Læsetid: 3 min.

Statsministeren flirter med valg

Regeringen har fremlagt et klart valgudspil ved – helt ekstraordinært – at varsle nye skattekort til danskerne i juni. Oppositionen taler om valg i utide
17. marts 2004

Analyse
Der findes ingen hovsaløsninger på dette problem. Vi må fastholde kursen. Vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) for 10 dage siden i Fyns Stiftstidende.
Det vil ikke være klogt at lempe finanspolitikken yderligere til næste år. Finansminister Thor Pedersen (V) i regeringens budgetredegørelse, december sidste år.
Men her på årets første dag tør jeg godt forudsige, at opsvinget kommer i 2004. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i nytårstalen.
De tre mænd sad igen i går side om side, da statsministerens præsenterede et vaskeægte valgudspil.
Danskerne får i juni et nyt skattekort, der for en almindelige familie betyder 850 kroner ekstra til forbrug – hver måned. Og 22.000 danskere skal gerne have forladt køen af arbejdsløse i år. Beslutningen om det vigtigste økonomiske indgreb, bortset fra finansloven, siden pinsepakken 1998 blev taget søndag, hvor regeringens top mødtes i koordinationsudvalget. I ugevis var udspillet blevet drøftet blandt regeringens centrale ministre. Presset frem af dårlige meningsmålinger og stigende arbejdsløshed. Men hvorfor så nu? Og hvorfor er udspillet mere politik end økonomi? Måske havde statsministeren lyttet til sin gamle økonomilærer fra Århus Universitet.

Historien om regeringens udspil begynder egentlig et andet sted på Christiansborg end Statsministeriets spejlsal. Nemlig tre etager lavere i Socialdemokraternes gruppeværelse, hvor Mogens Lykketoft senere på dagen i går fortalte om partiets nye velfærdskampagne.
Regeringens spindoktorer har fået nys om lanceringen og timede derfor sit eget udspil til helt eller delvist at tage luften ud af Lykketofts optræden.
Selv om overskrifterne på de to forslag – regeringens og Socialdemokraternes – ligner hinanden, så er der ideologisk forskel. Regeringen lægger flere penge i borgernes lommer, satser på, at pengene bliver brugt, og på den måde driver samfundets hjul. Vægten i Lykketofts plan er på offentlige investeringer og efteruddannelse af arbejderne.
Hvad der virker bedst, er økonomerne i tvivl om. De politiske konsekvenser er mere klare: Borgerlige ministre mærker allerede nu, under politiske dueller ude i landet, Socialdemokraternes angreb – arbejdsløsheden. Det gør ondt. Og den flanke skal nu lukkes.
På samme måde som Socialdemokraterne f.eks. har lukket udlændingeflanken.
Regeringens udspil skal også redde Fogh selv fra at stå med et gigantisk forklaringsproblem senere på året. Og nu kommer Fogh gamle lærer ind i billedet.

Hvis Fogh hørte Radioavis mandag, så ville han igen have hørt sin gamle lærer fra Århus, den tidligere vismand, nu professor, Claus Vastrup. I bedste fald udvikler ledigheden sig til status quo i år, fortalte Vastrup.
Fogh, som sætter sin gamle lærer højt, stod altså over for et lurende løftebrud. Og det er afgørende i en valgkamp, at der ikke kan rykkes ved Foghs troværdighed.
Statsministeren, der ifølge Informations oplysninger oprindeligt havde planlagt valg i maj, har udskudt tanken på grund af de elendige meningsmålinger og den stigende arbejdsløshed. Socialdemokraternes top havde tillagt et valg dette forår en 15-20 procents chance.
Med et så klart valgoplæg taler oppositionen nu om et valg til efteråret. På den måde slipper Fogh for selv at skulle stå i spidsen for upopulære kommunesammenlægninger kort før et valg. Og han kan bruge et valg til at skabe klare linjer om det skattestop, som bl.a. Dansk Folkeparti, kræver ændret – og som kan gøre næste finanslov til et mareridt.
Fogh kan derfor vælge at udskrive valget, når Folketinget den 7. september behandler finansloven. På dette tidspunkt har danskerne i tre måneder kunne se skattelettelsen på deres egen lønseddel.
Mod det taler, at arbejdsløsheden formentlig ikke når at vende. Og at meningsmålingerne stadig kan gå Fogh imod. Så venter Fogh – igen – med valget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her