Læsetid: 2 min.

SPD forenet i krisen

Gerhard Schröder gik, og Franz Müntefering blev ny formand for Tysklands splittede socialdemokrater
22. marts 2004

Til slut kneb den afgående SPD-formand Gerhard Schröder en tåre, og det ekstraordinære landsmøde i Berlin klappede respektfuldt.
»Mange havde det ikke nemt med mig som formand – men det var også fordømt hårde tider, jeg var det i,« sammenfattede kansler Schröder sin ofte turbulente tid som formand.
Efter fem år på posten var det slut. I går trådte Schröder tilbage og gav plads for den 64-årige Franz Müntefering, der skal føre det splittede parti sammen igen.
Den nye formand ser ingen alternativer til Schröder-regeringens reformprogram – afgivelse af regeringsmagten kommer ikke på tale.
»Opposition er noget møg, lad de andre (CDU-CSU, red.) om det. Vi vil regere,« sagde han.
Franz Müntefering blev valgt med mere end 95 procent af de delegeredes stemmer – til sammenligning fik Schröder ’kun’ omkring 80 procent ved det seneste, ordinære formandsvalg.
Som formand havde Schröder svært ved at nå ind til partiets sjæl – de problemer har Müntefering ikke. Hans fabelagtige opbakning skyldes, at næsten alle grupperinger i partiet opfatter ham som deres mand: Reformtilhængerne lytter til ordene, når han taler. De vrangvillige fagforeninger og reformmodstanderne i partiet finder varme i hans uforfærdede, socialdemokratiske tone.

LO-formand gav knus
»Vi må civilisere kapitalismen. Økonomi er til for menneskene, ikke omvendt,« sagde Franz Müntefering og modtog stående ovationer.
Selv om han med eftertryk talte for gennemførelsen af reformerne, lovede han også at gå i dialog med modstanderne, og efter valget kastede den tyske LO-formand Michael Sommer (DGB) sig om halsen på ham.
Det seneste år har SPD oplevet en dramatisk flugt blandt medlemmerne, der opfatter partiets nuværende reformkurs som et forræderi mod socialdemokratiske grundværdier som social retfærdighed.
Både Gerhard Schröder og Franz Müntefering forsøgte at komme kritikken i møde. I deres taler lagde de vægt på, at SPD er et »venstreparti«, og de refererede flere gange til Willy Brandt og den 140-årige partihistorie.
Schröder kaldte SPD »partiet for socialdemokratisk politik«, Müntefering hilste 100 nye partimedlemmer, der deltog i landsmødet, velkomne med ordene:
»Væn jer til, at vi er dus og siger kammerater.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu