af onklen selv. Hun kan opleves i de sidste opførelser af Theremin i Radiohusets Studie 2, fra 22-28. marts kl. 20. 26. marts er der theremin-workshop sammesteds fra kl. 15-17.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her