Læsetid: 2 min.

Skandale om bistandsmisbrug afblæst

Danske politikere ved ikke, hvilket ben de skal stå på i sagen om den israelske sikkerhedsmur
10. marts 2004

Der lød fordømmelser og krav om en undersøgelse fra regeringspartiernes udenrigspolitiske ordførere, da det i går kom frem, at danske bistandskroner var blevet misbrugt af palæstinenserne til at hyre advokater i forbindelse med høringen om lovligheden af den israelske sikkerhedsmur ved Den Internationale Domstol i Haag.
Ifølge Dagbladet Politiken konkluderer det »uafhængige Europæiske Institut for Mellemøsten Forskning« i Bruxelles, at penge, der ellers var øremærket til at opbygge en palæstinensisk forhandlingsenhed i stedet var gået til »PLO’s propaganda i Haag«, som den – ifølge egen hjemmeside – apolitiske instituts leder, Nick Lambert, udtaler til avisen.
Regeringen har sammen med de resterende EU-lande indsendt en indvending til Domstolen i Haag mod behandlingen af sagen ved domstolen, da man mener, at retssagen ikke vil gavne fredsprocessen. Ordførerne for både V og K lagde da heller ikke fingre imellem over for Politiken:
»Danmark har jo sammen med EU og det meste af det internationale samfund advaret mod retssagen, fordi vi ikke mener, at den overhovedet er vejen at gå i forsøget på at skabe fred. Derfor er det jo også meget uheldigt, hvis vores bistandspenge er brugt til at hyre palæstinensiske advokater i retssagen,« sagde K-ordfører Gitte Seeberg og krævede, at udenrigsminister Per Stig Møller går ind i sagen.
Det samme gjorde V-ordfører Troels Lund, der sagde, at det »absolut ikke er tilfredsstillende, hvis pengene i stedet (for at styrke den palæstinensiske forhandlingsenhed, red.) er gået til, at parterne bekriger hinanden i en retssal i Haag«.

Trækker i land
Lidt senere i går udsendte Gitte Seeberg imidlertid en pressemeddelelse, hvor hun pludselig mente, at man kun kan »støtte, at palæstinenserne i denne sag vælger at følge de internationale spilleregler frem for at sprænge bomber og bruge vold«. Det betyder dog ikke, understreger hun, at den danske regering støtter palæstinensernes forsøg på at få Domstolen i Haag til at erklære muren ulovlig, da »konflikten skal løses politisk og ikke med jura«.
Grunden til Seebergs pressemeddelelse var, at det i løbet af formiddagen var blevet klart, at der på ingen måde havde fundet et misbrug sted.
»Den støtte, som Danmark – og en række andre donorlande – yder på dette område, skal sikre en udbygning af den palæstinensiske forhandlingskapacitet og herigennem medvirke til en fredelig løsning på konflikten. Det er en suveræn palæstinensisk beslutning at vælge at forfølge deres sag ved den internationale domstol ved hjælp af fredelige og retlige midler,« som det hedder i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet udsendt i går.
Lederen for Det Europæiske Institut for Mellemøsten Forskning, Nick Lambert, siger til Information, at selv om der måske ikke er begået ulovligheder – hvilket han heller ikke mener er tilfældet i forhold til de danske midler – så mener han stadigvæk, at det er »ironisk, at en organisation, der blev skabt af disse stater (Danmark, Storbritannien, Holland, Sverige og Norge, red.) finansierer en aktivitet, som EU og Norge ifølge deres meddelelser til Haag-domstolen ikke mente ville gavne Mellemøst-fredsprocessen«.
Forskningsinstituttet, der på sin hjemmeside beskriver sig selv som en »uafhængig, apolitisk ikke-statslig organisation«, består ifølge Lambert af jødiske og kristne ansatte (tre) og aktivister. Det blev grundlagt for et par måneder siden af nogle europæiske forretningsfolk, der var utilfredse med den information, der cirkulerede mellem EU og Mellemøsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her