Læsetid: 2 min.

Spioner bør kunne sladre

Regeringen kommer nu under pres i sagen om den åbenmundede agent i FE. Flere partier vil beskytte ansatte, der står frem med oplysninger
29. marts 2004

Regeringen møder skarp kritik for at forfølge den medarbejder ved Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der i slutningen af februar lækkede fortrolige oplysninger om Irak til offentligheden.
Spionen, der nu er fyret og efterforskes af politiet, afslørede, at statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) forklaringer om Iraks masseødelæggelsesvåben er tvivlsomme.
Flere partier kritiserer regeringens fremgangsmåde og kræver en klar beskyttelse af offentligt ansatte, der i samfundets interesse står frem og undsiger falske forklaringer.

I alles interesse
Forsvarsordfører Villy Søvndal (SF) siger:
»Vi må have en klar beskyttelse fremover. Ellers har vi intet lært af Tamil-sagen,« siger han med henvisning til, at embedsmænd under daværende justitsminister Ninn Hansen (K) undlod at sige fra offentligt over for en kritisabel forvaltningspraksis.
Også den radikale retsordfører Elisabeth Arnold kritiserer fyringen og bestræbelserne på at retsforfølge FE-medarbejderen:
»Vi burde helt klart have en ordning, hvor ansatte kan råbe vagt i gevær uden at blive fyret eller sat i fængsel. Jeg mener, at denne mand burde have en medalje i stedet for at blive bortvist,« siger hun.
Både de radikale og SF understreger, at der selvfølgelig stadig gælder en skærpet pligt til fortrolighed i netop efterretningstjenesterne.
Elisabeth Arnold siger: »Det er rent ud sagt spionarbejde. Og under Den kolde Krig var det nærmest den visse død at lække oplysninger. Men i denne sag taler vi om efterretninger, der tegner et mere nuanceret billede af grundlaget for at gå i krig. Og det vedrører i allerhøjeste grad offentligheden.«
Det er SF’s forsvarsordfører Villy Søvndal enig i:
»I det omfang, at oplysningerne ikke krænker andre hensyn, f.eks. til fremmede magter, men hvor lukkethed kun skal beskytte regeringen, der må vi have mere åbenhed. Det må også være i efterretningstjenesternes interesse,« siger han.

Dansk særstilling
I andre lande har offentligt ansatte en helt bedre beskyttelse end i Danmark, der også har en ganske særlig tradition for hemmelighedskræmmeri, når det kommer til efterretningstjenesternes arbejde.
I sidste uge pointerede forsvarsminister Svend Aage Jensby, at FE’s aktiviteter generelt bør hemmeligholdes af hensyn til samarbejdet med andre efterretningstjenester – herunder også FE’s vurderinger af den irakiske trussel, som både Folketinget, Udenrigspolitisk Nævn samt Information er blevet nægtet indsigt i.
»Samarbejdet med andre efterretningstjenester forudsætter opretholdelse af absolut fortrolighed. Hvis en samarbejdspartner får indtryk af, at man fra dansk side ikke kan opretholde fuld fortrolighed, er der alvorlig fare for, at de bilaterale samarbejdsrelationer skades«, siger Jensby.
I Sverige vægter man offentlighedens interesser helt anderledes i forhold til staten. Derfor er bl.a.. offentligt ansattes ytringsfrihed garanteret i Grundloven og efterforskning af evt. lækager er forbudt.
I en sag som den danske ville såvel efterforskning som fyring og senere retsforfølgelse være helt utænkelig. Både når det gælder den FE-agent, som har udleveret oplysningerne og den avis, der har viderebragt dem.
Det siger den svenske presseombudsmand Olle Stenholm, der er rystet over, hvor lidt vægt de danske myndigheder lægger på hensynet til offentligheden i en sag så omdebatteret som Irak-krigen.
»Det er helt udelukket, at en svensk tjenestemand ville blive fyret, fordi han havde lækket fortrolige oplysninger til pressen – også selv om han var ansat i efterretningstjenesten«, siger Olle Stenholm. »Jeg kan heller ikke forstille mig, at de svenske myndigheder ville forsøge at retsforfølge avisen eller journalisterne for at havde videregivet oplysninger, der så åbenlyst har offentlighedens interesse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her