Læsetid: 5 min.

Popprinsessens syv forvandlinger

Britney Spears er gået den svære vej fra ukronet skønhedsdronning i gymnasiet til platinpladesælgende sexbombe – og har spredt skandaler i sit kølvand. Nu er hun tilbage på toppen af hitlisterne. Fiona Sturges slår ned på de vigtigste øjeblikke i en turbulent karriere og spørger: Hvad bliver det næste?
17. marts 2004

Britney Spears
Man kan ikke holde en kæk sydstatspige nede, specielt ikke hvis hun har en så dominerende mor! Allerede fra ni-årsalderen ser hendes mor Britney Spears som en mini-udgave af Madonna Louisiana, og optræner hende op til en fremtidig karriere som mega-stjerne.
Efter at være blevet afvist på det mest nedrige ved, da hun lader sig prøvefilme for at komme med i det populære børne-tv-program Mickey Mouse Club – fordi hun var for ung – finder vores kommende popprinsesse sig øjeblikkelig en agent og flytter til New York med sin mor, Lynne, for at søge optagelse på en danseskole i bedste Fame-stil.
To år efter kan hun så iføre sig de berømte museører og kommer med i programmets 1994-årgang sammen med sin fremtidige kavaler, Justin Timberlake. I en alder af 14 forlader Britney showet for at begynde sin sangkarriere, og efter at have sunget og optrådt i indkøbscentre i to år får hun sin første pladekontrakt.

Den sexede skolepige
Gymnasiets dronning med rottehaler er tager verden med storm. Med hjælp fra knæstrømper, heppekors-kvaster og lidt pink lip-gloss, bliver 17-årige Britney nummer 1 i hele verden og den hurtigst sælgende teenagestjerne i pladebranchens historie.
Det skyldes sangen »Baby One More Time«, en hysterisk ode til den besværlige kærlighed, komplet med pumpende basrytmer og kælne rhytm and blues-
toner.
I videoen stamper Britney gennem skolegangene iført miniskørt bakket op af en lignende gruppe vovede veninder, hvor hun falder på knæ og tigger ’Hit me baby one more time’.
Mens bekymrede forældre og feminister alle vegne giver hende smæk for hendes uartige baby-doll æstetik, falder selv aldrende politikere og blaserte musikanmeldere for Britneys Lolita-charme og erklærer sig for fans.

Den perfekte partner
Som virkeliggjort amerikanske drøm har Britney ikke svært ved at kapre sig en lækker kæreste, Justin Timberlake – nu medlem af popgruppen Nsync – og hun tager alle priserne ved MTV Awards 1999, hvor hun er ved at snubler over barndommens idoler som Madonna og George Michael.
I interviews fremmaner Britney et hjertevarmende billede af sig selv som den gode religiøse pige, der beder aftenbøn og vil beholde sin mødom, til hun er gift. Stakkels Justin bliver ydmyget, da hele verden hermed får at vide, at han ikke har været i bukserne på sin kæreste endnu. Britney afviser vredt rygterne om, at hun har fået lavet brysterne større og påstår, at hendes sexede tiltrækning simpelthen er et uheld.
Det ligger åbenbart uden for denne
18-åriges evner at finde passende tøj til at dække sin fyldige numse. Britney og hendes elskede mor udgiver en bog med titlen A Mother’s Gift om vigtigheden af Gud, mødom og hendes familie. Ydrk.

Ikke længere jomfru
Da Britney opfører sig stadigt mindre som en gudsfrygtig jomfru og stadigt mere som gennemsnitsliderlig teenager sender hun mere og mere blandede signaler. For en pige, der forkynder afholdenhed inden for alle områder, antyder hendes sange, at hun har samlet nok seksuel erfaring til at kunne gøre en almindelig
40-årig jaloux.
Stjernen bliver citeret for at sige, at hun og Justin ’har fantastisk sex’, og da hun flytter sammen med Justin må selv Britneys mor, hendes bedste ven og fortrolige, tage konsekvensen og kortvarigt slå hånden af hende. På nuværende tidspunkt er det ikke kun Britneys jomfrueligt uplettede image, som har fået en hård medfart: På trods af, at hun har samlet sig en formue på omkring 50 millioner dollar, er salget af hendes plader på retur. Da Britney uden tvivl har bemærket denne bekymrende udvikling, skriver hun under på en reklamekampagne for Pepsi til 5,7 millioner dollar.

Den slemme pige
Da hendes popularitet er på retur, beslutter Britney sig for at genopfinde sig selv. Vi går fra Britney den fladmavede pastellyserøde naboen søde datter-pige til Britney den drikkende, burgergnaskende smækkert. Seks måneder efter, at hun bliver fotograferet snublende ud af en tysk natklub efter at have drukket en god del cocktails, bliver hun set drikke sprut i Las Vegas (hvor det er forbudt at drikke, når man er under 21).
Ikke nok med at afsløre – chok! afsky! – at hun kan lide fastfood, Britney indrømmer også, at hendes påståede jomfruelighed var et bedrag, en påstand, der bakkes op af Timberlake selv, kort efter at han har droppet hende. Ja, stakkels Justin har fået nok. Det gør kun ondt værre, at Spears første film, Crossroads, hvor hun spiller en gymnasiesteg, der begiver sig på et roadtrip, ikke sælger billetter. Britney indrømmer sit nederlag, selv om det er midlertidigt, og tager lidt tid fri.

Den tabte weekend
Britneys sunde image har fået det sidste afgørende slag, da hun indrømmer, at hun er seksuelt aktiv og en gang har prøvet at tage kokain i en natklub i Miami. Hendes smag i mænd lader meget tilbage at ønske: Efter Timberlake har hun forsøgt sig med flere kendte mænd. Helvede bryder løs, da hun gifter sig i huj og hast i Det Lille Hvide Kapel i Las Vegas med barndomsvennen Jason Alexander. Ægteskabet varer 55 timer – selv om vi bliver forsikret om, at det aldrig blev fuldbyrdet – og slutter med, at Spears hoster op med 300.000 engelske pund for at hjælpe Alexander over hans knuste hjerte.
Britneys forældre holder hende låst inde og tillader kun ture til lægen. Mens avisskribenter og tv-værter sørger over fordærvelsen af den naturlige sydstatspige, ringer begravelsesklokkerne for Britneys popkarriere.

Comebacket
Det startede med et kys. Kysset mellem Madonna og Britney ved sidste års MTV Awards betød en ny start for Spears. Men Britney kan stadig ikke styre sin rebelske side. I sidste måned blev hun fotograferet, mens hun var ude og shoppe, med et bælte, hvor der stod ’Fuck You’ på spændet. Der har været divergerende oplysninger om Britneys spirituelle genoptræning, men trods vejledning fra hendes ven og mentor, Madonna, er det tvivlsomt, om hun har set lyset.
Modsat Madonna, som begyndte sin karriere som 25-årig, har Britney aldrig selv haft kontrol over sin fremtid. Hun og hendes karriere har været i hænderne på reklamefolk, stilister og hendes mor. Hendes nuværende legemliggørelse kan næppe betegnes som et skridt i den rigtige retning: Den slibrige video til hendes nye single Toxic viser hende, mens hun vrider sig i et gennemsigtigt cat-suit. Er det et sidste forsøg fra den engang så perfekte prinsesse på at vride det sidste ud af sin skrantende karriere? Eller vil hun, som Madonna, overbevise sine fans om, at hun har langvarig holdbarhed?

© The Independent og Information

*Oversat af Anne Brunstrøm

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu