Læsetid: 1 min.

Shell får ordre af Gadaffi

Den libyske ørken menes at gemme på store naturgas- og olieressourcer
27. marts 2004

TRIPOLI/LONDON – Energiselskabet Shell har netop undertegnet en aftale med Libyen, som åbne op for udvinding af naturgasreserver til mia. af kr. Ifølge aftalen skal den britisk-hollandske energigiant undersøge den libyske ørken for olie- og gasforekomster over de næste syv år.
Shells topledelse har brug tre år på at forhandle aftalen på plads med det nationale libyske olieselskab. Aftalen, der blev underskrevet i Tripoli onsdag, betegnes som et skelsættende gennembrud i det udvidede handelssamarbejde mellem Libyen og Storbritannien.
Flere andre store vestlige selskaber vurderes også at være stærkt opsatte på at udnytte det tøbrud, der er indtrådt mellem Vesten og Tripoli. Også danske virksomheder ser muligheder. Ifølge Dansk Industri er det specielt sundhedssektoren, oliebranchen, vandforsyning og cementindustrien, der er interessante for danske virksomheder.
I næste måned vil den britiske handelsminister Mike O’Brien ledsage en delegation af britiske erhvervsfolk på et beøg i den libyske hovedstad.
Ministeren udtaler, at han ser »et stort potentiale« for erhvervslivet i en række sektorer, heriblandt olie og gas, lufthavns-, havnevæsen og logistik, uddannelse, sundhed og turisme.
I Tripoli udtalte chefen for Shells prøveboringsafdeling, Malcolm Brinded, at aftalen med oberst Gaddafis styre kunne få stor betydning for det nordafrikanske lands fremtidsudsigter.
»Libyen har alle muligheder for komme med i top-20-listen over klodens mest udviklede nationer,« sagde han og hilste de forbedrede relationer til oberst Gaddafis regime velkommen.
»Det indgyder tillid hos begge sider, når fremskridt i det politiske forhold gavner klimaet for handelsrelationerne. Sådan er det sket i mange andre lande før, og det er glimrende at se det samme ske her.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her