Læsetid: 2 min.

Politisk pres for klare barselsregler

Enhedslisten har bedt kulturministeren forholde sig til teaterskole- og filmskoleelevers ringe mulighed for at gå på barselsorlov
12. marts 2004

Barsel
Ligestillingsordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (EL) har i et såkaldt §20-spørgsmål til kulturminister Brian Mikkelsen (K) i går bedt om svar på følgende:
»Hvad vil ministeren gøre for, at der etableres klare regler for, på hvilken vis studerende ved Statens Teaterskoler og Filmskolen kan fortsætte deres uddannelsesforløb efter endt graviditet og barselsorlov?«
Det sker efter Information i sidste uge beskrev, hvordan der hverken på statens teaterskoler eller på filmskolen findes klare regler for, hvordan graviditet og barsel skal håndteres. Det er således temmelig svært både at blive for eksempel mor og skuespiller eller far og filminstruktør.
Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil dur det ikke, at teaterskolerne og filmskolen er skruet sådan sammen, at det næsten ikke kan lade sig gøre at få børn.
»Som politikere har vi en forpligtigelse til at opbygge skolerne således, at det kan lade sig gøre at blive forældre under uddannelse,« siger hun.

Et spørgsmål om vilje
Når teaterskolen og filmskolen ikke har klare regler for, hvordan graviditet og barsel skal håndteres, skyldes det, ifølge både elevrepæsentanter og skolerne selv, at skolernes opbygning med undervisning i små hold gør det svært at lade eleverne være væk i halve og hele år.
Men ifølge ligestillingsordfører Bodil Kornbek (KRF) er bøvl og besværligheder på grund af skolernes opbygning ikke en gyldig grund til ikke at have klare regler.
»Det er et spørgsmål om vilje,« siger hun.
Hun finder det »særdeles uacceptabelt«, at den enkelte elev skal udsættes for presset fra ikke at vide, om forældreskab og skolegang kan forenes, og om det at få et barn overhovedet er en god ide.
Bodil Kornbek støtter derfor Enhedslisten i, at et §20-spørgsmål til ministeren er den rigtige vej at gå.
»Når der fra skolernes side er uvilje over for at lave nogle klare retningslinjer, bør der lægges et politisk pres for, at de bliver lavet,« siger hun.

Vent med at få børn
Ligestillingsordfører Louise Frevert (DF) synes derimod, at det er elevernes eget ansvar.
»Og når nu teaterskolerne og filmskolen er blandt danmarks dyreste uddannelser, og der er rigtig mange, der gerne vil ind, så burde eleverne være taknemmelige for overhovedet at gå på skolerne samt udvise forståelse for, at skolerne finder individuelle løsninger,« siger hun.
Skolernes eget bedste råd til eleverne er helt at vente med at få børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her